Sivu 1/2

Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 10:25
Kirjoittaja AV55
Ensimmäinen projekti (4,9 mahonki avopaatti) päällä ja nyt siinä vaiheessa, että kaaria pitäisi vaihtaa - käytännössä melkein kaikki. Käsitin, että originaalikaaret on saarnea ja hommasin sitä ja ajelin sirkkelillä vanhojen kokoon (13 x 25 mm). Sain myös kaverilta lainaan Clas Ohlsonin tapetinirrottajasta ja viemäriputkesta tehdyn pasutusvärkin, jolla höyryä tulee n. tunnin ajan aika kivan oloisesti.

Jostain syystä multa murtuu kuitenkin käytännössä kaikki rimat ja rimanpätkät mitä olen yrittänyt. Saarnessa, mitä mulla on, syyt menee sinne sun tänne joten aina on jokin kohta mistä syyn kohdalta pääsee puu "repeämään liitoksistaan". Koska saarni ei nyt ole mitään ihan ilmaista eikä varsinkaan helppoa löytää, niin en viitsisi enää haaskata puuta. Missäköhän voi olla vika? Tekniikkana on nyt siis ollut höyrytys n. 45 min, sitten rivakasti rima putkesta pois ja käsin työntö (tai sen yritys) paikoilleen.

Muistelen jostain lukeneeni, että liian pitkä pasutus voisi tehdä tällaista? Tai voiko sillä, että pasutusvärkit on ulkona +1-3 asteisessa ilmassa jäähdyttää laitteita liikaa niin, että puun lämpötila ei pääse tarpeeksi korkeaksi? Pitäisikö rimaa tukea taivutuksen ajan jotenkin?

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 11:03
Kirjoittaja Northling
Moro

Minusta 45 min kuulostaa aika lyhyeltä pasuajalta varsinkin ulkotiloissa.
Kaariaihion puuaineksen pitäsi olla mahdollisimman suorasyistä juuri tuon halkeilun takia.

Ite korjasin pari kaarenpätkää laminoimalla saarnesta. Siinä on tietenkin paljon suurempi homma, kun pitää mallintaa, tehdä jigi ja liimata jne.
Liimasin neljästä 7 mm paksusta listasta kaaret.
Tässä kuvasarjaa hommelista
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 424&type=3" onclick="window.open(this.href);return false;

Nortti

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 11:20
Kirjoittaja AV55
Jep yhden kulman korjasinkin juuri laminoimalla, mutta on sen verran työlästä, että n. 20-25 paikkapalan tekeminen + sovittaminen tuntui vähän turhan raskaalta hommalta. Kaarissa on myös jos jonkinlaista syöpymää yms, joten paras olisi vaihtaa kaikki.

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 13:34
Kirjoittaja juhahe
Northling kirjoitti:Moro

Minusta 45 min kuulostaa aika lyhyeltä pasuajalta varsinkin ulkotiloissa.
---
Nortti
Ajankaan pidentäminen ei auta, jos höyryn lämpö jää liian alhaiseksi: höyrytys ei perustu kosteuteen vaan ligniinin pehmenemiseen ja se taas vaatii 'kovaa höyryä' tunti ja tuuma -peukalosäännöllä. Ei siis höyryn määrä ja aika riitä, vaan sen pitää olla myös tarpeeksi kuumaa. Toki (höyryllä) kastelemallakin voi helpottaa taivuttamista, mutta se tehdään yleensä liottamalla ;-)

Putken eristäminen nostaa höyryn lämpötilaa, tarkista vaikka lihalämpömittarilla. Mun kokemus on että ylileveä mäntylauta ainakaan ei oikein pehmennyt jos ison pasun sisälämpö ei noussut lähelle 70 astetta. Vaati talvella hyvät eristykset neljämetriseen pasuun 8] Toki paikallisesti kuumentamalla (kuumailmapuhallin tms) voi myöskin auttaa taivutuksessa, niitäkin esimerkkejä löytyy tältä foorumilta. Jos itse saarni ei ole kaariaineeksi hyvää, niin silloin ei hyvistäkään neuvoista taida olla apua?

Katso myös viewtopic.php?t=7455

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 16:07
Kirjoittaja AV55
Kiitos linkistä - pitääkin kokeilla tuota putken pystyyn nostamista! Kyllähän se höyry aika kuumasti nasahtaa käsille kun putken avaa, mutta nyt tosiaan laudat makaa pohjalla ja paras höyry saattaa purjehtia kattoa pitkin pois. Kastelua mietin myös, pitää vähän miettiä että miten sais 2,5 metrisen kastelupaikan aikaiseksi - tiivis tulppa viemäriputkeen varmaan se helpoin.

