Kokemuksia tervatusta veneestä

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Vastaa Viestiin
Avatar
Korhosen Mara
Viestit: 31
Liittynyt: 08.06.2015 8:12
Paikkakunta: Tampere

Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja Korhosen Mara » 27.02.2018 9:14

Veneen laitto meneillään ja mietin tässä pintakäsittelyvaihtoehtoja.

Kaipailen kokemuksia tämän kaltaisen veneen tervaamisesta. Useimmitenhan näihin laitetaan lakka pintaan, mutta tervalla on tietty houkutus. Tämä houkutus on paljolti mielikuvatasolla. Perinnehommat sen verta kiinnostaa, että sillä on erityinen hohto. Lisäksi olen nähnyt joitain kuvia vastaavista pellavaöljyn ja tervan seoksella käsitellyistä veneistä. Olen tykännyt niiden ulkonäöstä. Ymmärtääkseni terva on myös ihan kelpo aine käytännön tasolla, ja suhteellisen helppo ja vaivaton jatkossakin. Ja kohtalaisen halpa. Raha on tällä hetkellä kovin tiukassa.

Kyse on veneen rungon tervaamisesta ulkopuolelta, tai tarkemmin sanottuna pellavaöljyä, tervaa ja tärpättiä. Kanteenhan voisi laittaa pellavaöljyn sijaan sitten vernissaa, tämä kun käsittääkseni tervan kanssa kuivuu varsin kovaksi, sotkemattomaksi pinnaksi. Eikä tämä niin hygieenistä touhua ole muutenkaan. Housut sotkussa vähän väliä muista harrastuksista johtuen. Sisältä vene on maalattu edellisen omistajan toimesta.

Asiassa kuitenkin mietityttää muutama asia. Ensimmäinen on tuo ulkonäkö. En ole tuollaisia veneitä paljon päässyt pällistelemään kun en puuvenepiireissä juuri ole liikuskellut. Onko veneen kauniin ruskehtava pinta sellainen vielä viiden vuoden päästä, vai mustuuko vene ajan kanssa kun tavaraa kertyy pintaan?
Toinen mietityttävä seikka on tuoksu. Pidän tervan tuoksusta, kuten pitää avovaimonikin, joka on venehommassa myös mukana. Veneessä olisi aikomus yöpyä, ja eräs kaveri tuumasi tervan käryn olevan niin vahvan, että pää kipeänä saa herätä. En tätä purematta niele, kun kyllähän keväällä tervatun veneen tuoksu aika pian alkaa tasaantua, mutta kokemukset asiasta toki kiinnostavat, eukkokullalla kun on pää aika herkkä migreenille.

Jos tosiaan kuvia ja kokemuksia näistä asioista löytyy niin luen niitä erittäin mielelläni.
Vene.jpg
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.

jukkan
Viestit: 154
Liittynyt: 19.09.2004 0:21
Paikkakunta: Lpr

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja jukkan » 27.02.2018 12:54

Jos emännällä pää kivistää, niin en suosittele kovaa ja rajua tervaamista.
Riitännee tunnelmaan sellainen kokemus kevyt tervaus ja tuoksu.
Noin omina kokemuksina tervasta se, että jos vene koko kesän vedessä, niin se terva tai tervaseos kuluu vähiin. Jos vene on rannalla ja auringolta suojassa, niin terva säilyy niin hyvin, että olen joka 3-4. vuosi tervannut. Tämä oma seos tervattu vene on avonainen puuvene, jolla olen kalastellut..

MÖsteri
Viestit: 1230
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 27.02.2018 16:43

Terve,

Lakkaa noihin on usein sudittu... siinä on puolensa kumminkin. Lakka tekee pinnan, joka kestää auringonpaistetta ja päällähyppimistä eli kulutusta tervapintaa paremmin. Toki tanakka tervakerros puun peittää, mutta se on sitten aikalailla tumma ja karhea pinta.

Terva-pellava-seos sopii hyvin esim soutuveneiden käsittelyyn. Samoin sitä mieluusti käytettään avoveneiden sisäpuoliin. Tällaiset kannattaa yleensä käsitellä joka talvi, tai ainakin jokatoinen.

