Sivu 1/1

Verkkoveneen pohjan uudelleenkyllästäminen

Lähetetty: 03.03.2019 23:15
Kirjoittaja Utelia
Poistin -96 rakennetun ja vuosi sitten ostamani verkkoveneen sisälaudoituksen puhdistaakseni rimavälit yms.
Samalla, ja kun huomasin ettei pohjalle ole muutamaan vuoteen tehty varmaan mitään, ajattelin kyllästää pö+sinkkinaftenaatti+terva -seoksella.
Kysymys: kannattaakohan tummunutta puuta kovasit skrapata tai hio pois ennen kyllästystä? Puu on kaikkialla sinänsä terveen tuntuista.
Entä mitä sanotte lyijymönjän lisäämisestä tässä vaiheessa?
Sisälaudoituksen poistaminen on sen verran työläs operaatio, ettei sitä ihan joka vuosi pysty tekemään. Siksi tekisin homman mieluusti aika perusteellisesti nyt.
Utelia 2.JPG
Utelia 2.JPG (97.85 KiB) Katsottu 1480 kertaa
Utelia 1.JPG
Utelia 1.JPG (117.21 KiB) Katsottu 1480 kertaa

Re: Verkkoveneen pohjan uudelleenkyllästäminen

Lähetetty: 03.03.2019 23:42
Kirjoittaja MÖsteri
Hei,

Hieno vene ja siistiä työtä. Sitä kannattaisi skrapailla ainakin sen verran, että kaikki irtoava on poissa. Puuhun se kylläste olisi tarkoitus sivellä ja imeyttää. Kokeile huviksesi tuollaiseen lauta "ruutuun" kuumailmapuhallinta ja skrapaa. Paahdat hetken, ja sitten vedät pehmenneen tavaran irti skrapalla. Sieltä alta paljastuu hienoin mahdollinen pinta. Älä kumminkaan polta venettä, tuommoista tervahaituvaa kun kuumailmapuhaltimella paahtaa, niin sen saa kyllä syttymäänkin, jos jää liian pitkäksi aikaa unelmoimaan. Itse pidän noissa puuhissa aina nahkahanskaa ja vesipulloa käsillä, niillä saa alkavan kulon sammumaan. Vaan eipä ole koskaan tosissaan tarvinnut taputella, sillä tervapööpinta pehmenee aika mukavasti. Se tavallaan kuplii irti puusta.
Mutta niin, jos siis haluat, niin sitä voi tuolla konstein vielä puhdistella. kölinpuun nyt ainakin voisi ottaa esille.

Mutta kai kylläste pienestä kerroksesta läpikin menee, jos työmäärä tuntuu liian hurjalta.

Lyijymönjää en tuohon lisäisi maalaisi. Korkeintaan sitä voisi pikarillisen lorauttaa kyllästeen sekaan, ikäänkuin mausteeksi. Ja siis pilssiin sisäläaudoituksen eli karneerauksen alle. Sehän vähän kumminkin värjää kyllästettä. Mielestäni isompi mönjän kanssa turaaminen olisi tuossa turhaa ja pieni tyylirikkin, tervaa ja pellavaa tuommoinen vene ottaa mielellään vastaan. Ja en tuon takia siis alkaisi mönjää hankkimaankaan, jos ei johonkin muuhun kohteeseen aio tarvita.

Ja jatkon kannalta, kannattaa ainakin kyllätää niin paljon, kun veneeseen suostuu imeytymään. Ehkäpä jopa vielä karneerausta kiinnitellessä viimeiset vedot. Jäähän sitä kyllätettä sitten ehkä lammikoiksi, jos kaikki ei imeydy, mutta häipyy se aina johonkin. Tai kuivuu hartsiksi puun päälle.

Re: Verkkoveneen pohjan uudelleenkyllästäminen

Lähetetty: 04.03.2019 0:03
Kirjoittaja Utelia
Kiitos Mösteri nopeasta vastauksesta!
Hyvä saada tukea omille ajatuksille. Lyijymönjän lisääminen tuntuisi mustakin "väärältä" tähän veneeseen.
Sattuuko muuten kellään olemaan hyviä vinkkejä mistä isommat pö-erät kannattaa hankkia? Pellavassa ei sentään taida olla samoja laatueroja kuin tervassa?

Re: Verkkoveneen pohjan uudelleenkyllästäminen

Lähetetty: 04.03.2019 0:23
Kirjoittaja MÖsteri
Hei,

Juu ei mitään, ja tervetuloa vaan palstalle. Olin näkevinäni että olet justiinsa tullut. Ja heti noin hienolla veneellä :)

Olen ostanut pellavat tuolta: http://www.sini-pellava.fi/

En osaa sanoa enää hinnasta, mutta aikanaan kymmenisen vuotta sitten noita vertailin, ja tuo oli silloin edullisin. Sen jälkeen en ole vertaillut. Toimittavat kanisterit perille saakka, oliko nyt matkahuollolla vai miten. Ostin viimeksi kerralla pari kymmenen litran kannua, aine säilyy pimeässä kellarissa vallan mainiosti. Laatueroa öljyissä voi olla sikäli, että paljonko kanisterissa on muuta mömmöä pellavaöljyn seassa. En tiedä onko sillä näissä hommissa yhtään mitään merkitystä, mutta noin periaatteessa. Noilta sai ainakin ennen vaikka elintarvikelaatua, jos halusi - kuulemma hyvää salaatinkastikkeisiin... :D

Re: Verkkoveneen pohjan uudelleenkyllästäminen

Lähetetty: 04.03.2019 10:46
Kirjoittaja Utelia
Kiitos taas!
Vene on kyllä minustakin hieno. :) Aika pitkään etsin juuri tällaista "oikeaa" verkkovenettä, näihin kun ei ihan joka päivä myyntipalstoilla törmää.

Sini-pellavalle lähti tarjouspyyntö, kiitos tästäkin vinkistä!

Ja kun nyt kerran noin kehuit, niin tässä vielä pari kuvaa perheenisän uudesta (toisesta) rakkaudesta.

Re: Verkkoveneen pohjan uudelleenkyllästäminen

Lähetetty: 04.03.2019 11:09
Kirjoittaja Utelia
Nyt tuli Sini-Pellavalta tarjous: pö:n hinta 2,50€/L (+ rahti) 8-|
Sanoisin ettei parempaa litrahintaa enää tartte etsiä.

Re: Verkkoveneen pohjan uudelleenkyllästäminen

Lähetetty: 04.03.2019 11:52
Kirjoittaja MÖsteri
Hei,

Hienoja ovat, veneet miehistöineen :)

Aika hyvän hinnan saitkin. Tosi hyvä, että pistit hinnan tänne, niin tohtii muutkin tilailla kun sen aika tulee. Voihan sitä jossain halvemmallakin vielä olla, mutta milläpä sen löytäisi..