Wanhusten venevero

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Avatar
jaakkora
Viestit: 34
Liittynyt: 01.03.2007 16:33

Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja jaakkora » 02.09.2016 13:47

Moro,

kuten ollaan saatu lehdistä lukea, venevero tulee v.2017. Täytyy toivoa, että yli 50v wanhat veneet vapautetaan veroista, kuten museoautotkin.

t:Kråkölainen

MÖsteri
Viestit: 1191
Liittynyt: 11.07.2006 23:34
Paikkakunta: Dragsfjärd

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja MÖsteri » 02.09.2016 14:02

No niinpä!

Jos nyt järjen kanssa ajattelee, niin tässä olisi hyvä paikka "tukea" perinteisten puuveneiden säilymistä. Mutta, kun on perusmeininki päällä, niin ilmeisesti verotusperusteeksi riittää tietokantaan merkitty rekisterinumero. Eli kaikille sama hinta.

Kyllähän sitä tietysti ymmärtää niitä, jotka sanovat "...jos on varaa veneeseen niin on varaa...". Siinä vaiheessa, kun samassa uutisessa väännetään päivähoitomaksuista ja työttömyysturvasta, niin on kovin huonoa panna hanttiin vene- (ja prätkä-) -verolle. Väärin on se, että nämä on ylipäätään vedetty samaan keskusteluun.

Oli miten oli, niin on siinä jotain syvästi väärää, että 50-vuotiaasta puuveneestä pitää (tai pitäisi) maksaa saman verran, kuin jostain 15-mterisestä kolmekantisesta cruiserista.

Jaajuu, on tässä tavallaan huvittavakin puolensa. Moottorivene Chouan rakennettiin 1961. Veistäjä Sundqvist joutui hankaluuksiin silloisen Hiittisten kunnan kanssa, kun tuli erimielisyyttä verotuksesta. Kunta koitti periä jotain silloista yrittäjäveroa veistäjältä. Lopputuloksena oli, että veistäjä ilmoitti lopettavansa tähän veneeseen. Mutta niitä viimeisiä veneitä tuli onneksi useampia ja taisi kuntakin sillä erää saada rahoja kansakoulun ylläpitoon ja sairaanhoitajan palkkaan. Vene taas tehtiin tilaajan toiveesta 8,9 metriä pitkäksi, koska 9 metriä oli Göta kanavalla raja "isommille aluksille" (on itseasiassa vieläkin), mikä puolestaan laski kanavamaksuja. Ja nyt sitten taas on paatti päätymässä verokohteeksi! Kaikkea sitä veneen historiaan mahtuu...

Mile
Viestit: 1180
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja Mile » 03.09.2016 17:17

ja purjeveneet jäävät ilmeisesti veron ulkopuolelle, olivatpa miten isoja ja kalliita tahansa.

mitenkähän jos muuttaisi oman veneen trafin rekisteriin purjeveneeksi; valomastoon sitten purjeeksi joku nenäliinan tapainen ; missään asetuksissa ei kai sentään pystytä määrittämään onko "purjeveneen" oikeasti oltava purjehdittavissa, ja missä kohtaa määritelmä pystyy erottamaan tuulen mukana ajelehtimisen oikeasta purjehtimisesta....

on se kumma kun perinteiset punapuolueet eivät näitä kateusveroja koskaan saaneet aikaiseksi, mutta nyt kun meillä on puhtaasti konservatiivit hallituksessa niin johan alkoi kyykytys ... jätevesiasetuksen kumoaminenkin jäi kusetukseksi ,takarajaa vain lykätään - kun kuuluu niihin yli 65 tuhannen talouden joukkoon jotka sattuvat sijaitsemaan vesistön läheisyydessä, tai pohjavesialueilla. No katsotaan tämäkin kuinka lopulta käy.

Lehdessä oli uuden veneveron maksuperusteena sitten mainittu moottorin teho , no se onkin ainut kalliisti ostettu osa omassa paatissani , joka sattuu olemaan itse tehty , sama tilanne monen vanhan kunnostetun veneenkin kohdalla , veneen arvoa lienee vaikea määritellä, mutta moottorin teho lienee sitten helposti kiinni saatava asia. Ei sitten riittänyt että dieselit pakotettiin jo käyttämään korkeasti verotettua löpön sijaan, ja bensakoneet, varsinkin ne suuret - ovat jo vapaaehtoisesti kantaneet kortensa veropottiin sen käytön mukaan alusta saakka.