Vaikea kyllä sanoa, mitä iloa aiemmin lakatun veneen tervaamisesta olisi. Pinnan joutuu kuitenkin uusimaan käytännössä yhtä usein. Terva ja siihen muut planningit maksaa suunnilleen saman, mitä lakka. (Lakkaakin on eri hintaista, esim Vanhanajan Venelakka on edullisemmasta päästä..). Ja huoltolakkaus keväällä ei niin valtava työ ole, yksi hionta, pyyhintä ja sively.

Sisätiloissa kannattaa tosiaan vähän vältellä tervalla ootraamista, sillä siitä tulee aika tanakka tuoksu. Varsinkin jos aine ei ehdi kunnolla kuivua ennen kesää. Herkemmillä voi hyvin haitata olemista, ja kyllähän siitä vaatteet ja kamat ottaa tuoksua. Makuasia..

Avatar
Korhosen Mara
Viestit: 31
Liittynyt: 08.06.2015 8:12
Paikkakunta: Tampere

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja Korhosen Mara » 27.02.2018 17:49

Kiitosta näkemyksistä.

Kuten sanoin, aika pitkälti mielikuvaperusteinen on viehätykseni tervaan. Kun on kansatieteellis-innokas, niin tervassa on oma hohtonsa. Ja soutuvenemiesten taholta olen kyllä kelpo puheenvuoroja tervan toimivuudesta lukenut. Toki soutuvene on eri asia kuin hytillinen keskimoottorivene. Aiemmin tuli erään kaverin kanssa asiasta puhuttua, ja hän tuumasi, että lakkaa tietysti, koska tuollaiseen veneeseen kuuluu lakka. Sen suurempia perusteluita en asialle häneltä saanut. Eikä se "näin pitää tehdä koska näin se hommaa vaan kuuluu tehdä" -perustelu oikein vakuuttanut.

Jos terva ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukainen tuohon hommaan niin sitten vedetään lakka pintaan, ei siinä sen kummempaa ole. Katsotaan tuleeko napakkaa puolustuspuheenvuoroa tervalle!

Olen nyt rapsuttelemassa lakat pois, jonka jälkeen kyllästän veneen. Voi olla, että ilmankin olisi pärjännyt, mutta edellisestä kyllästyksestä on ilmeisesti hyvä tovi. Jos menee oppirahojen maksamiseksi, niin tunteepahan oppineensa jotain.

Avatar
juhahe
Viestit: 168
Liittynyt: 26.08.2003 15:56
Paikkakunta: Kaarina
Viesti:

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja juhahe » 27.02.2018 19:12

Kyllä veneesi tietysti voi tervata, erityisesti ulkopuolelta. Jos ehtii tehdä aikaisin keväällä, niin on kuivaa heti vesillelaskussa.

Mun kokemuksen mukaan, jos ulkopinnan haluaa pitää siistinä, niin keskellä kesää tehty ohut uusi kerros tervaa tekee ihmeitä ulkonäölle. Tervakerroksen pitää muutenkin olla ohut: tervan kuumentaminen ja ohentaminen esimerkiksi Sinolilla tekee ohuen sivelyn helpoksi (varo lämmitettäessä leimahtamista, sammutusliina ja kuumennusastian kansi on syytä olla käden ulottuvilla). Ohut kerros kuivuu varsin nopeasti, muutamasta päivästä viikkoon, jos on tuulista ja aurinkoista. Jos johonkin, esimerkiksi limin alareunaan, jää tai kertyy tippa, se pysyy tahraavana koko kesän. Hyvin vahatun valkoisen lasikuitukaunottaren omistaja saattaa kiittää tervantuoksusta, mutta ei noista tipoista tahriutuneiden lepuuttajien jäljistä oman veneensä kyljissä :-)

