Sivu 1/1

Sikaa limisaumoihin?

Lähetetty: 02.02.2020 1:20
Kirjoittaja Utelia
Kunnostelen 90-luvulla rakennetun limisaumaisen verkkoveneen pohjaa ja harkitsen samalla saumojen tiivistämistä á la Nortti: https://www.youtube.com/watch?v=K_LrI8SPBOc
Mutta onkohan tuossa sittenkään järkeä, kun mitään (normaalia) kummempia vuotoja ei ole turpoamisen jälkeen ollut? Onkohan saumojen tiivistämisestä toisaalta mitään haittaakaan?

Re: Sikaa limisaumoihin?

Lähetetty: 02.02.2020 11:00
Kirjoittaja Qubik
Jos turpoa tiivikisi, älä sikaa laita missään nimessä. Ehkä korkeintaan pellavaöljykittiä, jos pelko ettei polssipumppu jaksaa. Sika on senverran kovaa, että rikkoa laudat jos ne turpoa. Norttin vene ymmärtäkseni on jo alusta alkaen tehty niin, että siellä on massasauma lautojen välissä, sentakia siellä on kai tilaa sille massalle ollaa ja joustaa senverran kun pystyy.
Pellavaöljy/terva/mehiläisvaha sekoitusta on tosi helppoa itsekki tehä ja toimii todella hyvin. Jos lauta turpua, se massa pursoutuu lautojen välistä pois ja lauta ei rikkoutuu. Itse tiivistin pma Pihljertasta pitkitäishalkeman, n7mm, pahimmilla auki, ja pitää vettää täydellisesti. Ehkä se on toiveajattelua, mutta musta tuntuu, että roskan poispitämisen lisäksi jonkinverran sitä massa imeytyy sinna lautaankin ja sillai suojaa sitä sivua.

Re: Sikaa limisaumoihin?

Lähetetty: 02.02.2020 16:18
Kirjoittaja Northling
Moro Utelia

Juu, ei, Älä korjaa jos se ei ole rikki!
Kannattaa pysyä alkuperäisen kaltaisissa rakenteissa eli jos on alunperin pellava/puuvilla-tervanööri niin pysy siinä.
Meillä tosiaan on alunperin PU-massa joten sillä jatketaan. Jos nyt tehtäis vene niin vaatisin ehdottomasti veistämöä käyttämään perinteistä nööri tilkitystä. Ja tiedoksi kaikille, että sitä sika-massa ei laiteta tuossa mun korjaus-tavassa sinne saumaan lautojen väliin, vaan limilautojen sisäkulmaan höylättyyn kolmiomalliseen uraan.
Limisauman tiivistys.jpg
Nortti

Re: Sikaa limisaumoihin?

Lähetetty: 02.02.2020 21:43
Kirjoittaja Utelia
Kiitos hyvistä vastauksista! Oikeassahan olette, ilman muuta. Mun pitää tutkia tarkemmin mitä Utelian limien väliin aikoinaan on laitettu, mutta mulla on muistikuva että se näytti joltain Sikan tapaiselta. Jos sittenkin jotain muuta, niin jätän koskematta. Säästysipä tuossa muutama kymppi rahaakin :)

Re: Sikaa limisaumoihin?

Lähetetty: 03.02.2020 19:21
Kirjoittaja MÖsteri
Moi,

Samaa mieltä edellisten kanssa.

Oman limisaumaisen Pihljertan saumojen luokse suttasin ensimmäisenä vuonna sikaa/ vastaavaa peitteeksi. No, ei siitä ollut haittaa ei hyötyä. Aika homma oli rähmiä paikalleen veneen alla ahtaassa ja sormeilla tasaiseksi. Vene vuosi täsmälleen saman verran, kuin myöhempinä vuosina, kun töhnää en laittanut sinne. Eli ihan plus/miinus ja nolla. Tai vaiva ja aine meni hukkaan..

Vene veteen ajoissa tai sitten kunnolla kostutettuna keväällä. Ja sitten jos parin viikon jälkeen vuotaa, niin sitten pitää miettiä uudestaaan tiivistysasioita. Parissa viikossa puut ovat asettuneet siihen malliin, että raot eivät enää pienene, ainakin yleensä. Silloin lähtisin kokeilemaan tiivistystä yllä mainitulla terva-mehiläisvaha-seoksella. Ei näillä tuubista puserrattavilla rakennusliimoilla. Ne ovat tosi väliaikaisia ratkaisuja. Esim kannessa olen joutunut niitä sitten parin kesän jälkeen nyppimään pois, kun vuotaa kumminkin tökötin vierestä.

Re: Sikaa limisaumoihin?

Lähetetty: 03.02.2020 23:13
Kirjoittaja Utelia
Ei tuo enää parin viikon jälkeen ole juuri päästänyt vettä läpi muuta kuin parista laudan halkeamakohdasta. Mutta halkeamat ajattelin tosiaan rimoittaa kiinni, kun kerran muutenkin pohja tällä hetkellä puupuhtaana. Vuodot ei ole koskaan olleet ongelma tässä veneessä, vaan käytännössä heti vesillelaskusta pysynyt pienen pilssipumpun avulla pinnalla (toki laskun jälkeen aina muutama päivä ensin paikassa jossa ei haittaa vaikka menisi pohjaan).
Kevättä odotellessa... 8]

Re: Sikaa limisaumoihin?

Lähetetty: 03.02.2020 23:55
Kirjoittaja MÖsteri
Jep, kevättä odotellessa... toisaalta on kaukana ja toisaalta jo kiusallisen lähellä. Kyllästelyjä täytyy pian aloitella, että ehtii imeytyä.