Kuopion Kipinä ja sen käyttö

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
samppa91
Viestit: 23
Liittynyt: 18.07.2016 19:56
Paikkakunta: Jyväskylä

Kuopion Kipinä ja sen käyttö

Viesti Kirjoittaja samppa91 » 10.09.2018 15:21

Heipä hei, ja hyvää alkanutta syksyä kaikille tasapuolisesti!

Asensin keväällä 4- heppaisen vm-50 Kipinän kuuden metrin mittaiseen avofiskariin, ja menneenä viikonloppuna pääsin sillä ensimmäistä kertaa ajamaan. Tosin moottorin säätämiseen olisi tarvinnut muutaman käsiparin lisää, johtuen ilmaruuvin katkenneesta pidätinkynnestä. Vauhtipyörä vihmoi vettä ilmaan minkä kerkesi ja kaasutin säätyi tärinän vuoksi itsestään, mutta lystiä ja naurunremakkaa ei koeajolta puuttunut :)) Arvelin että foorumilta löytyisi sellaisiakin veneharrastajia, joilla olisi kokemuksia lapsuudestaan em. papattimesta. Lähinnä haluaisin tietää, minkälaisissa veneissä niitä on aikanaan käytetty, ja käyttöön liittyviä tarinoita.

Sen koneen joka nykyään omistuksessani on, on isoisäni eno ostanut uutena. Hän oli kuulemma tilannut koneen kirjeellä, ja moottori oli lähetetty junarahtina lähimmälle (Otavaan) rautatieasemalle, josta hän oli sen kaiketi veneellä hakenut. Purin koneen muutama vuosi sitten osiin, puhalsin teräsrakeella puhtaaksi, maalasin vasaralakalla, uusin laakerit, stefat ja tiivisteet sekä kiillotin messinkiosat. Moottori lähtee ensimmäisellä yrityksellä käyntiin, ja tuntuu toimivan oikein mukavasti. Onhan se vähän työläs käytettävä nykyaikaiseen moottoriin verrattuna, mutta mielestäni se on sen arvoista ;-)

-Samppa

Avatar
galax650
Viestit: 76
Liittynyt: 29.09.2011 20:46
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Kuopion Kipinä ja sen käyttö

Viesti Kirjoittaja galax650 » 21.11.2018 16:40

Mielenkiintoinen tarina, laita kuvia koneesta ja veneestä.
Minulla on Kipinä 8hv 2-syl n.30-40-luvulta tarkkaa vuosimallia ei tiedossa, sytytystulpat ovat kumminkin suorilla 18mm kiertellä eikä 1/2 kartio putkikierteellä niinkun joissain vielä vanhemmissa koneissa.
Millainen potkuri veneessä on? Halkaisija, nousu ja moni lapainen?
Onko Kipinä varustettu alumiini Solex kaasuttimella vai tehtaan omalla pronssisella?
Veneenveistäjä.

Youtube kanava:
https://www.youtube.com/user/galax650

Vastaa Viestiin