Vanerin käsittely / pinnoittaminen

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Purseri
Viestit: 1
Liittynyt: 12.10.2015 20:45

Vanerin käsittely / pinnoittaminen

Viesti Kirjoittaja Purseri » 28.03.2016 14:11

Puuveneen parissa puuhasteleva noviisi kysyy näkemystä vaneripintojen käsittelyyn.
Puuveneeni hytti on tehty vanerista.
Nykyinen lakkaus on hilseillyt pahasti ja on melko roisin näköinen.
Tarkoitus olisi poistaa ikkunat ja hioa pois vanha pinta ja käsitellä uudelleen.
Tavoitteena saada tumma suht tasainen pinta aikaan.

Kysymys kuuluu:
Mitkä aineet / maalit pysyvät hiotussa vaneripinnassa parhaiten ja antavat parhaan lopputuloksen ja mitä tulee ottaa huomioon eri
työvaiheissa?

Pikaisia kommentteja odotellen :)
Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia nähdäksesi tämän viestin liitetiedostoja.

krisu57
Viestit: 4
Liittynyt: 08.12.2015 18:44
Paikkakunta: Rantasalmi

Re: Vanerin käsittely / pinnoittaminen

Viesti Kirjoittaja krisu57 » 28.03.2016 17:06

Loppukesällä -14 katselin venettäni sillä silmällä ja tulokseksi tuli, että jotain on pakko tehdä. Koska itse en osaa, viitsi ja ei olisi aikaakaan eikä paikkaa tehdä mitään 8} , otin yhteyttä veneenveiston ammattilaiseen. Aikansa raaputeltuaan hän oli sitä mieltä, että viisainta olisi hioa ja uudelleen viiluttaa koko hytti. Vanerin pintaviilu olisi pelkällä hionnalla mennyt joistain kohdin puhki ja seuraavan viilun suuntahan on toinen ja se näkyisi lopputuloksessa. Syksyllä vene vesiltä ja pukeille. Alkoi armoton raaputus, kaikki vanhat lakat pois. Ja kun kerta aloitettiin, vedettiin myös runko puupuhtaaksi :-( . Talvisydän vedettiin henkeä ja keväällä aloitettiin uudestaan. Raaputusta ja hiontaa. Ja taas uudelleen. Sitten rungon kyllästystä (ja hiontaa), rungon maalausta (ja hiontaa).


Hyttirakennelmat hiottiin suoraksi ja sitten liimattiin pintaan mahonkiviilua. Omaan veneeseeni sitä meni noin 10m2. Ja taas hiottiin. Kun pinta saatiin tasaiseksi, vedettiin siihen mahonkipetsi. Aluksi näytti tumma petsi miltei liiankin tummalta, mutta mestari rauhoitteli minua sanoen, että lakkauksen jälkeen se on paremman näköinen. Hytti lakattiin kaksikomponentti uretaanilakalla, runko tavallisella venelakalla ja pohja maalattiin lyijymönjällä.


Rungon putsaaminen tuli miltei pakolliseksi, kun jouduimme uusimaan siihen pari lautaa keulasta. Kaiteiden kiinnityksistä oli vuotanut vettä kanteen ja runkoon. "Näkymättömän" työn (raaputukset, hionnat sun muut) määrä hieman yllätti, mutta kuten rakentamisessa yleensäkin, pohjatyöt ovat kunnollisen jäljen perusta. Ja pienenä varoituksesn sanana: suuniteltujen töiden määrä tuplaantuu helposti. "Kun nyt on paikat auki, niin laitetaan samalla kuntoon tuokin paikka (ja tuo ja tuo...)" Vene oli suhteellisen siistin näköinen sisältä ennen remonttia, mutta ulkopuolen remontin jälkeen kaikki näytti enemmän tai vähemmän rispantuneelta, joten on tässä vielä tekemistä tulevinakin talvina.


Tässä ei varmaankaan tullut varsinaista vastausta tai neuvoja kysymysiisi, mutta halusin kertoa oman kokemukseni veneen laitosta. Vera-veneen kunnostuksesta löytyy juttu VeneenVeistäjä-lehden tämän vuoden numerosta. Lehteä kustantaa Puuveneenveistäjät ry ja nettisivuilta löytyy muutakin tietoa (http://www.veneenveistajat.fi).

Antoisaa remonttiaikaa

Krisu

Avatar
CC
Viestit: 819
Liittynyt: 17.05.2008 1:50
Paikkakunta: JKLn MLK

Re: Vanerin käsittely / pinnoittaminen

Viesti Kirjoittaja CC » 28.03.2016 22:42

Ilman tarkempaa tutkimista kuvan perusteella näyttää, että hytti on jo nyt vähän liian pitkällä hoitamattomuudessa selvitäkseen enää lakatulle puupinnalle ilman uutta viilukerrosta tai vanerin vaihtoa. Jos vauriot jäävät värjäytymään, niin maalauksella sitten selviää eteenpäin. Täällä on kyllä vanerinkin maalaus ja käsittelyohjeita ollut useasti esillä. Mulla on hyviä kokemuksia vanerin pohjustuksessa Hempelin sealer599:stä. Sen jälkeen seuraavat kerrokset voikin sitten valita vapaammin. 2-k uretaanimaali sopii sen jälkeen (esim.) hyvin vaneriin, ja kestää hyvin.
36 Cavalier Crusader, nyttemin uudessa kodissa.

Vastaa Viestiin