Sivu 1/1

Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 23 Syys 2014 19:39
Kirjoittaja Turmijolla
Kyseisen pikkuveneen piirustukset löytyvät O.Perälän puuvene kirjasta. Kysymys kuuluukin, että voisiko/kannattaisiko tuohon veneeseen lisätä esim. 3m maston sekä tietty peräsimen ja sivukölin? Olisin kovasti kiinnostunut opettelemaan purjehduksen saloja. Onko tuo lyhyt pullukka sopivan kokoinen ja muotoinen aloittelevalle kipparille vaikkapa n. 6m2 spriipurjeella?

Noita sailing dinghyjä on toki netti pullollaan. Ensin ajattelin tätä http://www.simplicityboats.com/summerbreeze.html" onclick="window.open(this.href);return false; mutta tulin sitten siihen tulokseen, että haluan veneeni öljykyllästettynä ja tervalta tuoksuvana. Ainakin harjoitusmielessä voisi tuo pikkuvene olla opettavainen projekti. Laidat kun tekisi vielä 6,5mm koivuvanerilaudoista niin tuo taivutuskaan ei teettäisi ylimääräistä harmia...

Mileipiteitä kiitos.

Turmijolla

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 23 Syys 2014 20:16
Kirjoittaja pellamo
En tunne kertomaasi venettä mutta tee ihmeessä jos siltä tuntuu.
Olis tälläkin palstalla uuden tekijöitä enempi.(oli kokoluokka mikä tahansa)
Itse tein 3v sitten isomman peräveneeksi 3m jollan ja pistin siihen nostokölin ja peräsimen.
Opparin purjeella toimii ihan hyvin ja soutamallakin pitää suunnan.Purje kestäis olla pikkuisen isompikin mutta kun sattui olemaan.
"Köliarkku" on tuossa kannentyngän ja keskipenkin välissä..

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 29 Syys 2014 19:27
Kirjoittaja Maasai51
Pitääkö veneen olla 3 m ja limilautainen? Puuvene voi olla kohtalaisen haastava ensimmäiseksi projektiksi. Vanerivene on paljon helpompi ja nopeampi tehdä ja voihan senkin tervata. Pienen purjeveneen on oltava kohtalaisen leveä eli huono soutuveneeksi, jotta se olisi kyllin vakaa käännöksissä ja sivutuulessa. Tasapohjainen on helpompi tehdä kuin V-pohjainen. Tasapohja ilmeisesti keikkuu enemmän aallokossa eikä ole yhtä nopea, mutta sitä on vaikea saada kaatumaan.

Tein ens. purjeveneeksi Hannu Vartialan pienemmän Doryn, mutta se on liian kapea ja matala purreksi ja riisuin sen soutuveneeksi, kun sain valmiiksi Jim Michakalak´s Ladybugin: http://www.youtube.com/watch?v=49xDnlDadN0" onclick="window.open(this.href);return false;

Ladybug on suht. vaativa rakentaa ja esim. Mayflay (4.3 m) voisi olla yksinkertaisempi, vain pohja, laidat ja perä (ja kellukelaipiot). Sivuköli on myös yksinkertainen toteuttaa ja etuna on, että se ei pääse kolahtelemaan kiviin. Katselin itsekin Summer Breezea, mutta piirustukset olivat vähän kehnot.

Ladybugin tapaisella on helppo oppia purjehtimaan sillä se on vakaa ja antaa anteeksi virheitä. Minulla sattui kovassa tuulessa vahinkojiippejä, mutta niistä selvisi pelkällä säikähdyksellä.

http://www.duckworksbbs.com/plans/jim/m ... /index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 29 Syys 2014 21:47
Kirjoittaja Turmijolla
Kiitoksia kovasti vastauksista. En ole eläissäni purjehtinut, joten nämä kokeneempien näkökulmat ovat enemmän kuin tervetulleita.

Puutyöt eivät varsinaisesti tuota minulle ylitsepääsemättömiä ongelmia ja työkalut ja koneet löytyy. Veneitä en ole tehnyt kuin yhden. Juurikin tuon H.Vartialan piirtämän 5,5m doryn. On muuten pirun kiikkerä, muttei kaadu.

Tämä perinteinen limilauta kiinnostaa siksi, että sain mittani täyteen epoksista ja lasikuidusta tuon doryn kanssa. :-)

En kehtaa laittaa tuota kirjan mittakuvaa tuosta pikkuveneestä, mutta joitakin mittoja voin antaa hahmotusta helpottamaan.

