Hytin seinät

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Miikkulainen
Viestit: 3
Liittynyt: 13.01.2018 15:57

Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja Miikkulainen » 13.01.2018 16:39

Kevättä kohti ollaan menossa ja vene pitäisi saada korjattua. Vene on norppa 9 . Aurinko on ajan saatossa polttanut mahonki vanerista valmistetut hytin seinät huonoon kuntoon joita ei enää uudelleen lakkaus auta. Olen ajatellut hioa seinät puhtaalle puulle ja liimata epoksilla 4.5 mm mahonki vanerin pintaan , jonka suljen pinnasta epoksilla sekä UV suojatulla kaksikomponentti lakalla. Työ on iso enkä haluaisi ominpäin ryhtyä tarvikkeita pilaamaan,joten kaikki neuvot,vinkit,ja opastukset otetaan kiitollisuudella vastaan. Myös tarvikkeiden hankintaan kaivataan neuvoja .

Kaikkia asiasta kiinnostuneita suurella kiitoksella kiittäen

Ystävällisin kevät terveisin

Jukka Sutinen
Lappeenrannasta

MÖsteri
Viestit: 1179
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 14.01.2018 23:45

Terve,

Mahonkivaneri on siis auringonpaahtamaa? Vanerin päälleliimaus kuulostaa todella äärimmäiseltä keinolta. Aika vaativa juttu sovitta vaneri kaikille pinnoille siististi. Toki suurilla yhtenäisillä pinnoilla mahdollista.

Olisko mitenkään mahdollista harkita vanhan lakan poistamista ja vanerin petsaamista lähes vanhaan loistoonsa? Sitten lakkaa päälle ja nauttimaan. Menisi ihan sively- rapsuttelutöillä läpi. Jos siellä on jokin pieni alue, johon voisi kokeilla tätä?

Huononkin puun ihmeesti parantaa hionta, öljy, lakka, myös petsi. Tosin pitää varoa, ettei raavi pintavaneria puhki.

matti
Viestit: 2012
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja matti » 15.01.2018 12:54

En haluaisi olla pahanilman lintu, mutta kun kaveri korjasi omaa norppa 10, niin siinä oli koko yläosa kasattu mustilla gyproc-ruuveilla jotka olivat lähes kaikki ruostuneet poikki/jengat pois joten sen yläosan voi purkaa käytännössä ilman työkaluja kun oli leikannut pinnassa olevan lasikuidun pois. 8o
Siis yläosa oli lasikuitupinnalla.
=kannattaa ensin katsoa, että rakenne on kunnossa ja tarvittaessa lisäillä hapokkaita ruuveja ennen uutta pintaa jos on tarvetta.

Miikkulainen
Viestit: 3
Liittynyt: 13.01.2018 15:57

Re: Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja Miikkulainen » 17.01.2018 12:31

Kiitoksia , hyvät herrat mielenkiinnosta. On kiva kun kanssaihmisissä on asiasta kiinnostuneita. Olen ajatellut lakkojen poistoa , petsausta ja uudelleen lakkausta . Petsausta arveluttaa työn epätasainen jälki saako petsin levitettyä tasaisesti ettei tule tummia länttejä . Työnä se olisi tuttua hommaa , olen joskus aiemmin raaputtanut 7.5metrisen puuveneen puhtaalle puulle 50mm raapalla mutta kun tyhmä olen niin jossain kohtaa tyhmyyskin palkitaan ja lopputulos oli mielestäni loistava. Millaisella petsillä sen voisi petsata , veteen sekoitettava pussipetsiä vai valmiiksi sävytettyä, valmis olisi tietysti tasalaatuisempaa . Mikä olisi hyvä ja kestävä lakka. Venerannassa vene on sellaisessa paikassa että aurinko porottaa molempiin kylkiin koko päivän aamupäivällä vasen ja iltapäivällä oikea, jos se joskus nyt vielä paistaa..... Öljyämistäkin olen miettinyt , öljy olisi ainakin joustavaa eikä halkeilisi niinkuin lakka tekee . Litra mäntytärpättiä litra asperkoolia ja litra puunsuojaa , siinä tulisi lahosuojauskin samalla hm varteenotettava vaihtoehto. Onhan se levyttäminen iso homma ja tietenkin kun hytin seinät ovat vielä hyvässä kunnossa paitsi mustuneita niin korjauslakkaus taitaa olla hyvä vaihtoehto. Jos herroilla on hyviä vinkkejä millaista petsiä sekä lakkaa suosittelemme. Unika super on mielestäni hyvä lakka kun muistaa ohentaa tarpeeksi ja sen ukon ohentamisen jättää suosiolla lakkauksen jälkeen....
Paljon kiitoksia
Tulilla jos tavataan tarkoin kahvit ainakin.....

Avatar
kimsir
Viestit: 349
Liittynyt: 19.03.2013 10:32
Paikkakunta: Kemiönsaari

Re: Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja kimsir » 17.01.2018 12:47

Moi


Olisko tuossa tapauksessa (voimakkaita tummumia/auringon paahde) maalaus hyvä vaihtoehto? Tarkkaan mietitty ja valittu maalin sävy ja vaikka lakka päälle, niin sopis mielestäni hyvin tapauksessasi pintakäsittelyksi, vai jääkö kahvit saamatta tämän ajatuksen takia?

