Ruiskulla lakkaus

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Avatar
Jape
Viestit: 1628
Liittynyt: 02.07.2003 8:56
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Ruiskulla lakkaus

Viesti Kirjoittaja Jape » 26.03.2005 16:56

Alkaa tuo sutiminen kyllästyttämään kun pitäis tänäkin keväänä lakata kahdeksan venettä ja aina pitää niitä pensseleitä olla uusia ostamassa ja tärpätissä liotella ja joka lakalle on vielä eri suti oltava ja sitten vielä viimeseen kerrokseen uusi pensseli, joten mietin että mitenköhän se lakkaus onnistus ruiskulla ja nimen omaan sähköruiskulla. Tekeekö sellaisella mitään? Onko kokemuksia? Samalla ruiskulla saisi kyllästeetkin ruiskittua veneen pohjalle ja veneen sisällä katon lakkaus onnistuis varmaan vähemmällä sotkemisella kun siitä sutista tahtoo aina ripluta päälle.

masoini
Viestit: 313
Liittynyt: 16.04.2003 11:59
Paikkakunta: Mynämäki
Viesti:

Viesti Kirjoittaja masoini » 26.03.2005 18:01

Moi,

Miksei onnistuisi hyvällä sähköruiskulla, paineilma-härvelillä ainakin. Öljylakkaa en ole koskaan ruiskulla levittänyt, joten en osaa sanoa paljonko sitä pitää ohentaa, sellaisenaan se ei kuitenkaan tule ruiskusta nätisti ulos. Jotain 2K metallilakkaa olen ruiskutellut messinkilevyihin, ja kyllä täytyy sanoa, että kun homman oppii, niin jälkeä kyllä kehtaa katsella.

Toinen asia sitten on, paljonko joutuu ympäristöä suojaamaan esim. veneen sisällä ruiskulla heiluttaessa. Sitä lakkaasumua nimittäin on maailma täynnä.

Kyllästysaineen levityksessä varmaan oiva konsti.

Toisaalta myös se ruisku vaatii huoltoa. Omat lakkasiveltimeni ovat koko ajan pellavaöljyssä, joten tärpätin kanssa siinä ei paljon joudu lotraamaan.

Markku

Saima
Viestit: 502
Liittynyt: 21.02.2004 10:36
Paikkakunta: Raasepori

Viesti Kirjoittaja Saima » 27.03.2005 9:46

Kokeilin kerran kyllästeen levitystä ruiskulla veneen sisäpuolelle. Kyseessä oli puutarharuisku, pumpattava paineilmalla toimiva. Homma jäi kertakokeiluksi sen aikaansaaman todella tukevan tärpätti-ilman pyörryttävän vaikutuksen johdosta! Varsinkin kun aine alkoi loppumaan pullosta, tuli suuttimesta hyvin hienojakoista ainetta ilmaan leijumaan, joka meni päähän kuin nuijalla lyöden. Tärpätin hajulle en ole mitenkään herkkä, vaan jopa jotenkin miellyttävänä sitä olen pitänyt, mutta tästä tuli kipeäksi.

Epäilen kovin lakkauksenkaan mielekkyyttä ruiskulla, ainakaan hukkaprosenttien takia, sillä minkä pensselilä saa ohi kohteesta menemään, vaihtunee vain tasaiseen isommin levittyvään ohi menevään osuuteen? Lisäksi eri lailla imevät kohdat tuonevat ongelman, kuten myös limisaumat samalla lailla. Pitäisi melkein tulla heti perässä toinen pensselin kanssa tasoittaen?

En minä ruiskun käytöstä todella mitään tiedä, mutta asenne taustalla vain sanoo: kaikki paitsi maalaus on turhaa! Ja maalauksella tarkoitan puritaanisti vain pensselin käytön taidetta. :-)
Manner

ovainika
Viestit: 96
Liittynyt: 20.04.2004 10:27
Paikkakunta: Espoo

Viesti Kirjoittaja ovainika » 29.03.2005 0:13

Ainakin monien maalien kohdalla sanotaan purkin kyljessä, että voidaan levittää ruiskulla mutta sen jälkeen täytyy "painaa kiinni" pensselillä. Lienee eri asia pinnalla joka ei ime (esim. metalli) kuin puulla. Kokemusta ei ole, tähän mennessä autot ruiskulla ja puu pensselillä on ollut hyvä...
Olli

Northling
Viestit: 2755
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Lakkaa ny

Viesti Kirjoittaja Northling » 29.03.2005 10:10

Moi

Jos uutta venettä lakkailee ei liene sudin voittanutta. Vanhan pinnan uusintalakkauksessa saattais toimiakin?