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 19:31
Kirjoittaja matti
Onko mitään tietoa, onko saarni ehkä uunikuivattua? pitäisi olla tuoretta
Kuvan perusteella vois arvata, että on yritetty kylmänä?

Ekan kerran kun tuli vaihdettua, tais olla, että laitettiin vain sisarkaaria katkenneitten viereen;
ainoa tieto oli, että puu pitää olla kuumaa, että taipuu, tehtiin kolmemetrisestä peltisestä räystäskourusta amme tulppaamalla toinenkin pää, se vaateriin tukien varaan ja kosanilla kiehutettiin vettä ja siinä likoavia kaaria, melko nopeasti ne muuttuivat tosi notkeiksi ja kaaritus onnistui niinkuin olisi tehty ennenkin :-)
Tuostakin hommasta lienee aikaa lähes 40v, kyllä se aika menee nopsaan 8o

Katsoin uudemman kerran tuota kuvaa; onko vene perästä lähes tasapohjainen ja takaosassa palteissa jyrkkä taivutus kaarissa joista ne on katkennut?
http://www.puuvenekorjaamo.net/projektit/fp.htm" onclick="window.open(this.href);return false; , tuon mallinen
Jos on, niin silloin taivutussäde lienee liian tiukka, että taivutus onnistuis kunnolla ja katkeilu uusiutuu koska puu on taivutettu kestävyytensä rajoille.
Joskus uusinut ko laiseen veneeseen peräpäähän kaaret siten, että tein kaaren kahdesta ohuemmasta jotka ovat päällekkäin, yhteispaksuus jonkinverran enemmän kuin alkup..
Pasutus ja taivutus kuten yksinkertainen, paitsi ei naulausta heti kuumana, jäähtymisen jälkeen päällimmäinen irti sikaa (epoksia)väliin ja naulaus ja niittaus (kylmään kaareen kannattaa porata alkureikä, ettei halkea)
Ko veneessä oli siinä palteessa yksi sauma tosi jyrkkä(alempi höylätty nollaan), siihen tein kaarien alle tukikiilat, sisäpinta kaareva ja ulkopinta erittäin loiva V(tarvi hieman pidemmän naulan)(helppo tehdä kuvio- tai vannesahalla)

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 20:14
Kirjoittaja Donna 28
Muistelin, että tunti ja tuuma on männyn pasutusaika.
Donna 28 :)

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 21:02
Kirjoittaja pellamo
Taitaa sellainen tapetinpoistaja olla vähän tuohon käyttöön hengetön höyrynkehitin.(katselin niitä Ohlsonin sivuilta).
Toisin kuin täällä sanottiin niin olen kokemuksesta sitä mieltä että myös kosteus on tärkeetä riittävän lämpötilan lisäksi.Joskus on "kenttäolosuhteissa" pelkästään liottamalla vedessä kosaanilla puu sitten kiehauttamalla tullut kaarentapaisia tehtyä kun ei ole muita vehkeitä ollut käsillä.
Pasutusputkea on pöljää tehdä metallista tai muoviputkesta jotka johtavat lämpöä ulos vaikka muuten ovatkin tiiviitä....Puusta sekin kannattaa tehdä ja vielä sekin vaikka jollain räsymatolla eristää päältä kun höyryttää.
Itse höyryn kehittäminen on "hanat auki" touhua,elikkä niin paljon energiaa veden keittoon kuin ikinä vehkeistä löytyy ja se höyry sitten mahollisimman lyhyellä putkella tms. itse "pasoon" ..
Kunnon tulistettua höyryä peliin ja kaaret siellä pasossa sillai etteivät ole tiiviissä nipussa vaan ilmavasti
että kaikki saavat lämpöä/höyryä kunnolla myös läjän keskellä ja alla.

Tuossa kysyjän tapauksessa vois tehdä tuon jyrkimmän taivutuskohdan mukaisen tallan vaikka vannesahalla(tai kuviosahalla).Sillä vois sitten painaa sen höyrytetyn kaaripuun siihen tiukimpaan kohtaan "laajemmalla" painolla ettei raksahda niin helposti jos pientä virhettä materiaalissa.

