Runko tervaleppärimoista?

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
sakari
Viestit: 50
Liittynyt: 22.01.2004 9:39

Runko tervaleppärimoista?

Viesti Kirjoittaja sakari » 29.08.2013 12:29

Muutaman pienen vaneriveneen jälkeen kiinnostaisi kokeilla rimarakennetta (strip planking, petites lattes). Kansainvälinen suositus puulajiksi on kai Western Red Cedar eli tuija. Tekisi kuitenkin mieli käyttää jotain kotimaista puulajia. Miten olisi tervaleppä? Sopivan tuntuisia lautoja saisi ainakin Puukeskuksesta.

Avatar
Northling
Viestit: 2640
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Runko tervaleppärimoista?

Viesti Kirjoittaja Northling » 29.08.2013 14:54

Moro

Ekaks tulee mieleen että lehtipuuna leppä on turhan altis sinistymiselle ja laholle. Eli kyllä joku pihkaisempi havupuu olisi kestävämpi valinta. Kuusi tai mänty tai sitten ulkolaisista just se cedar (Seetri?), lehtikuusi tai Oregon Pine. Tietysti jos se tulee johonkin kanoottiin, jota ei käytetä koskissa tms. missä vois lakat naarmuuntua ja säilytetään sisätiloissa, niin kait niissä kestää aremmatkin puulajit.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

laivakoira
Viestit: 76
Liittynyt: 10.06.2012 14:32

Re: Runko tervaleppärimoista?

Viesti Kirjoittaja laivakoira » 29.08.2013 19:56

Haapa ois ainakin halpaa ja kevyttä, ja kestää ulkokäytössä mm. savusaunassa ja pärekatossa. En kyllä tiedä miten sitten veden alla pitkään ollessaan reagoi, mutta jos rungon välillä kuivattaa niin mikä jottei?

Saarni kestäväpi ja sitkaampi vaihtoehto, mutta kallis.

Leppä voipi kunnolla kuivuttuaan kestääkin, mene ja tiedä. On joskus muinoin käytetty ilmeisesti vesiputkinakin.

Ja tietty ikuisen paatin sais varmaan lehtikuusesta, jos vaan jaksaa maltilla taivutella.

Tee jostain yks versio ja kerro miten meni!

sakari
Viestit: 50
Liittynyt: 22.01.2004 9:39

Re: Runko tervaleppärimoista?

Viesti Kirjoittaja sakari » 29.08.2013 20:23

Vaan nytpä muistin aikoinani lukeneeni Lauri Hovin kirjaa "Rimakanootin rakennusopas" ja ottaneeni siitä muistiin osoitteen http://www.hovivene.net" onclick="window.open(this.href);return false;. Se ei enää toimi, mutta henkilön nimellä löytyy Turun Sanomien artikkeli http://www.ts.fi/teemat/extra/107403249 ... iin+laskin.

Lainaan siitä:
- Oppilaat ovat käyttäneet tervaleppää tai haapaa ja koristeena pähkinäpuuta. Itse suosin ihan perinteistä mäntyä, joka on loistava kotimainen, perinteinen veneenrakennusmateriaali. Ja mänty kestää lahoakin paremmin, Hovi sanoo.

Ei tervaleppä siis mikään uusi idea ole. Selvennyksenä vielä: rimarunkoon tulee kummallekin puolelle lasikuitukangas, ja puun ei periaatteessa pitäisi kastua ollenkaan.

Vastaa Viestiin