Maalin poisto kuumentamalla?

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Otso Krunasta
Viestit: 6
Liittynyt: 04.07.2019 0:19

Maalin poisto kuumentamalla?

Viesti Kirjoittaja Otso Krunasta » 17.04.2020 21:08

Vesirajan alapuolelta olisi tarkoitus poistaa kaikki maalit ja myrkyt kyllästystä varten. Päädyimme ns. muista syistä ottamaan poistovaiheeseen ulkopuolista apuvoimaa.

Urakan vastaanottanut työmies ehdotti maalipinnan lämmittämistä infrapunalampuilla irrottamisen helpottamiseksi. Hänellä on siihen tarvittavat välineet ja kokemusta.

En kyseenalaista metodin toimivuutta maalin poiston kannalta, mutta vaikuttaako kuumennus mahdollisesti esim. kyllästämisessä käytettävän pellavaöljyn tai ovatrolin imeytymiseen? Onko jotakin muuta otettava huomioon kuumenemisen takia? Pitääkö sisäpuoli puhdistaa jotenkin erityisesti?

MÖsteri
Viestit: 1179
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Maalin poisto kuumentamalla?

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 17.04.2020 23:17

Hei,

Maalipintaa lämmitetetään, jotta se on helpommin irroitettavissa skarapalla tai lastalla. Lämmitys on aina nopea juttu, edullisella kuumailmapuhaltimella se on muutama kymmenen sekuntia, ja noin kämmenen kokoinen ala maalia alkaa kuplia irti. Sitten se kaavitan pois. Infrapunalämmitin on aika sama vehje, lämmittää vain isomman alan kerralla.

Myöhempään käsittelyyn lämmityksellä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Kunhan työmies ei polta koko venettä, niin kaikki hyvin jatkon kannalta. Itse pidän yleeensä kenttäpullon vettä käsillä janojuomana ja samalla ensisammutusvälineenä, kun kuumentelen lakkoja tai tervaa pois.

Sisäpuoli, pitääkö puhdistaa? No, riippuu mitä on tarkoitus tehdä. Jos haluat uuden hienon kyllästepinnan, niin on tapana siivota pinta skrapaamalla eli kaapimalla ensin. Oikein roisto kyllästää vanhan roskan päälle, mutta se ei oikein ole siistiä.. jos puun päällä ei ole juuri mitään roskaa tai vanhan kyllästeen nahkaa, niin voi siihen uutta sutia päälle. Ainakin pilssiin, mikä ei näy. Mutta jos on aikaa ja intoa, niin kuumailmapuhaltimen ja skrapan kanssa voi puhdistaa vaikka koko veneen sisustan kyllästystä varten. Ja jos ei ole aikaa, niin älä tee mitään. Korkeintaan kyllästät pelkän kölipuun ihan vain elämyksen vuoksi, ja muun annat olla yhden kesän. Keräät hyviä elämyksiä, joilla voimistaa tulevien talvien työmotivaatiota. :))

Otso Krunasta
Viestit: 6
Liittynyt: 04.07.2019 0:19

Re: Maalin poisto kuumentamalla?

Viesti Kirjoittaja Otso Krunasta » 03.05.2020 11:50

Taisi käydä niin, että infrapunaa ei lopulta juuri käytetty. Skrapa ja lihasvoima tuotti nopeimman tuloksen. Nyt on puhdas pohja, joka imaissut jo 45l pellavaöljyä ulkoapäin. Naapurin lasikuituvene näyttää yhtäkkiä houkuttelevalta :-)

Vastaa Viestiin