Folkkarin mastonjalka..

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Heikki P.
Viestit: 16
Liittynyt: 26.02.2016 23:51

Folkkarin mastonjalka..

Viesti Kirjoittaja Heikki P. » 03.04.2019 23:06

Hei!

Kävin katsomassa venettä talven jäljiltä, ja menin sitten myös koputtelemaan mastojalkaa/kenkää joka on kölipuun päällä pilssissä. No eiköhän siitä lähtenyt pultinpää ja mutteri irti :)) Eli aika ruostunut on.. myös toinen pultti tuntui heiluvan.. eli nyt mastokenkä on kiinni kahdella. Toki saalingit vetävät mastoa alaspäin yms.. mutta pitäisikö tälle tehdä jotain vielä ennen purjehduskautta? ja mitä?! varmasti vaatii perehtymistä kun kölipulttien vaihto/kunnostus alkaa.
IMG_4454.JPG
kuvassa on siis ehjät pultit, yläreunassa olevat ovat poikki / irti


Terveisin tähän asti huolettoman talvikauden viettänyt omistaja.
Heikki

matti
Viestit: 1978
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Folkkarin mastonjalka..

Viesti Kirjoittaja matti » 04.04.2019 8:23

Käsittääkseni mastonjalkaan kohdistuu myös sivuttaisvoimia maston taipuessa, joten se tulisi olla kiinni.
Kirjoitat mutterista ja pultinpäästä???
Kuvasta saa vaikutelman, että jalka on kiinni kölissä täkkipultein(siis kuin iso ruuvi jossa 6-kanta)? joka olisi katkennut jostakin puurajasta.

Kun jalassa on pituussuuntaista säätövaraa, niin olisiko mahdollista siirtää jalkaa eteen tai taaksepäin siten, että ko kiinnityspultit tulisivat uuteen kohtaan jolloin ei tarvitsisi tässä vaiheessa alkaa yrittää kaivella sitä ruostunutta pulttia ylös kölistä?
Uusi kiinnitys (täkki)pultein.
Täkkipulttia parempi pito saavutetaan kokokierteisellä pultilla(koneruuvi), esim 10mm ruuvia varten porataan 8mm reikä(riittävän syvä ettei pohjaa) ja tarvittaessa hiotaan pultin päätä kartioksi että kierre lähtee hyvin vetämään.(voiteluaineeksi esim, Sikaa, niin on kevyt kääntää, sitä ei saa laittaa reikään koska pultti työntää edellä ja voi aiheuttaa pohjaamisen/puun halkeamisen=käyttäytyy kuten hydraulimäntä)

Vastaa Viestiin