Jos taas haluaa nopeuttaa toimitusta mielestäni silloin on tuo tela/suti konsti ehdoton. Kokemukseeni perustuen nopeuttaa toimitusta n kolmin kertaisesti. (Perustuu oman uuden paatin lakkauksiin). Minusta muuten viimiseen sivelyy pitää käyttää sitä kaikkein vanhinta sutia, joka on jo kouliintunut sellaiseksi että ei jätä karvoja ja tekee sileän pinnan.

Lainaus:
"Jos halutaan tiivis ja sileä lakkapinta on alkukerroksiin ainakin syytä käyttää sutia. Puu on huokoinen materiaali ja ainoa tapa "ajaa" lakka huokosiin ja täyttää ne on sutiminen. Ensin pari lakka kerrosta 50-60% ohennettua ja sitten pari 75-85%. Viimeiset 2-4 kerrosta vain olosuhteiden mukaan ohennettua niin että siveleminen on helppoa. Joka kerroksen kuivuttua on syytä suorittaa välihionta. Erityisesti alussa ja sitten lopussa jos halutaan peilipintaa. Mitä sileämpi ja peilimäisempi lopputulos halutaan sitä useampi välihionta ja lakkakerros tarvitaan.

Niin kauankuin lakan peiliheijasteessa näkyy huokosia on riski että vesi/kosteus/home imeytyy levyyn sisään huokosista. Tavoitteena veneessä lakkauksessa on ns. pinnan sukeminen ettei kosteus ym pääse puuhun.

Lakan levittämiseen pinnalle voi käyttää myös telaa se nopeuttaa toimitusta mutta jotta saadaan tasainen loppu tulos on tasoitukseen syytä käyttää lakkapensseliä.

Sitä en tiedä miten venetehtaat saavat ruiskulakkauslinjoillaan em. suljetun pinnan? Joku ammatti-venepuuseppä/lakkaaja varmaan osaa..."

T:aki
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Kaks40
Viestit: 4
Liittynyt: 04.06.2017 20:03

Re: Ruiskulla lakkaus

Viesti Kirjoittaja Kaks40 » 25.03.2018 10:32

Sori nyt on vanha aihe. Onko tähän asiaan knellekään kertynyt vuosien varrella uutta kokemusta? Kohta pitäisi 8,5 m summalaisen kannet lakata ja alkoi kiinnostaa. :))

Avatar
Qubik
Viestit: 1061
Liittynyt: 03.04.2014 23:06
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Ruiskulla lakkaus

Viesti Kirjoittaja Qubik » 25.03.2018 13:30

Täysin asialliseen nopeudeen pääsee, jos telaa ohuesti pintaan ja tekee penselilla raidat päälle. Ekakertalaisena utö21 kyljet olit lakattu nojn tunnissa. Jos vertailee ruiskun käyttämiseksi ympäristön peittämiseen menevä aikaa, niin kyllä mä sanon, että tela/pensseli voittaa. Sotkun määrä on siis toki aivan eri luokka.
Kuvia Avofiskarista löytää sieltä: https://photos.app.goo.gl/Df9nWE1daSTQo7xc9 Älä sit jaa eteenpäin ilman lupaa, eiks niin!

Kaks40
Viestit: 4
Liittynyt: 04.06.2017 20:03

Re: Ruiskulla lakkaus

Viesti Kirjoittaja Kaks40 » 27.03.2018 12:44

Kyllähän se näin vaikuttaisi siis olevan, että ei maksa vaivaa suojaamisessa tuo puuha. Kiitos vastauksesta!

Vastaa Viestiin