Olen aikaisemmin veneillyt koko ikäni "kuttaperkkaveneillä". Tosin taukoa nyt ollut jo noin 20v kun aika mennyt perheen kanssa jne.
Nyt sitten puuvene kiinnostaa; nehän ovat kauneimpia ja niissä "sitä jotain" mutta muutama seikka mietityttää. Saanen kysyä niistä neuvoa jos joku ehtisi vaikka jotain vinkkejä antamaan.
Venetyypistä: Hakusessa olisi puoliliukuva puuvene joka sopisi päiväristeilyyn. Pituutta ehkä joku 7-9m ja jos joku 12-15 solmua saisi järkevillä käyttökustannuksilla pidettyä matkanopeutta olisi se mitä haetaan. Ehkä joku Pellinkiläistyyppinen fiskari voisi olla sopiva? Muotokielenä tosin miellyttää kyllä enemmän jotkut Petterson tms. tyyppiset veneet ennen sotia..Avo-ohjaamo ja keulakannellinen, iso avotila minne mahtuu vaikka 10 henkilöä päiväristeilylle.. siis ideaalisti muotokieleltään huvivene. Veistäjien ja venetyyppien nimet kyllä vielä hakusessa, kun vasta yritän tutustua aihepiiriin. Vinkkejä veistäjistä ja veneiden tyypeistä ja merkeistä arvostan kovasti!
sitten kyssäreitä:
1. onko ylipäätään mahdollista löytää sellaisessa kunnossa oleva puuvene, että keväisin riittää kevyt hionta ja lakkaus / muu fiksaus ja mahdollisesti sisäpuolen pellavaöljykyllästys? Sekä tietysti merellä (turku) kun ollaan niin myrkkymaali. Jos nimittäin joka vuosi pitää haljenneita lautoja jyrsiä auki tai vaihtaa lautoja, korjata muulla tavoin vesirajan alapuolella olevia ravistuneita tai pehmeitä puuosia niin sitten joudun toteamaan, että tämä puuvene -idea jää haaveeksi. Ei nimittäin ole aikaa raskaisiin projekteihin vaikka puutöitä sinänsä tullut tehtyä jonkun verran.
2. tasasaumainen vene miellyttää ulkonaöltä: onko myös ylläpidon kannalta helpompi? Vai hankalampi? Ymmärsin, kun yritin vanhoja säikeitä etsiä ja lukea, että tasasaumainen voi kuitenkin olla vaikeampi pitää tiiveyden suhteen kunnossa? Oliko niin, että jos kyllästys on laiminlyöty tai ulkopuolen lakkaus huono tai puutteellinen ja vene on näistä syistä päässyt turpoamaan liikaa on seurauksena puun solukon puristuminen liikaa ja rikkoutuminen

3. Miten voi päätellä tutkiessa venettä ostaessa, onko puun solukko mennyt kohdan 2. tyyppisellä tavalla rikki? Tai miten voi välttää, että ei väärällä käytöllä tai huollolla riko ehjää venettä?
4. Haluaisin veneillä aikaisin keväällä (huhtikuu) ja syksyllä myöhään (lokakuun loppupuoli): onko tämä edes mahdollista kun puuveneen pitäisi saada kuivua, ettei jäädy ja mene rikki talvella ja toisaalta kevätkunnostus? Säilytyspaikka on ulkona omassa pihassa pressun alla.
5. Kumpi materiaali on kiitollisempi (lue: ei niin helposti ravistu tai lahoa tai muutoin mene rikki): mahonki vai mänty? Useinhan meilläpäin on veneet rungoltaan (kyljet ja vesiraja) mäntyä ja kansirakenteet mahonkia.
6. budjetti on aika nöyrä: mieluummin lähempänä 5000€ kuin 10000€ - ymmärrän, että tämä varmaankin sulkee pois todelliset klassikkoveneet, kuten mainitsemani "Pettersson": onko kuitenkin edes mahdollista löytää ehjää yksilöä tällä budjetilla Suomesta tai Ruotsista joka olisi vähän "samanhenkinen"? Siis avo-ohjaamo, pyöreät ikkunat tms. mahdollisesti tasaperäinen ja puoliplaanari / tai muutoin noin 10 solmun matkanopeuteen yltävä. Mottona: "Mieluummin etsin ajan kanssa oikean yksilön, kuin hosun"
Noh, tuli aika paljon kysymyksiä. Pahoitteluni, jos näitä aiheita on jo käsitelty aikaisemmissa säikeissä. Yritin etsiä, mutta en oikein löytänyt sopivia säikeitä..
Terveisin,
Artto