Perälaudan leveys partaalla 1000mm, veneen levein kohta partaalla 1350mm, pituus perälaudasta keulakaareen 3200mm
Tämä tarkoittaa siis sitä, että vene on lähes tasaperäinen eli ei juuri kapene perää kohti ja pituuteensa nähden vene on kohtuullisen leveä.

Tämän sivun http://www.boatmarine.co.uk/boatstock.html" onclick="window.open(this.href);return false; 8ft sailing dinghy on aika lähellä tuo pikkuveneen muotoa.

Antaa tulla vaan kommentteja.

Turmijolla

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 29 Syys 2014 22:07
Kirjoittaja M.J.S
Terve, Olen aloittelia puuvene hommissa mutta tuli mieleen että on todella haastavaa tehdä limisaumavene jollei ole tehnyt aijemmin :-) se lautojen valkkaus sitten pasutus ja nopea taivutus esimerkiksi. Helpompi voisi olla mallikaarien päälle tehdä rimavene siinäkin saa taivutella puuta paljon ja pirun nättejä nekin ovat eikä tarvi lasikuituja päälle kun liimaa rimat hyvin 8| kyllästää ja lakkaa. Mutta toiv projekti etenee ja hyviä veisto hetkiä :-)

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 29 Syys 2014 22:22
Kirjoittaja Turmijolla
Juu en edes haaveillut oikeasta laudasta tekeväni... 6,5 mm koivuvanerilaudat kylkiin. Esim. 5 laitaisena tai jotain. Tuo 6,5mm vanerilauta riittää kyllä lujuudeltaan tämän kokoiseen paattiin ja taivutuksen ei pitäisi tuottaa tuskaa...ainakaan niin paljoa...kai....

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 29 Syys 2014 22:31
Kirjoittaja M.J.S
Öö käsittääkseni pitää olla havupuuvaneria kun tuo koivu lahoaa jauhoksi, No vanereita on paljo erilaisia ja kertokoot joku joka on niihin perehtynyt enempi mikä on hyvä 8]

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 30 Syys 2014 09:37
Kirjoittaja Maasai51
Onhan se limilaitainen vene nätti ja jos kerran uskot osaavavasi niin onnea matkaan!

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 30 Syys 2014 22:08
Kirjoittaja pellamo
Ei siinä juurikaan eroa ole teetkö pohjan/kyljet esim 10mm laudasta tai 6.5mm vanerista ns.vaikeuden suhteen.
Juurikin sama työmäärä joka lautaparin suhteen on edessä.

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 02 Loka 2014 09:04
Kirjoittaja hkhk
Jos haluat oppia purjehtimaan, koeta löytää joku naapurin luokkavene, jolla kokeilet. Tyyppiveneissä kaikki on suht koht kohdallaan. Näin saat vaatimustasosi oikeaan skaalaan. Optari, Vikla, Gööteporin eka...

Re: Pikkuvene 3m (O.Perälä)

Lähetetty: 02 Loka 2014 09:44
Kirjoittaja Maasai51
Pienellä veneellä ja pienehköllä purjeella opit purjehtimaan noin vaan, kunhan et aluksi mene kovaan tuuleen. Voisit tehdä kohtuullisen pitkän maston ja kaksi purjetta, pienemmän harjoittteluun. Sivuköli tehdään veneen leveimpään kohtaan ja purjeen paikka ja koko sovitetaan siihen, "CO eli Center of Effort" löytyy googlaamalla. CO:n sijoitus ei liene aivan tarkkaa. Pienveneellä luoviminen on aika hidasta ja voisit harkita pienen perämoottorin, vaikka sähköisen hankkimista, kun haluat pidemmille reissuille. Pikkuhondassa voi olla tarjous talvella. Lokkerttipurje eli "lugrig" on yksinkertaisin tehdä, mutta kahvelipurjekin syntyy puutyöt osaavalta :)) Purjekankaaksi voisit kysellä jätepaloja purjeompelijalta. Ompelin ensimmäiset purjeet rakennustelineiden rip-stop -suojapeitteistä, rullatavaraa, jota sain naapurin raksamieheltä. Samanlaista saa esim.
http://www.dancovershop.com/fi/product/ ... oinen.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;