Näyttävä kansi "helpolla"?

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
JuhaL
Viestit: 74
Liittynyt: 05.07.2007 0:43
Paikkakunta: Kaskinen

Näyttävä kansi "helpolla"?

Viesti Kirjoittaja JuhaL » 12.08.2019 22:58

Talvella viimestään olis kannen teko edes 12' keskimoottori runabouttiin, olisko hyviä ideoita miten sais komiaa ja helpolla? :)) Sen verran tiedän, että rimakanteen ei taito, kärsivällisyys saati mikään muu riitä, joten vaneri taitaa olla ainut mahdollisuus. Vene maalataan muuten, mutta kantta en mielelläni maalaisi vain jäittäis edes vähä "puu" pintaa näkyviin. Mahonkivaneri olis yks vaihtoehto vaan aikasemmin pohjanmaalla kukaan ei sitä ollu ainakaan innostunu mulle myymään. Nättipintasta koivuvaneria olis, mutta vähä tummempaa sais olla joten vähintään joku petsi tms. Jalopuuviilu olis ehkä kans yks? Joskus oon nähny myös vanerista tehdyn feikki rimakannenki. Oma pää lyö tyhjää, onko ideoita kannen suhteen?
Yks tapa minkä olen nähny niin kansivaneriin liimataan ohut 6-10mm??? lauta, vai miksi noin ohkasta kutsutaan ja mistä edes löytyy?

Timo Mielonen
Viestit: 77
Liittynyt: 06.07.2006 12:49
Paikkakunta: Helsinki

Re: Näyttävä kansi "helpolla"?

Viesti Kirjoittaja Timo Mielonen » 13.08.2019 19:37

Hei,

Näyttävyys ja helppous ovat tässä tapauksessa hiukan vaikeasti yhdistettävissä. Ylivoimaisesti helpoin tapa on tehdä kansi vanerista, mutta silloin pitää tyytyä siihen, että se myös näyttää vanerikannelta. Vanerin pintaviilu on sorvattu, joten lopputulos näyttää vanerikannelta, vaikka sitä petsaisi kuinka. Jos se sopii veneen tyyliin, niin siitä vaan tekemään.

Jos tavoitteena on rimakannen näköinen kansi, niin yksinkertaisin keino on jyrsiä vaneriin saumaurat esimerkiksi 35, 45 tai 50 millimetrin jaolla. Jyrsinnän jälkeen uriin haluttuun sävyyn (musta, valkoinen, tms.) värjättyä epoksia sekä sitten hionta ja lakkaus. Tällöinkin lopputulos vain näyttää rimakannelta, koska vanerin syykuvio on erilainen kuin aitojen kansirimojen.

Astetta paremman lopputuloksen saa liimaamalla vaneriin 5-6 mm:n paksuisia rimoja ja jättämällä rimojen väliin uran, joka rimojen kuivuttua täytetään saumausmassalla. Rimoina voi käyttää mahonkia tai vaikkapa Oregon Pinea, jota on perinteisesti käytetty veneiden kansissa. Oregon Pine-kansi on väriltään lämpimän keltapunainen hiukan puulaadusta riippuen.

Eikä aidon rimakannen tekeminenkään mitään rakettitiedettä ole. Kirjallisuutta, jossa rimakennen tekeminen selostetaan löytyy useilla kielillä, jopa suomeksi.

Terveisin

Timo

Vastaa Viestiin