Venenaulat

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
flipper
Viestit: 25
Liittynyt: 14.10.2006 13:56
Paikkakunta: Pori

Venenaulat

Viesti Kirjoittaja flipper » 28.04.2020 20:35

Hei kaikki!

Kuttaperkka sai lähteä ja nyt pihalla vajaa kahdeksan metrinen katettu puuvene. Kyselisin venenauloista. Pilssin alimmaisten lautojen naulat on tosi ruosteessa paikoin ja imurin suulake kun osui yhteen niin se meni poikki. Kokeilin ihan sormin toista niin käteen jäi sekin...
Pitääkö olla huolissaan?
Jos niitä rupeaa irtoilemaan niin onko mahdollista uusia niitä tai korvata niiteillä. Ja jos onnistuu niin onko helppo juttu vai kärräänkö suosiolla veistämölle? Vene on kaikin puolin muuten terverunkoinen ja kuiduttamaton.

Kyseessä siis Kumpuselän puoliponttivene vuodelta - 88.
Wickströmmi

Lindqvist
Viestit: 51
Liittynyt: 26.03.2017 13:58
Paikkakunta: Kristinankaupunki

Re: Venenaulat

Viesti Kirjoittaja Lindqvist » 29.04.2020 21:49

Hei!
Naulojen vaihto on aikaa vievä mutta käy helpommin jos on kaksi yksi otta taivutettu naula ylös ja yrittää lyödä sen sisältä ulos ja toinen vetää sen ulos ja lyö uuden tilalle ulkopuolelta ja pitää vastaan kun sisäpuolella kääntää ja lyö sisälle taivutettu pää.
Kaaret pitää kyllä sen laudan aika hyvin vaikka ei ole naulaa mutta vuotoja varmaan tulee. Kaarinaulat on taottu neliskanttinen furuspik joka ei ruostu tuossa ajassa mutta laudat on naulattu litteällä flat bordläggnings spik ja se ruostuu kyllä tuossa ajassa ja jos on ruostumaton potkuriaksila niin se nopeuttaa ruostumista huomattavasti pilsissä.
Flat bordläggningspik ei saa enää Mustadforssista pitää ottaa 1000 kg kerralla. Niin jos ei löydä 1 1/2" litteää naulaa jostakin täytyy valita kuparinaula
mutta sen täytyy melkein niitata sitten koska se on lian liukas taivutettavaksi ja halkeamisvaara on neliskanttisella mutta parempi kun ei ollenkaan naulaa. Ja jos on pumpuli rive niin ei voi porata ollenkaan se pyörittää sen poran ympäri ja varmasti tulee vuotoja sen jälkeen.

pesäpaatti
Viestit: 83
Liittynyt: 08.07.2014 18:36

Re: Venenaulat

Viesti Kirjoittaja pesäpaatti » 02.05.2020 22:10

Onneksi olkoon, sinulla on varmasti hyvä ja vahvasti tehty vene.
Omassani on alimmat laudat niitattu kuparinauloilla ja -niiteillä. Ylemmissä laudoissa on litteä kuumasinkitty venenaula. Kaaret on niitattu kupari"nauloilla".
Vene on lakattu ja naulojen kannan päällä on liitukitti.
Olen ylemmistä laudoista muutamia em. venenauloja lyönyt hieman syvemmälle jotta sain kittiä näihin enemmän.
Just näin kun Lindqvist ohjeisti, toinen sisäpuolelle avaamaan kotkaus ja lyömään naulan ulos, toinen ulkopuolella.
Onnistui hyvin, yksi kaaren väli kerrallaan. Tällä tavalla laudan sauma ei auennut milliäkään. Saumassa on tervalla kiinni puuvillakangas.
Ainoa haaste oli ettei uloslyötäessä naulan kanta revi tiukan upotusreiän reunoja.
Jos asennat kuparinaulat ja -prikat, suosittelen naulaa ja prikkaat joissa on mahdollisimman iso kanta.
Potkuriakseli ja peräsin on ruostumaton, mutta paljon on sinkkianodeita käytössä. Yksi on yhdistetty perälaakeriin johdolla.

flipper
Viestit: 25
Liittynyt: 14.10.2006 13:56
Paikkakunta: Pori

Re: Venenaulat

Viesti Kirjoittaja flipper » 21.05.2020 21:16

Hei,
Kiitoksia hyvistä vastauksista ja ohjeista. Tosiaan minullakin on nuo kaaret kupariniiteillä kiinni. Nykyäänhän Kumpuselkä laittaa myös laudat kuparilla. Jatkan veneen kunnostustarinaa uudella nimellä Kumpuselän kunnostus. :))
Wickströmmi

Vastaa Viestiin