Sivu 1/1
Joko voi lakata?
Lähetetty: 24 Huhti 2017 17:47
Kirjoittaja JuKu
Terve!
Kyllästelin mahonkivenettä tuossa helmikuun ajan. Se ei imenyt kuin muutaman litran. Annoin kuivua maaliskuun ajan ja laitoin impreggiä tuossa ennen pääsiäistä muutaman kerroksen. Pyyhin lopuksi ylimääräiset pois pinnalta. Nyt vene on siirretty lämpimään halliin ja pitäisi tehdä lakkaus.
Tässä vajaan kahden viikon aikana (siis siitä Impregin pyyhkimisestä lähtien) pintaan oli ilmestynyt öljypisaroita. Pyyhin ne pois ja nyt yhden yön aikana oli pintaa taas tullut pieniä öljyisiä läikkiä. Onkohan odotettavissa ongelmia jos nyt kuitenkin aloittaisi lakkakerrosten levittämisen? Tein pienen koelakkauksen ja näytti imevän kyllä lakan.
Näin vain yhden veneen, jossa kylläste oli tullut mustina pisaroina lakan alle enkä haluaisi samaa tulosta. Ongelmana on vaan se että on jo tullut pari halkeamaa ja luultavasti tulee lisää jos ei lakkaa saa pintaan.
Että tämmöinen tilanne

Re: Joko voi lakata?
Lähetetty: 24 Huhti 2017 17:51
Kirjoittaja Northling
Moro
Jos vielä kerrot millä kyllästelit helmikuussa?
Ulkoa vai sisältä, puupuhtaalleko?
Nortti
Re: Joko voi lakata?
Lähetetty: 24 Huhti 2017 18:04
Kirjoittaja JuKu
Jep, eli pellavaöljyllä kyllästelin puulle otettua runkoa ulkopuolelta.
Re: Joko voi lakata?
Lähetetty: 24 Huhti 2017 19:38
Kirjoittaja Northling
Moro
Raaka Pellavaöljy kuivuu hitaasti. Varmaankin kylmät ilmat hidastaa kuivumista entisestään.
En nyt sitten tiedä mutta mulla olis sellainen teoria että kuivuisko vielä hitaammin mahongissa kuin männyssä?
Voisiko olla jotenkin kiinni puun pillistö rakenteesta.
Tässä esimerkki kun kyllästin hyvin pellavaöljyllä mahonkia ja en odottanut kolmea viikkoa ennen lakkausta.
Ei Impregia vaan alotin 50%:lla lakalla. Lämpötila n. 15-18 C
Tämä ilmiö siis tuli esiin kesällä auringossa. Pellavaöljy pissoili lakan läpi pikkaraisiksi helmiksi, jotka kuivuivat lakan pintaan.
12307524_905830742839644_7925406487340995993_o.jpg
No siitä selvisi hiomalla pinta ja uusi lakkakerros päälle. Katsotaan jatkuuko hikoilu vielä ensi kesänä?
Nortti
Re: Joko voi lakata?
Lähetetty: 24 Huhti 2017 22:04
Kirjoittaja JuKu
Juuri tuollaista ilmiötä tarkoitinkin. Mutta tuoko ei korkannut lakkaa irti puusta ja korjaantui hiomalla ja lakkaamalla? Eli eikö tuosta jäänyt näkyvää haittaa eikä muutenkaan mennyt pilalle?
Re: Joko voi lakata?
Lähetetty: 24 Huhti 2017 23:21
Kirjoittaja Northling
Moro
Juu, lakka tiukassa ja ihan nätisti korjaantui lakkaamalla.
Toisena kesänä en enää ilmiötä havainnut.
Sun tapauksessa odottaisin että hikoilu loppuu ja voit olla varma että PÖ on polymerisoitunut puuhun (tai koaglioitunut) Sitä edistää lämpö, happi ja aurinko.
Pekan sihistin-sivulla on hyvää tietoa kyllästyksestä:
http://www.sihistin.fi/fi/puuveneet/kyllastys.html
Nortti
Re: Joko voi lakata?
Lähetetty: 25 Huhti 2017 19:19
Kirjoittaja PP59
Tuossa muutamia vuosia sitten kun samasta aiheesta keskusteltiin, niin heitin oman ehdotukseni kehiin tiikin / mahongin lakkauksesta. Toimii siis myös tiikkiin, vaikka rasvainen puu nyt onkin. Kaikkiahan tämä tekniikka ei nyt miellytä kun siihen joutuu varaamaan tovin aikaa.
tuolta se löytyy linkin takaa
http://groups.google.com/groups?q=verni ... com&rnum=6
Re: Joko voi lakata?
Lähetetty: 26 Huhti 2017 07:43
Kirjoittaja PP59
Täsmennyksenä tuohon edelliseen aspergoolista jota tuolloin aiemmin ehdottelin. Sitähän ei nykyisin enää saa joten korvaavana aineena nykyisin sinkki naftenaatti n. 7-8 % seostuksella. Tosin jo joitain vuosia on ilmassa leijunut EU-uhka sinkkinaftenaatinkin kieltämisestä. Jos näin käy / on käynyt ? niin sitten impregiä tai kirkasta valttia voi käyttää sijaan joskin molemmat sisältävät kovettuvia ainesosia jotka sulkevat puun pintasolukon vähän samaan tyyliin kuin owa.
Kun pintasolukko sulkeutuu, saattaa pellavaöljy joissain olosuhteissa hikoilla muodostaen esimerkiksi lakkaan kuplia erityisesti kyllästämisen jälkeisen ensilakkauksen yhteydessä, riski tähän on suurempi tilanteissa missä vernissa ( = keitetty pellavaöljy ) jätetään pois ajan säästämiseksi pintakäsittelyssä, mistä vaivasta selviää kun hio lakan auki ja rikkoo kuplat riittävän pitkän ajan kuluttua - esimerkiksi vuoden ja lakkaa sitten uudelleen.
No voisiko öljylakan sitten jättää pois kokonaan ja jättäisi pinnan vernissalle ? Kyllä vaan. Vernissastahan tulee kuivuttuaan pinnaltaan melko kova ja hieman lasimainen kuitenkin joustava joskin kuivumiselle tulee varata aikaa. Ennen vanhaan puulaivoissa kannet jätettiin nimenomaan vernissalle. Käsittelyn etu on tietyllä tapaa nimenomaan joustavuusnäkökulmasta tilkitä runsaastikin purjehduskauden aikana kastumista, kuivumista ja mekaaniselle kulutukselle altista kansipintaa, joskin huviveneissä vernissan päällelakkausta pidän parempana koska vaikka öljylakka onkin tietyllä tavalla pehmeää ja joustavaa, antaa se mekaanisesti kestävämmän ja näyttävämmän pinnan "herrain huvikuunareille". Kausihuolto lakatulle pinnalle on myös yksinkertaisempaa ja nopeampaa. Ehkäpä joskus myöhemmin paremmalla ajalla ruodin lisää vernissasta ja sen huollettavuudesta ja ominaisuuksista pintakäsittelyssä...