Kyljen tummumista voi itse säätää: kevätkunnostukseen liittyy vanhan tervapinnan "avaaminen" teräsharjalla sipaisemalla; jos vanhaa hapertunutta tervaa harjaa pois pikkasen enemmän, vene säilyy vuosikausia mahongin punaiselle hohkaavana. Paksut kerrokset ja vähäinen harjaus puolestaan kerryttää tervakerrosta, joka pikeentyy ja lopputulos on - pikimusta. Pitää siis päättää kumpaa haluaa, nopeasti mustan vai vasta paljon myöhemmin mustan. Ulkopuolta voisi siis hoitaa pelkästään tervaamalla, en edes uskaltaisi suositella pellavaöljyn lisäämistä. Pellavaöljyn lisääminen voi tehdä vesirajasta suttuisen näköisen: vesi menee tavallaan terva-pellava -seoksen alle ja näyttää epämääräiseltä, kalvolta joka näyttäisi olevan irtoamassa. Tervan kanssa ei ole tämä ole niin silmiinpistävää ja ongelma on kyllä lähinnä esteettinen. Sen sijaan veneen ulkopuolinen pellavaöljykyllästys ennen tervausta on ihan suositeltavaa ja lopputulos tervattunakin on pidempään vaalea.

Veneesi on sisäpuolelta malattu, mutta noin niin kuin yleisesti: Sisäpuolelle en hyttiveneessä (avoveneet on eri juttu) pelkkää tervaa vetäisi. Sisäpuolta on hankala harjata, joten siitä tulee ajan myötä nopeasti musta (paitsi tietysti jos se on tavoitteena) ja tahrat tekstiileissä lähes varmat. Sen sijaan Roslagin mahonki = kolmas osa tervaa, kolmasosa kylmäpuristettua pellavaöljyä ja loput peruskyllästettä (ei siis tarvii olla tärpättiä; haihtuu pois) jättää siistin vaaleamman pinnan eikä ole niin tahraavaa. Hytin sisäpinnoille ei tarvita vuosittaista käsittelyä, mutta voimakkaimman tuoksun (ei hajun!) tuulettuminen vie kyllä aikansa, eikä sinne saa auringosta apua. Sen sijaan veneen ulkotilat tällä seoksella tulee tosi siistiksi, pystypinnat ei tarvitse kesän aikana huoltoa, mutta säille alttiit tasapinnat, penkit, kannet tms, kannattaa kesällä sipaista samalla litkulla uudelleen. Ohut kerros kuivuu aika nopeasti - jos on kelejä. Valmis seos pienessä paineruiskussa tekee operaatiosta tosi helpon.

Hajusta tulet saamaan sekä kehuja että haukkuja, hajun voimakkuudesta riippumatta. Se laimenee, mutta voi olla joillekin liikaa. Helle ja suora auringonpaiste pehmentää tervaa ja tuoksu voimistuu. Vaatteissa tervaa on jossain vaiheessa melkein varmasti, eli sillä mielellä pitää sitten olla liikkeellä. Ulkonäkö miellyttää useimpien silmää, mutta tietty "työvenelook" on tuloksena, vallankin jos ei huolla kesän aikana.

Kevätkunnostukset ovat huomattavan nopeita eivätkä samalla tavalla arkoja lämpötilalle kuin lakkaaminen. Lakatun veneen voi aina ottaa puulle ja tervata, mutta toisin päin ei taida onnistua?

Avatar
Korhosen Mara
Viestit: 31
Liittynyt: 08.06.2015 8:12
Paikkakunta: Tampere

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja Korhosen Mara » 28.02.2018 12:54

Siinä tuli tuumiskeltavaa. Taitaa olla tämä aihe - kuten moni muukin - sellainen, että näkemyksiä löytyy monenlaisia ja monen vahvuisia. Aloittelijana ei voi muuta kuin lukea, kysellä, kuunnella sekä pohtia, ja lopulta tehdä päätöksen sen perusteella, mitä on kaikesta tästä saanut suodatettua.

Pitää miettiä. Eipä tuolla päätöksellä ole onneksi vielä mitään kiirettä.

Avatar
Korhosen Mara
Viestit: 31
Liittynyt: 08.06.2015 8:12
Paikkakunta: Tampere

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja Korhosen Mara » 02.03.2018 15:49

Kyllä tää puuvenehomma on tähän menbessä ollut kelpoa puuhaa. Syksyllä rapsutettiin eukkokullan kanssa pintaa puulle muutamana päivänä ja nyt olen yksin ollut muutamana viime päivänä hommassa. Skrabaamisen ohella olen toki istunut veneessä, killittänyt kahvia, huolestunut kaikenlaisista asioista etukäteen ja haaveillut kesän veneilyistä. Tälläkin hetkellä istun hytissä, eiköhän tämän päivän hommat ole nyt tehty.

