Sivu 1/1

Vaneri/puuvene ja epoksimaali

Lähetetty: 24.09.2019 16:13
Kirjoittaja diddid
Mulla on valmisteilla vanerivene, jossa on kyljet lautaa. Oli joskus ajatuksissa kuiduttaa se, mutta koska veneestä ei ole tulossa ikuista, mietin vaihtoehtoisia pinnoitustapoja.

Mitenhän hyvin se toimisi, jos täytän isoimmat raot epoksikitillä ja maalaan koko veneen vain epoksimaalilla? Epoksi kun on periaatteessa vesitiivis ja mainospuheessa myös kulutusta kestävä.

Eli riittäisikö epoksimaali suoraa vanerin/puun päälle itsestään, jos puhutaan veneestä jonka ikä on realistisesti ehkä muutama kesä?

Re: Vaneri/puuvene ja epoksimaali

Lähetetty: 24.09.2019 18:22
Kirjoittaja danlig
Ei kannata maalata epoksilla. Kyllä se on vedenpitävä ja kulutusta kestävä, mutta se halkeaa puun/vanerin elämisen takia.

Re: Vaneri/puuvene ja epoksimaali

Lähetetty: 24.09.2019 19:03
Kirjoittaja Northling
Moro

Juu, epoksimaalit toimii kyllä vanerilla, koska se on ristiinlaminoitu kovalla liimalla ja siten komposiitti materiaali, joka ei elä kosteudesta kovinkaan paljon. Vaneria epoksoidessa se tulisi kuitenkin kapseloida ympäri jolla eliminöidään kosteuselo.

Umpipuulla ei epoksi oikein toimi, koska sekin pitäisi kapseloida ympäri, mikä veneen osissa on lähes mahdotonta ja sitten kun puu saa kosteutta rapsahtaa epoksi halki ja halkeamista pääsee lisää kosteutta puuhun ja sitten se muhii siellä epoksin alla pääsemättä haihtumaan ja lopputuloksena on epoksin osittainen kuoriutuminen tai umpilaho. Epoksin poistaminen taas sitten puulta on hirvittävä homma.

Epoksi on erinomainen liima, mutta amerikkalaistyylinen puun kapseloiminen epoksilla lakan/maalin alle on mun kokemuksen mukaan kuolleena syntynyt idea. joka aiheuttaa paljon lisää työtä verrattuna pehmeiämpiin öljy/uretaani/alkydi-lakkoihin/maaleuhin verrattuna. Suomen sääolot (kuuma kesä, kostea syksy, pakkas talvi) on puuveneille haastava...

Nortti

Re: Vaneri/puuvene ja epoksimaali

Lähetetty: 25.09.2019 12:38
Kirjoittaja diddid
1. Toimisiko vanerisen pohjan maalaaminen epoksimaalilla ja kyljet jollain hengittävällä ?
2. mikä olisi hengittävä vaihtoehto noiden kylkilautojen maalamiselle?

Re: Vaneri/puuvene ja epoksimaali

Lähetetty: 26.09.2019 21:18
Kirjoittaja danlig
Ei oikein käy ilmi kuinka isosta veneestä on kyse, mutta noita äpöstyksiä on tehty niin että on valettu pikeä vuotaviin saumoihin.. ulkopuolelle varmaan jotain alkydia, akryylia tai uretaania? Tervauskin varmaan hyvä ja halpa tosin haiseva.

Vaneriveneestä tulee mieleen pieni vene jonka kuidutus ei ole kovin iso tai haastava projekti jos on joskus käsillä tehnyt jotain ja sen voi sitten maalata epoksimaalilla.