Liikkumisesta merellä ja esittelyä.

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Mikey74
Viestit: 1
Liittynyt: 07.08.2019 17:55

Liikkumisesta merellä ja esittelyä.

Viesti Kirjoittaja Mikey74 » 22.08.2019 14:08

Hei kaikki!

Päätettiin tuossa juhannuksen jälkeen venekuumeen saaneena ostaa itsellemme puuvene, siis tarkennettuna kuidutettu vanerivene. Eli ei puhdas puuvene, mutta meille se on sellainen, onhan se kuitenkin ”meriläismallinen”.

Ajoimme veneen Kotkasta Haminaan juhannuksen jälkeen ja sen jälkeen onkin tullut reissattua Haminan lähisaarissa, muutaman ajotunnin päässä satamasta. On harjoiteltu kiinnitystä poijuun ja ankkurointia luonnonsatamaan, vaihtelevalla menestyksellä. Joka kerta oppii, mitä puuttuu ja miten tehdä asiat toisin.

Nyt pari päivää sitten yllätti merenkulku sen verran että jo rystyset valkoisena piti puristaa kiinnipitämiseksi kun aallokko alkoi olla aloitteljalle turhan korkeaa. Ajelimme siis kohti Ulko-Nuokkoa ja aavalle päästessämme vene alkoi nousta aallokon mukana ja rysähti sitten vastaavasti alas aallonpohjaan tuoden vettä lievästi kannelle.
Saimme kuitenkin veneen käännettyä kohti sisäsatamaa, vaikka pelottikin kääntää venettä poikittain aaltoja kohti, hämärä ilta ei auttanut asiaa..

Tästä heräsikin se otsikon kysymys, millaisessa kelissä uskaltaa vielä liikkua. Ja jos tuuli yllättää, kuten meillä, miten toimia?Puoliso, vaikka kokeneempi merenkulkija onkin, oli jo melkein luovuttamassa koko uutta harrastusta kun säikähti.

Paattimme on siis 8.2m pitkä ja 2.7m leveä Tristan Serena. Kuidutettu ilmeisesti vanerin päälle suoraan tehtaalta silloisen omistajan toimesta. Tehtaalta ja aikaisempien omistajien mukaan ainakin näin kerrottiin.

Uupuuko meiltä uskallusta koviin aaltoihin ja pelkäämmekö aivan turhaan tuota pomppimista aalloilla?

Kiitokset kommenteista :)

seppo
Viestit: 174
Liittynyt: 14.06.2012 22:06
Paikkakunta: Helsinki

Re: Liikkumisesta merellä ja esittelyä.

Viesti Kirjoittaja seppo » 24.08.2019 10:50

Tervetuloa Mikey foorumille.

En osaa linkittää fiksummin mutta tällainen veneiden merikelpoisuus -ketju löytyy laituriparlamentin puolelta:

viewtopic.php?f=7&t=14674

Todennäköisesti veneesi pärjää suht hyvin kohtalaisessa aallokossakin mutta omat rajat selviää parhaiten kokeilemalla, enkä tarkoita että äärikokemuksia olis pakko hakea.

Itse olen huomannut että niitä hyviäkin kelejä on ja suojaisempia väyliä myös monesti tarjolla. Eli reissun suunnittelu, vaihtoehdot, valmistautuminen ja sään seuraaminen auttaa.

Toisaalta onhan noita, tänä kesänä oli se palomies joka tuli soutamalla Tanskasta Suomeen, pari vuotta sitten ivalolainen kaveri ajoi moottorikelkalla yli Suomenlahden kohtalaisessa tuulessa Hki-Tallina, sitten se 14 v tyttö joka purjehti yksin maailman ympäri (dokkari netflixissä).

Mielenkiintoisia juttuja mutta mulle meri tarjoaa jännitystä vähemmälläkin. Ja perheen kanssa liikkuessa sitä jännitystä pyrkii lähinnä minimoimaan.

Vastaa Viestiin