Maalia mietin oman veneen kohdalla, kun on pieniä tummumia rungossa, mutta ovat sen verran vähäisiä ja kun lakkakin pysyy oikein hyvin päällä, niin ratkaisu oli oikea..

Aspergolia ei taida enää mistään saada, ellei tiskin alta?

Itse käytän Epifanesin glear lakkaa ja ostin juuri purkin Epifanesin mahonkipetsiä. Rungossa on Sateenkaariperinnetaidon vanhanajan venelakka, mutta seuraavat kerrokset tulee olemaan Epifanesia.

kimmo
HELMIIDA

MÖsteri
Viestit: 1179
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 17.01.2018 12:57

Miksei. Ja hyväähän on sekin, että jos nyt tekee pohjatyön ja petsaa.. öljyää vaikkapa seoksella pellavaöljy+lahonsuoja (esim Valtti peruspohja)+loraus muuta itsevalittua ainetta.. niin sen voi jättää yhdeksi kesäksi silleenkin.
Ei tarvitse tehdä mitään, ja puu eli vanerikin on ihan nätin himmeä öljyttynä. Seuraavaksi kesäksi sen voi sitten öljytä uudestaan, lakata, tai maalata.

Eli toisin sanoen oikeassa järjestyksessä tehtynä toimet eivät sulje toisiaan pois lopullisesti. Ja lopputulos on väliaikoinakin hoidettu ja suhteellisen siisti. Ja kaikkea ei tarvitse tehdä yhtenä keväänä. Puun kunnostuksessa kannattaa aina miettiä muutama vuosi eteenpäin: Miltä tämä näyttää viiden vuoden päästä, ja mitä sille sitten pitää tehdä.

Miikkulainen
Viestit: 3
Liittynyt: 13.01.2018 15:57

Re: Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja Miikkulainen » 18.01.2018 12:49

Tervehdys taas teille asiansa osaavat . Olen erittäin iloinen että on sellaisia ystäviä jotka kehtaavat kirjoitella jonninjoutavien ukkojen kyselyihin ja uteluihin , mutta veneilijäthän onkin aivan oma ihmisrotunsa ja jos tulille satutaan niin vahvat .....kahvit joka ukon kouraan. Mutta asiaan . Kun kymmenkunta vuotta sitten kävin norpan Tampereelta hakemassa niin lupasin entiselle omistajalle että vene pidetään niin pitkälle alkuperäisessä kunnossa kuin mahdollista. Nykyisillä maaleilla saadaan varmaan aivan minkä puulajien näköistä jälkeä tahansa ja sekin vaihtoehto on käynyt mielessä mutta se on vähän kuin menisi siitä missä aita on matalin. Nykyisin on kaksikomponentti maaleja mitkä kestää vanerissa ikuisesti , mutta mutta. Vaihtoehtoja tuntuu olevan , ainakin saman verran kun on erilaisia purkkeja ja purnukoitakin . En missään nimessä torppaa kenenkään neuvoja , koska ne ei ole oikeita tai vääriä koska sellaisia ei veneilyssä tunneta , on vain vain liikaa vaihtoehtoja ja niistä pitäisi valita omat virheensä . Olen miettinyt putsauksen jälkeen öljyämistä mutta se ainakin takaa sen että tulevaisuudessa pintaan ei voi liimata uutta levyä. On tää nyt olevinaan vaikeeta päättää mitä pitäisi tehdä, onneksi kevät on vasta aluillaan joten oikean ratkaisun löytyminen on vain ajan kysymys. Lapsen tekokin on helpompaa ..........
Haluan tässä vaiheessa kiittää kaikkia neuvoja antaneita ja toivotan kaikille hyvää kevään odotusta, kyllä se kesä sieltä aikanaan....
Terveisin Miikkulainen Saimaalta.

matti
Viestit: 2012
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja matti » 18.01.2018 15:02

Miikkulainen kirjoitti: Olen miettinyt putsauksen jälkeen öljyämistä mutta se ainakin takaa sen että tulevaisuudessa pintaan ei voi liimata uutta levyä.
Terveisin Miikkulainen Saimaalta.
Jonkinasteinen harhaluulo.
Pellavaöljykyllästettyyn vaneriin tarttuu epoksi.
http://www.freewebs.com/maryii/apps/pho ... d=26582693
Kuvassa näkyvä vanerilaipio on läpikyllästetty pellavaöljyllä ja sen keskikohta on istumalaatikon etuseinä johon on epoksoitu lasikuitukangas.
Nyt seitsemän käyttökauden jälkeen ei ole havaittavissa mitään irtoamista.

Avatar
S.Tuominen
Viestit: 309
Liittynyt: 27.04.2003 15:40
Paikkakunta: Uusikaupunki

Re: Hytin seinät

Viesti Kirjoittaja S.Tuominen » 08.03.2018 22:59

Venlan hytti kaipaa vähän saman suuntaista remonttia. Ajan puute paholainen vaan rajoittaa. Vaneri pinnat ovat osittain korkanneet ja tuohon ei taida olla muuta lääkettä kuin yrittää viilluttaa pintoja uudelleen tai kuiduttaa yli :| Ei helppoja tai houkuttelevia vaihtoehtoja kumpikaan.

Kannattaa tosiaan kokeilla ehostaa vaneri jos se vaan vielä on mahdollista ja pinta ei ole halkeillut. Aloita kokeilemalla pienelle alalle.
"Kaikki paitsi Puuveneily on turhaa! ;)"

Vastaa Viestiin