Puuveneet for Dummies?

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
timoriitamaa
Viestit: 2
Liittynyt: 15.09.2021 16:08

Puuveneet for Dummies?

Viesti Kirjoittaja timoriitamaa » 15.09.2021 23:31

Noniin, mökit on myyty, ensimmäinen puuvene (nätisti pidetty) ostettu ja paatti odottelee asianmukaisissa olosuhteissa ensi kesää. Nyt pitäisi perehtyä aiheeseen, jotta keväällä tositoimien alkaessa ei tekisi mitään aivan kohtuuttoman hölmöä.

Koska täällä käydään asiantuntevaa keskustelua, kaikilla menee varmaan hermot jos kyselen perusasioita, kuten keväthuoltoa ja läpivientien asianmukaista laittoa valaistuksen lisäämistä varten. Jotta syöksy puuvenetalibanismia kohti voi olla täydellinen, ottaisin ilolla vastaa kirjavinkkejä, linkkejä ja vaikkapa vihjeitä aiemmista keskusteluketjuista, joissa näitä amatöörien peruskysymyksiä käydään läpi.

Myös alan kaupat ja verkkokaupat asianmukaisten vintage-henkisten härpäkkeiden löytämiseksi (60-luvun Suunnon kompassi on, niitä valaisimia sen sijaan ei) kiinnostavat.

Kiitos jo etukäteen!

Timo Mielonen
Viestit: 83
Liittynyt: 06.07.2006 12:49
Paikkakunta: Helsinki

Re: Puuveneet for Dummies?

Viesti Kirjoittaja Timo Mielonen » 16.09.2021 10:11

Hei,

Onnittelut puuveneen ostoksesta ja menestystä sen kanssa puuhailuun!

Kysyit vinkkejä hyödyllisistä kirjoista, tässä muutamia:

Mielestäni ehdottomasti paras löytämäni kirja on Thomas Larssonin Träbåtsrenoveringen. Att underhålla och bevara ett kulturarv. Se käsittelee nimensä mukaisesti puuveneen kunnostusta. Kirja on vuodelta 2002, mutta tekijä on ilmeisesti päivittänyt kirjaansa vuonna 2011 ja vaihtanut sen nimeksi Stora boken om träbåtsrenovering : grundtekniker, underhåll, reparationer. Se löytyy ainakin Helsingin kirjastosta. Tuon 2002 teoksen löytäminen saattaa olla vaikeaa.

Hyödyllinen, joskin todella vaikeasti löydettävä teos on Mikael Holmströmin ja Anssi Asunnan Puulaivan korjaajan käsikirja vuodelta 1998. Vaikka teos nimensä mukaisesti käsitteleekin puulaivoja, monet siinä esitellyistä ratkaisuista pätevät myös pienempiin aluksiin.

Norjalaisen Ole-Jacob Broachin teos Puuvene. Limisauma, tasasauma, ristiinlaminointi, korjaukset ja huolto vuodelta 1995 on myös hyvä, joskin hiukan teoreettinen. Sen löytäminen voi olla myös vaikeaa.

Minulta löytyy useampia vuosikertoja (ei välttämättä täydellisiä) Puuvene, Classic Boat ja Wooden Boat -lehtiä, jotka voin lahjoittaa. Lehdet ovat noin vuosilta 1992-2005/6 (saattaa olla jokunen tuoreempikin numero). Jos olet lehdistä kiinnostunut, ota yhteyttä yksityisviestillä.

Kysyit myös kaupoista. Niistä on laituriparlamentin puolella yksi lyhyeksi jäänyt ketju: viewtopic.php?f=7&t=15339

Terveisin

Timo

timoriitamaa
Viestit: 2
Liittynyt: 15.09.2021 16:08

Re: Puuveneet for Dummies?

Viesti Kirjoittaja timoriitamaa » 16.09.2021 16:59

Kiitos! Tässä tulikin paljon hyödyllistä tietoa. Laitan viestiä lehdistä.

seppo
Viestit: 211
Liittynyt: 14.06.2012 22:06
Paikkakunta: Helsinki

Re: Puuveneet for Dummies?

Viesti Kirjoittaja seppo » 16.09.2021 19:51

Onnea uudelle puuveneilijälle. Tältä foorumilta löytyy myös tosi paljon tietoa, vaatii toki selailua ja etsimistä.

Huolehdi ensin vene hyvin talvisäilöön, ulkona ilmava pressu tukevasti kiinni ja glykolit koneeseen (jos keskimoottori) pilssi kuivaksi ja luukut auki että kuivuu.

Puuhaillessa työ tekijäänsä neuvoo, eli kokeilemalla oppii käytännössä, sitä mukaa sitten etsii tietoa kun sitä tarvitsee. Toki nuo jo mainitut on hyviä perusteoksia!

Foorumi on facebookin myötä harmillisesti hiljentynyt mutta kyllä täälläkin vielä vastaillaan.

MÖsteri
Viestit: 1201
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Puuveneet for Dummies?

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 17.09.2021 15:10

Terve, ja onnittelut!

Kirjoista on aivan paras Larssonin uudempi kirja. Ja vaikka kieli tekisi vähän tiukkaa, niin siinä on jo kuvituskin melko opastava. Noita mainittuja kirjoja kannattaa lähikirjaston kautta kysellä, niitä kaikkia löytyy hyvin lainattavaksi. Sitten kun löytyy SE kirja, niin ei muuta kun kirjakaupoille.

Youtubessa on myös ihan hyvää opastuspätkää tarjolla. Hakuun ja selailuun menee paljon aikaa, mutta onhan se mukavaa iltapuhdetta.

Tämän sivuston haku toimii välillä miten sattuu, varsinkin mobiililaitteilla. Kannattaa käyttää kohdennettua google-hakua, eli hakukentään hakusanojen lisäksi sivuston osoite, esim: kyllästys pellavaöljy puuvene.net . Tälloin googgeli hakee pelkästään tältä sivustolta, ja koko hakutulos on jo suoraan asiaa.

Lähes 15 vuotta keskusteluja seuranneena voin sanoa, että kyllä kaikesta ainakin jotain tekstiä löytyy :))

Vastaa Viestiin