Toivotaan että eivät sentään keksi verottaa veneitä niiden arvon, tai keksityn arvon mukaan, kyllähän vanhalle kunnostetulle, tai itse rakennetulle veneellekin saadaan arvo laskettua kun lasketaan niille käytetyille työtunneille hinta, vaikkapa sen kuuluisan minimipalkan mukaan; ja kyllä virkamiehet varmasti osaavat sitten kertoa kuinka paljon niitä laskennallisia työtunteja on mennyt, ellei itse ole pitänyt tuntikirjaa. ..

jos nyt vaikkapa kevyesti olettaisi että olen omaan paattiinikin saanut 2000 tuntia hukkumaan, siitä sitten vaikkapa 5 euron tuntihinnalla tulisi "arvoa" 10000 euroa, ja tuohon sivukulut ja elämaksut päälle niin ollaan jo mukavan lähellä 20000 euroa, kymppi mennyt tarvikkeisiin ja parikymppiä moottoriin, niin tulihan sille itse tehdylle veneellekin arvoksi ihan kohtuullinen verotusarvo ... toisaalta jos tunnit laskutetaan lähempänä oikeita tuntipalkkoja , niin pelkän työn osuus jo ylittää 50 tonttua, ; siitä sitten 1% veroa vuositasolla tekisi kutakuinkin 750 € verot maksettavaksi.
Eipä siinä sitten enää jäisikään veneilyyn rahaa, kun päälle tulevat satamapaikan maksut, vakuutus jne.

Ei ihan tuulesta temmattu tämäkään tarina, tästä syystä kun Suomessa ei ole kannattanut autoja juuri rakennella, nimittäin jos autoa muuttaa tai rakentaa kokonaan alusta, ts. uusien osien määrä ylittää 50% ( ? muistaakseni) , niin menee autosta maksuun autovero! Ja siihen sitten lasketaan mukaan työtunnit, olivatpa teetätettyä tai itse tehtyä.

Taitaapa olla niinkin että ainut harrastus mitä Suomessa voi harrastaa ilman törkeää rankaisuveroa, on runkkaus - röökaaminen ja ryyppääminen jo on osattu verottaa! Räyhääminen netissä ? Siinäkin taitaa olla alv. mukana nettiyhteyden maksuissa, ja käytetyssä sähkössä aivan varmasti.
Mile

matti
Viestit: 2066
Liittynyt: 12.03.2005 16:31

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja matti » 04.09.2016 8:22

MITÄ, jäävätkö purjeveneet veron ulkopuolelle??? 8] 8]
Telkussa sanottiin, että verolle menee rekisteröidyt veneet, siis myös rekisteröidyt purjeveneet?? 8\

Mile
Viestit: 1180
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja Mile » 04.09.2016 11:10

No lehdessä sanottiin niin että purjeveneet voivat jäädä ulkopuolelle, ja suuri osa Ahvenanmaalaisita veneistä koska siellä rekisteröintirajana on 50hv!
Eli purjehtiva eliitti ja taffelimiljonäärit jäävät verojen ulkopuolelle..... sellaisen käsityksen siitä sai.

Veron pohjana olisi vain moottoriteho, ikäänkuin saasteperusteisena, mutta ilman mitään todellista pohjaa siitä miten eri moottorit oikeasti saastuttavat, eli uusi vähäpäästöinen ja vanha lousko kaasarikasi sitten vaan samalle viivalle puhtaasti hevosvoimalukeman perusteella.

Samaan hengenvetoon pakko kertoa hallituksen toisista kaavailuista... kun rikesakot tuplattiin ja ylinopeuksisa aitoilija saa kovemman rangaistukset kuin raiskaajat ja ryöstäjät yhteensä. Ovat sen vuoksi autoilijat oppineet ajamaan siivommin, niin että sakkotulot jäivätkin odotetuista,. Nyt sitten kaavaillaankin viisaasti sakotysrajan alentamista! Eli entistä pienemmistä nopeuksista lappu kouraan!

Kuulostaa siltä että meidän maassa todellista valtaa pitää Putin ja sen vanhat KGB kaverit!

Silläkö meidän kilpailukyky maailmanmarkkinoilla saadaan kasvuun kun kaikki työssä käyvät ja työnsä vuoksi autoilevat sakotetaan sinisiksi ja lopulta viedään ajokortti?
Mile

Mile
Viestit: 1180
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja Mile » 06.09.2016 13:45

Korjaan itse itseäni; alkoi jo siperian tuulet kuiskimaan korviin!

Eli hallituksen ja muiden tämän maan lihaa syövien syöpäläisten virallisen kannan mukaan rikesakkojen korotuksen ja sakotusrajan alentamisen perusteena ei suinkaan ollut julkisuudessa väitetty alhaiseksi jäänyt sakkotulokertymä, vaan yksinomaan meidän kansalaisten turvallisuus!
Halleluja!

