Aloittelija kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Aulin
Viestit: 4
Liittynyt: 26.06.2019 11:35

Aloittelija kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Viesti Kirjoittaja Aulin » 26.06.2019 12:23

Hei,

tulin siis otaneeksi itselleni vanhan veneen, jonka runko on lasikuitua, mutta kansi ja sen yläpuoliset rakenteet puuta/ vaneria. Puuosat ja varsinkin niiden pintakäsittelyt ovat sen verran huonossa kunnossa, että tarkoitus on ottaa ne puupuhtaaksi, kyllästää ja pinnoittaa uudelleen. Vene on menossa mereen vasta ensi kesänä, joten kauhea kiire hommalla nyt ei ole.

Varsinainen kansi on mahonkivaneria taikka ainakin jonkinlainen mahonkiviilu siinä on päällimmäisenä. Tästä on lakka irtoillut käytännössä kokonaan. Tarkoitus on poistaa vanha lakka tehtä kevyt hionta ja kyllästää pellavaöljy + sinkki seoksella ja lakata. Ensimmäinen kysymys kuuluu: kannen ja törmäyslistan ja kannen ja tuulilasikehikon saumat on nyt tiivistetty jonkinlaisessa "sika massalla". Kuuluuko tämä massaus tehdä uudelleen ennen kyllästystä vai sen jälkeen vai kenties lakan päälle vasta??(Kuva1)

Sitten käytännössä sama kysymys koskien kansivanerien jatkosaumoja? (Kuva2)

Minkä tyyppine lakka kannattaa valita näiden kansivanerien ja puisten törmäyslistojen ja tuulilasikehikon lakkaukseen pellavaöljy kyllästyksen jälkeen? Usein on ohjeistettu tekemään kyllästys kuivana talvikautena, mutta nyt kun vene ei tänä kesänä mene venteen niin onko estettä tehdä se nyt kesällä? Vene on trailerin päällä. Työt teen yleensä pihalla taivasalla, mutta säilytys on pressukatoksessa.

Sitten kansi rakenteista ylöspäin mentäessä tulee seuraava vaneritaso(kyllä olen aloittelija enkä tiedä tämän oleskelutilan katon oikeaa termiä), joka on mielestäni jotain "epäjalompaa" vaneria. Tämä taso on maalattu ja tässäkin on ilmeisesti päässyt vesi vanerin ja maalin väliin ja maali on irti. Miten tämän kanssa kannattaa menetellä? Teenkö saman PÖ kyllästyksen ja jokin maalipäälle vai kannattaako tämä taso pinnoittaa epoksilla ja parilla kerroksella kudottua mattoa? Koska varsinkin vanerin päädyt ja nurkat haperon ja kuivahtaneen oloisia. (Kuva3)
Liitteet
Kuva3_pieni.jpg
Kuva2_pieni.jpg
Kuva1_pieni.jpg
Viimeksi muokannut Aulin, 26.06.2019 12:37. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Aulin
Viestit: 4
Liittynyt: 26.06.2019 11:35

Re: Aloittelia kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Viesti Kirjoittaja Aulin » 26.06.2019 12:25

Tässä vielä kuva koko veneestä. Rekisterin mukaan tämä "Crescent 650 cabin", mutta saattaa olla mielestäni myös ainakin osittain omavalmiste.
Liitteet
Kuva4_pieni.jpg

Maa
Viestit: 105
Liittynyt: 12.10.2015 18:21

Re: Aloittelija kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Viesti Kirjoittaja Maa » 27.06.2019 11:32

Moi , noi vaneri osat kannattaa käsitellä hemppelin ohuella 2k sealerilla , ja varsinkin saumat ja päädyt imeyttää niinkauan kunnes ei enää imeydy . Sen kuivuttua jos on rakoja niihin voi painaa ruiskulla epoksia . sen päälle voi lakata ja maalata millä haluaa kattoon esim hempelin valkoinen mohair telalla ja kansiin epifanes lakka. Tela+pensseli.
Kyllästääkkin voi jos on massiivipuuosia ?
Saumat jos vanha sika on hyvin kiinni ei kai tarvitse tehdä mitään , jos on irti niin pitää poistaa , putsata ja laitta sialle primeri ja sitten uusi sika.
Melaisassa katto on vaneria , muut umpi puuta .
Liitteet
FCFEC966-7FDC-4CFD-B527-CBFBADEFE6C1.jpeg

Aulin
Viestit: 4
Liittynyt: 26.06.2019 11:35

Re: Aloittelija kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Viesti Kirjoittaja Aulin » 27.06.2019 19:05

Kiitos vastauksesta!

