Lakan poisto tiikkikannesta

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Plotte
Viestit: 2
Liittynyt: 14.04.2017 16:19

Lakan poisto tiikkikannesta

Viesti Kirjoittaja Plotte » 14.04.2017 16:27

Ostin viime kesänä ekan fiskarini, jossa edellinen omistaja oli pitänyt tiikkikannen lakattuna. Koko panelointi kaipaa uusimista edellisen omistajan mukaan, mutta ajattelin sen olevan ensitalven juttu. Talven aikana lakkaus on mennyt tiikkiosista tosi karun näköiseksi ja hilseilee irti isoina paloina. Ajattelin vaan rapsutella puulle tiikkikannet, mutta miten ne kannattaisi sen lisäksi käsitellä? Etukansi vuotaa keulasta vähän hyttiin, olisiko saumausten tsekkaamisen paikka? Juuri vuotamisen takia mulle suositeltiin tiikkiosien ja niiden alla olevan vanerin uusimista. Mistä tiedän onko tiikki huonossa kunnossa? Tummuneita osia on, mutta eivät tunnu pehmeiltä painellessa.

Avatar
IlkkaL
Viestit: 275
Liittynyt: 27.03.2007 16:20

Re: Lakan poisto tiikkikannesta

Viesti Kirjoittaja IlkkaL » 14.04.2017 18:22

Ei tiikkikansi tarvitse mitään käsittelyä, eikä siinä lakka pysykään. Jotkut käyttää jotain hoitoöljyjä, mutta mielestäni luonnollisesti harmaantuva näyttää paremmalta. Pese runsaalla vedellä ja ei liian kovalla harjalla kerran - pari kesässä.

Tiikkikannen uusiminen on isompi juttu, ja kun vene ei pieneen kannen vuotamiseen niin nopeasti lahoa ja uppoa, voit ihan hyvin veneillä sillä muutaman kesän ilman kansiremonttia. Alapuolelta näet mistä kohtaa kansivaneri on laho, ja jostain lähipaikkeilta se vesikin on tullut läpi. Saumoista ja hytin ja kannen liittymäkohdasta luultavimmin, tiikkikansi on sinällään lujaa puuta.

Northling
Viestit: 2756
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Lakan poisto tiikkikannesta

Viesti Kirjoittaja Northling » 14.04.2017 21:23

Moro

Juu, yleensä teak-kantta ei lakata paristakin syystä:
1. Öljyisessä teakissa lakka pysyy huonosti.
2. Mutta ennenkaikkea teakia käytetään erityisesti purjeveneiden kansissa siksi, että se kestää kelejä ilman pinnoitusta; (lakkaa tai öljyjä)! Ja käsittelemätön teak on jalan alla paras liukumisenostopinnoite - märkänäkin!
Lakkaamalla tai öljyämällä teakkansi tuhotaan sen liukuesto-ominaisuudet ja kallis hieno materiaali menee haaskuun. Ihan yhtä hyvin voisi kannen tehdä sitten jostain halvemmastakin puusta.

Teak ei lahoa! (ehkä lakan alla muhiva kosteus saattaa pehmittää puuta...)

Olen nähnyt/kuullut useastakin veneestä, joissa vuotavat teak kannen saumat ovat lahottaneet alla olevan vanerin kukkamullaksi, mutta teak rimat on voitu käyttää uudelleen. Teak on nykymaailmassa niin arvokas puu, että kannattaa yrittää ottaa rimat ehjänä talteen ja käyttää uudelleen.

Teakin saumauksessa on pari kikkaa, jolla se saadaan pysymään tiiviinä. Urien asetonpyyhintä ja primerin levitys juuri ennen saumausta. Massana kannattaa luottaa laadukkaisiin koeteltuihin merkkituotteisiin.

Hyvä tapa tuhota teak kansi on pestä sitä usein karkealla harjalla syysuuntaa hankaamalla. Teak on pehmeähkö puu ja se kuluu harjauksesta urille nopeasti.

Paras hoito Teak kannelle on sen suojaaminen sienikasvulta Borakolilla, jolloin sitä ei tarvitse hangata puhki harjaamalla.
Harjaa parempi pesuväline on saunalauteiden pesuun tarkoitettu karkea sieni. http://sini.fi/ZUJ

Ottilianan Kannen talvihuolto:
https://youtu.be/abFJwA4XQUs
Boracol käsittely:
https://youtu.be/aql55GD-ErU

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Plotte
Viestit: 2
Liittynyt: 14.04.2017 16:19

Re: Lakan poisto tiikkikannesta

Viesti Kirjoittaja Plotte » 16.04.2017 10:34

Hei ja kiitos vastauksista. Tässä pääsiäisenä olenkin ehtinyt kivasti viettämään aikaa veneellä, ja ensitöikseni huomasin ettei kansi ole kokonaan tiikkiä, vaan osa rimoista on mahonkia. Siihen on ilmeisesti vähän tilapäisratkaisuksi vedetty pari kertaa lakka myös tiikin päälle. Mahonki on kauniissa kunnossa, mutta löysin tiikistä myös vähän lahoa, sekä pari kitillä paikattua kohtaa josta laho on poistettu. Luulen että menen tämän kesän vielä samalla reseptillä (kansi oli tosiaan kesän vielä ihan nätti, mutta kuoriutui pakkasilla) ja satsaan ensitalvena sisähallipaikkaan. Hytin vaneriosia pitää myös vaihtaa pari ja siinä samalla voisi uusia tiikit kokonaan alkuperäistä vastaaviin. Eihän se lakka tosiaan ole ottanut kiinni kuin haperoimpiin kohtiin tiikkiä. Alta paljastuva puu on myös "hyvistä" kohdista tosi kulunutta. Kaipa se on näin 47:n vuoden jälkeen ihan kohtuullista.

Vastaa Viestiin