No nyt tuli jo uskonto ja politiikka sotkettua tähän mukaan. Eli vaikenen tällä palstalla tästä aiheesta, ja jatkan pärinää yksikseni aamuruuhkissa auton ratissa.
Mile

kaller
Viestit: 271
Liittynyt: 15.03.2009 20:45
Paikkakunta: Lappeenranta

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja kaller » 06.09.2016 22:19

Mielenkiintoinen aihe joka varmasti herättää tunteita. Nyt on vasta ollut spekulaatioita siitä miten vero muodostuisi ja sen johdosta voisimme vielä odotella ihan rauhassa miten asian kanssa lopulta käy. Vielä en itse ainakaan ole missään nähnyt säännöksiä siitä vaikka koitin niitä kahlata ensi vuoden budjettikirjasta:
http://budjetti.vm.fi/indox/tae//2017/v ... e_2017.jsp

Kun venerekisteröinti tuli muistan että silloin sanottiin nimenomaan että tätä ei tehdä sen takia että veneitä voitaisiin verottaa. Kummasti vaan kun tälläinen mahdollisuus tulee kelkka yleensä jossain vaiheessa kääntyy.

Avatar
vehkasalo
Viestit: 317
Liittynyt: 10.08.2013 23:26

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja vehkasalo » 07.09.2016 10:41

Tää on sellanen maailmanlopun hallitus että niiltä voi odottaa mitä vaan.......

Autonhan voi liikennekäytöstä poistaa ja samoin onneksi viime marraskuusta lähtien prätkät ilman kilpien palauttamista. Tällöinhän välttyy verojen maksulta jos on ajoneuvo jota et halua tiettynä ajanjaksona käyttää.... Suomessa olis aika reilua jos veneen voisi talveksi liikennenäytöstä poistaa :))
Ennen oli miehet rautaa laivat oli puuta hiio hoi

Mile
Viestit: 1180
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja Mile » 07.09.2016 14:46

Hyvä idea, tai sitten päivävero joka maksettaisiin vaikka kännykällä ja vain niistä päivistä jolloin vene ajossa; eli satamassa saisi lillua ilman veron kantoa. Vaan kun tavoite verotuotolle on asetettu, niin sitten nuo päiväkohtaiset tai ajokauteen kohdistuvat verot nostettaisiin vastaavasti korkeammiksi , eli loppupelissä tulisi yhtä kalliiksi.
Itse kannatan enemmän käyttöön kuin omistukseen pohjautuvaa veromallia ... vene kun on jo 3 vuotta ollut kuivalla maalla "pientä laittoa" hengessä, niin olis se aika kurja maksaa veroja veneestä pelkän omistuksen pohjalta. Moottorikin kun tuli jo varmuuden vuoksi rekisteröityä.

Siinäkin riskinsä jos poistaa rekisteristä, vaatimukset voivat tiuketa siinä seisonnan aikana eikä vanhaa moottoria esim. enää hyväksytäkään - vrt. paskalaki !

Kyllä ne Hyvät Herrat osaa meidän köyhien elämää hankaloittaa ... muuhun niistä sitten olekaan.
Mile

Avatar
ms.venla
Viestit: 911
Liittynyt: 29.10.2009 22:43

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja ms.venla » 16.12.2016 18:20

Nyt se pe&&&&& vero tarkentui. Yli 9 metriset tai yli 38kw kone

Avatar
ms.venla
Viestit: 911
Liittynyt: 29.10.2009 22:43

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja ms.venla » 16.12.2016 18:32

Tässä perustelut

pesäpaatti
Viestit: 85
Liittynyt: 08.07.2014 18:36

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja pesäpaatti » 16.12.2016 19:10

Iltapäivälehden uutinen aiheesta oli ihan mukavaa luettavaa...!

Avatar
stuuvari
Viestit: 314
Liittynyt: 05.09.2014 21:02

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja stuuvari » 17.12.2016 19:12

Kiva kun teon alla oleva on noin 8 m. Ei tarvii katkaista ;)

Avatar
CMK77
Viestit: 53
Liittynyt: 02.07.2014 8:44

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja CMK77 » 17.12.2016 21:55

Saa nähdä miten mulle käy. Vene on vasta purkuvaiheessa, mätää löytyy sieltä täältä, moottori jumissa mutta rekisterissä se on ja siihen merkitty 130hv 8-|

Avatar
stuuvari
Viestit: 314
Liittynyt: 05.09.2014 21:02

Re: Wanhusten venevero

Viesti Kirjoittaja stuuvari » 17.12.2016 22:11

Otetaanpa takas.. meneekö siis vero jos toinen näistä ehdoistä täyttyy? Eli mulla on vene alle 9m mutta konetulee jotain 70-100hp?

Vastaa Viestiin