Olen siis penskasta saakka veneillyt aika paljon, mutta lähinnä lasikuitusoutuveneillä. Naapurin Eskolla, vanhemmalla miehellä, oli hytillinen puuvene, josta kovin pidin. Läheisessä venerannassa oli kaverin isän puinen perämoottorivene, ja pusikossa erityisen kiinnostava puinen keskimoottoriveneen raato. Puisista veneistä on tullut haaveiltua pikkupojasta saakka enemmän tai vähemmän, mutta nyt viimeisen viiden vuoden aikana enemmän. Nyt tällainen on, ja kaikenlainen puuhaaminen on ollut erittäin mukavaa hommaa. Katsotaan miten into jatkuu, mutta en kyllä epäile sen jatkuvuutta lainkaan. Vanhan neuvostoliittolaisen huonosti toimivan moottoripyörän kanssa jaksoin sinnikkäästi kolme-neljä vuotta ennen kuin opin. Ja nyt olen saanut nauttia hyvin toimivasta neuvostoliittolaisesta moottoripyörästä. Jos saan saman sinnikkyyden venehommaan niin eiköhän tästä osa elämää tule.

Joo, ja tervaa päätin laittaa pintaan.

jukkan
Viestit: 154
Liittynyt: 19.09.2004 0:21
Paikkakunta: Lpr

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja jukkan » 04.03.2018 20:02

Harrasteissa on monesti se paras osuus juuri se suunnittelu ja puuhastelu.
Monenlaista tulee tehtyä, osa toteutuu, onnistuu, ja osa on enemmänkin kirkkaana ideana.
Siis voisiko jopa puhua kehittymisestä ja "hengellisestä, uskonnollisesta kilvoittelusta"?

Tervasta tuli vielä mieleen se, että tunsin kaverin joka keitteli terva, bitumi, öljy seoksia, joita siveli kuumana puu paattinsa kylkeen keväisin. Ja paksusti aina. Se tervaus tapahtuma kevään hyvillä säillä oli jonkinlainen hartaus tapahtuma selvästi....

snurra
Viestit: 108
Liittynyt: 23.09.2012 12:44
Paikkakunta: Espoo

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja snurra » 13.03.2018 11:30

Vesilinjan yläpuolelta voi ulkokyljet tervata, mutta jos ei halua mustaa kylkeä pitää joka kevät vanhat tervat poistaa melkein puulle, siis läpikuultava kerros tervaa jätetään ja uutta päälle. Kanteen ja sisätiloihin lakka/maali, tämmöstä se tosielämä on.

aparaatti
Viestit: 562
Liittynyt: 07.03.2014 10:24

Re: Kokemuksia tervatusta veneestä

Viesti Kirjoittaja aparaatti » 15.03.2018 19:17

Omassa veneessä sisäpuolen kyljet ja penkit oli ostettaessa käsitelty tuolla roslaakin mahongilla ja näin olen minäkin joka kevät tehnyt.
Tuli vain mieleeni muutama sellainen pikku seikka jotka kannattaa ottaa ehkä huomioon suunnitelmia tehdessäs.
Ainakin tuohon penkile kun jää (vuotavasta kuomusta) vesitippoja seisomaan niin siihen jää sellainen harmahtava ruma jälki joka ei lähde pois.
Toinen juttu tuli mieleeni tuosta hytistä. Itse en ainakaan laittaisi tuota mihinkään mihin ei auringonvalo pääse. Nimittäin itsellä ainakaan ei kahdessa kuukaudessa pihalla kuivunut tuo sotku niin kauan kuin vene (avovene) oli katoksessa. Otin pressukaton päältä pois niin kolmessa päivässä oli kuivunut niin että pystyi jo penkeillä istumaan! Muuten ei ole tahrannut vaatteita tms. (Olen nukkunutkin noilla penkeillä).
Mitä nyt kerran jäi kuumana päivänä joku vaimon aikakauslehti penkille niin siinä se Annan kansi sitte koreili koko kesän ;)
Tiiä sitte saisko sisäpuolet kuivattua vaikka jollai uv valolla?

Vastaa Viestiin