Hempelin sealeria täytyy käydä huomenna hakemassa ja aloittaa katto- ja kansivanerien päätyjen ja saumojen kyllästys tällä. Ymmärsinkö nyt oikein, että vanereita ei millään PÖ kyllästeellä lotrata vaan päätyjen ja saumojen epoksoitien jälkeen vaan hionta ja maali taikka lakka niskaan? Näistä vanereista oli vaan erittäin tehokkaasti sekä maali, että lakka irtoillut(ilmeisesti vesi päässyt väliin) ja tähän jotenkin omassa päässäni mietin, että mahdollinen PÖ kyllästys olisi voinut auttaa.

Vene siis on minulle aivan uusi ja tuli tässä kunnossa eli en tiedä miten vanhat lakat/ maalit tässä on pinnassa ja minkä tyyppisiä ne ovat. Lakka tuntuu tottelevan paremmin kuumailmapuhallinta ja lastaa kuin tuo valkoinen maali.

Tässä purkissa siis törmäyslista ja kabiini kattolevyä lukuunottamatta "täyttä puuta", jonka puulaadusta en osaa sanoa mitä on. Näissä kokopuu osissa on lakka pysynyt selvästi paremmin kiinni kuin kansivanerissa.

Maa
Viestit: 105
Liittynyt: 12.10.2015 18:21

Re: Aloittelija kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Viesti Kirjoittaja Maa » 07.07.2019 16:01

Se vaneri kannattaa kyllästää kokonaan sillä sealerillä jolla päädyt ja saumatkin imeytetään , muut massiivipuuosat pellavaöljy jne... kyllästys .
Kanteen lakkana esim epifanes usealla kerroksella ja 1-2 kertaa huoltolakkaus keväisin .
Jos on liukas niin hempel liukueste hemiä lakan sekaan ja telaa pienellä mohairtelalla .
Jotkut laittaa epoksia ja lakkaa 2k lakalla , mutta jos ja kun se pettää niin sen korjaaminen on paljon kovempi homma .

Aulin
Viestit: 4
Liittynyt: 26.06.2019 11:35

Re: Aloittelija kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Viesti Kirjoittaja Aulin » 18.10.2019 17:19

Nyt olisi kesän aikana katto korjattu, epoksoitu ja maalattu. Sain myös puuosista rapsuteltua vanhat lakat pois ja kyllästettyä ne pellavaöljy + sinkki liuoksella.

Nyt kysymys kuuluu. Kannattaako vaikka vaan ensimmäinen lakkakerros vetää vielä ennen talvea vai odottaa suosiolla kevääseen? Vene on pressukatoksessa johon saan kyllä masterilla lisälämpöä. Lakkana on epifanes. Jos ekan kerroksen vetää vaikka 50% ohennuksella niin kuivaakohan päivän aikana tarpeeksi, ettei yön viileys ja kosteus vedä lakkaa "harmaaksi"?

Ajatuksena tässä on se, että saisi puuosille vähän parempaa suojaa talven ajaksi kun veneeseen on tarkoitus tehdä muita töitä. Esim. Sähköjen ja sisätilojen päivitystä.

matti
Viestit: 2012
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Aloittelija kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Viesti Kirjoittaja matti » 19.10.2019 16:18

Kaksi vuotta sitten lokakuun lopuilla lakkasin veneeni tammilistat peltikattoisessa vajassa ja nyt näyttää, että on onnistunut ihan hyvin.
Muistaakseni silloinkin oli tällainen sää, lämpötila päivisin 10 asteen tienoilla?

Matti

Avatar
Jarmo Niinimäki
Viestit: 693
Liittynyt: 28.09.2005 12:55
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Aloittelija kysyy: kyllästys, lakkaus, maalaus, epoksi...

Viesti Kirjoittaja Jarmo Niinimäki » 21.10.2019 7:27

Kymmenisen vuotta sitten keväällä Myrskylinnun lakkauksia tehdessäni ulkolämpötila ei tainnut kertaakaan käydä yli 7 asteen, mutta pressuteltassa homma onnistui ongelmitta. Toki keväällä tuo aurinko oli hyväksi avuksi. http://myrskylintu.blogspot.com/2007/04/

Vastaa Viestiin