Tuuma ja tunti kuten tuolla jo olikin mutta "KUNNON PÖHINÄT PASUTUKSEEN" todellakin.

ps. Tiedän kyllä ettei tulistettua höyryä tehdä kotikonstein -> se oli kielikuva

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 21:08
Kirjoittaja AV55
Eiköhän se uunikuivattua ole. Toi kuvassa ollut oli puukeskuksesta, aika leveät vuosirenkaat. Toisen lankun hommasin plektra tradingista, aivan eri näköistä, syyt varmaan 2x tiuhemmassa. Taidan kokeilla ens kerralla esikastelua ja pasuputken nostoa pystyyn. Pitää myös aloittaa keulan puolelta niin ehkä tulee jotain tuntumaa ennen noita perän jyrkkiä mutkia. Tuota 2 viilun systeemiä perän kulmiin mietinkin jo.

Clasun värkki tuntuu äkkiseltään aika tehokkaalta, 4litraa kiehuu vajaassa tunnissa. Letkut on kyllä suht pitkät, pitää kaivaa vähän mattoja eristykseen.

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 04 Maalis 2015 21:41
Kirjoittaja Oqu
Samoilla linjoilla Pellamon kanssa. Hyvä pasu vaatii paljon kuumaa ja märkää höyryä. Pasuastia saisi olla mahdollisimman laakea, eli vapaata nestepintaa paljon. Hyvän saa esim. sellaisesta UFO:n mallisesta vanhasta kompressorin säiliöstä. Siihen venttiili kanteen ja letku kiinni, kolmijalka alle ja toho pohjaan, niin tapahtuu. Em. laitteella saa helposti sen 10L/h muutettua höyryksi. Ja laatikoksi tosiaan hyvin eristetty puuloota, poikkituet sisälle niin saa laudat ja rimat pohjasta irti.

Niin ja kyllä niitä kaaria kannattaa vielä liottaa useampi päivä ennen. Jos on meri/järvi vieressä niin sido nippuun ja heitä sinne vettymään.

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 06 Maalis 2015 22:35
Kirjoittaja VilleS
Oikean lämpötilan mittaamiseen on kinkun paistomittari(perinteinen) tai sitten joku elektroninen mittari. Siellä sadan tuntumassa olisi hyvä olla(90-100)C. Puiden vettymiseen on tuo viemäriputki ihan hyvä.

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 09 Maalis 2015 09:55
Kirjoittaja AV55
Tein nyt vaan sellaisen muutoksen, että nostin värkin sisätiloihin pöhisemään ja pidin rimoja pari päivää märkien mattojen välissä vettymässä. Taipui ihan eri malliin kuin aiemmin. Aloittelin tosin sieltä helpoimmasta päästä, katsotaan jos pitää tehdä lisämuutoksia kun kulmat jyrkkenee.

Iso kiitos kaikille vinkeistä ja avusta!

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 20 Maalis 2015 21:59
Kirjoittaja raimå
AaaVeella oli väärät käyttötavat. Kyllä tuolla "tapetinpoistajapasulla" taipuu 35x50 tammilistakin ihan kivasti. Ei varmasti se tehokkain, mutta halpa harrastajan pasu!

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 18 Huhti 2015 01:09
Kirjoittaja J-P
Mikäs ero on vesihöyryllä ja vedellä?
Monessa tapauksessa olisi paljon helpompi keitellä kaaria metalliputkessa tai vaikka siinä räystäässä.
Riittävä kosteus olisi tosi helppo saavuttaa ja lämpötilan tarkkailukin olisi varsin suoraviivaista touhua |+|
Olisko se jotenkin väärin?

Tietty mahdollisesti puussa olevat luontaiset rasvat yms. varmaan poistuu, pitää kyllästää kunnolla.
Muuta?

Re: Neuvoja pasutukseen?

Lähetetty: 18 Huhti 2015 21:10
Kirjoittaja kimsir
Moi


Pikkulistojen höyrytykseen käytin kahvipannua ja viemäriputkea. Veden kuumennus höyryksi sähköliedellä hattuna muovinen kukkaruukku, jossa pienet reiät pohjassa. Veden lisäys kaatonokasta. Toimiva systeemi. Laminoin listat preekonkiin tehtyyn kaarimuotoon. Kuivuttuaan liimasin epoksilla ja ruuvipuristuksilla, lopuksi irrotin kappaleen ja sahasin pitkittäin kahtia ja kiinnitin uretaaniliimalla sekä ruuveilla molemmille puolille paikoilleen. Aitoa niksipirkkaa tämäkin menetelmä.

Höyryssä vai vedessä kuumennus ja pehmennys, mikä ero käytännössä? Ei tietoa.



Kimmo