Sivu 1/2
Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 28 Elo 2013 14:46
Kirjoittaja luototo
Olen jo pitkään ihmetellyt veneen katsastusvarusteissa esim. luokassa 3 mainittuja airoja ja melaa. Ymmärrän että soutuveneessä nämä ovat hyvinkin tarpeellisia kapistuksia matkan teon jouduttamiseksi, mutta mitä niillä tekee esim. 10m puuveneessä? Katsastuslistassa lukee tarkasti airot ja mela: ei siis airot tai mela. Osaako joku katsastusasioihin perehtynyt kertoa mitä tällä haetaan ja mitä iloa on airoista esim. omassa veneessäni 9,6x3m jota ei mitenkään ole mahdollista liikuttaa airoilla. Sauvomalla pohjasta tietysti, mutta airoparilla soutamalla täysi mahdottomuus. Vaikka airot saisi kiinnitettyä kylkiin (ei saa) niiden tulisi olla tolkuttoman pitkät että niillä voisi soutaa (eli raskaat) ja yhden miehen voimat tuskin riittäisi pitämään venettä edes suunnassa myötätuuleen (saati vastatuuleen). Siis mitä ihmettä!?

Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 28 Elo 2013 16:15
Kirjoittaja IlkkaL
Niinpä näkyy lukevan varustelistassa airot ja mela. Ei katsastajat kyllä 3-luokassa mitään airoja kysele jos vene on sellainen, ettei airoilla siinä tee mitään. Mela kyllä vaaditaan vähän isommassakin 3-luokan veneessä. Minkä kyllä ymmärtää, melalla kun voi hätätilanteessa auttavasti ohjata ja kääntää venettä.
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 29 Elo 2013 11:26
Kirjoittaja TLehti
Moi
Aikanaan kanssa kysyin katsatusmieheltä, että mitä ihmettä minä pystyn tekemään tuolla airolla, niin viittasi nimenomaan tuohon ohjattavuuteen.
T: Tero
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 29 Elo 2013 18:56
Kirjoittaja Pellis
Airot tai mela on vaatimuksena vain, jos vene painaa alle 1500 kg, tai on ylipäätään melottavissa. Näin olen sen ymmärtänyt.
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 29 Elo 2013 20:43
Kirjoittaja veehoo
Katsastajan käsikirjassa 2013 puhutaan edelleen airoista TAI melasta eikä molempia siis edellytetä. Lainausta em. käsikirjasta: "AIROT TAI MELA. Siten mitoitetut, että niistä on hyötyä veneen liikutteluun. Isoissa veneissä (yli 2 tn) ei vaadita."
Eipä airoista tai melastakaan paljon apua kyllä ole vaikkapa tuollaisen vajaa paritonnisen, laajan tuulipinta-alan omaavan jenkkiveneen liikuttelussa, jos vähänkään tuulee. Enemmän minäkin olen sitä melaa perustellut (hätä)ohjailuvarusteena. Katetuissa veneissä olen airoihin törmännyt yli 10 vuotisen katsastajanurani aikana vain kerran: noin 8 metrisessä, takaa avoimessa puufiskarissa oli julmetun pitkät airot ja irtohankaimet, jotka asennettiin kuomun kaarien pidikkeeseen. Omistaja kertoi kerran soutaneensa menoveden loputtua pari mailia kotisatamaan kommentilla "kyllä se hyvin kulki, kun vauhtiin pääsi".
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 29 Elo 2013 21:05
Kirjoittaja js
Airon avulla pystyy myös pitämään vene loitolla esimerkiksi kivistä, rannalta ja muilta veneiltä konerikon sattuessa. Teleskooppivenehaka ei välttämättä riitä, kun vene painaa useita tonneja.
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 29 Elo 2013 23:14
Kirjoittaja Ande
Niin...Joskus kaverin kanssa oltiin fisustamassa siikaverkoilla.. Aamuyöllä ruvettiin nostamaan muutama verkko oli jo otettua ja kaikki meni siihen asti hyvin kunnes 2-w yskäs ja imas vedet pyttyyn..
Ei muuten mutta siinä 30m päässä oli pirunmoinen avaus ja oli ns. hätä kädessä jo. Paatissa oli 6m airot ei muuta kun kaveri niillä repelemään eihän se niillä liikkunut mutta pysy edes paikallaan
Itte väänsin wikun kimpussa ja viimeks pensaa tulpan reiästä ja stendaria että sai pytyt kuivaksi sitte lähti nassuttelemaan... Vieläkin muistan silmissä miten **rkeleen lähellä oli ettei paatin p***e menny karin päälle..
Tää ihan of topic mutta kyllä ne airot hyvätkin on!
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 02 Syys 2013 08:16
Kirjoittaja luototo
Hyviä pohdiskeluja. Airolla voi todella pitää venettä loitolla karista/ naapuriveneistä tms. jos moottori yllättäen sammuu tai tulee muuten tilanne päälle. Harvoin tuollaisille tarpeeksi pitkille airoille vain on kätevää paikkaa veneessä jossa ne eivät olisi 99,9% ajasta vain tiellä, mutta sitten kun niitä tarvitaan ne voivat olla tarpeelliset. Airoilla tai melalla voi toki hätätapauksessa yrittää pidätellä/ hidastaa tai jopa kuljettaa venettä lyhyen ajan/ matkan.
Sain tästä omakohtaista kokemusta juuri lauantaina kun luotettava Volvo sammui ekan kerran sen historiassa 10 m päässä laiturista. Se on toinen tarina se, mutta taidan sittenkin varustaa veneeni tukevalla melalla ja vielä puoshaalla, jolla voi sauvoa pohjasta.
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 07 Syys 2013 20:00
Kirjoittaja ses
Itse olen meloskellut kolmen tonnin purjevenettä tyvenellä, oli vähän diisselionkelmia... sai sen liikkeelle vähän väylän kapeimmasta kohdasta sivuun. Kerran melottiin vehje nostopaikalta laituriin (ei ollut vielä masto paikallaan että olis voinut purjehtia... ) vähän samasta konesyystä. Toisena melana oli jollan airo, toisena puumela jota myydään venekaupoissa vakiotuotteena. Ei jäänyt mieleen mihin vauhtiin päästiin mutta ei siinä koko yötä mennyt...
Seppo
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 08 Syys 2013 09:36
Kirjoittaja matti
https://www.google.fi/search?q=yuloh+pl ... 80&bih=886" onclick="window.open(this.href);return false;
Tuommoisesta olisi enemmänkin apuva kuin perinteisestä airoparista. Maailmalla puristit jotka purjehtivat ilman konetta, liikuttelevat 10tn painoisia veneitä satamissa jullittamalla, ainakin olen jostain joskus lukenut?
Vois sopia kaarevuutensa vuoksi ylärakenteen sivuun säilytyseen?
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 09 Syys 2013 14:52
Kirjoittaja Karunan Kauhu
veehoo kirjoitti:Katetuissa veneissä olen airoihin törmännyt yli 10 vuotisen katsastajanurani aikana vain kerran: noin 8 metrisessä, takaa avoimessa puufiskarissa oli julmetun pitkät airot ja irtohankaimet, jotka asennettiin kuomun kaarien pidikkeeseen. Omistaja kertoi kerran soutaneensa menoveden loputtua pari mailia kotisatamaan kommentilla "kyllä se hyvin kulki, kun vauhtiin pääsi".
Kyllähän vanhoissa, ehkä juurikin 8-metrisissä rääkipaateissakin airot oli ja niin suuret, että kahvatkin oli jouduttu veistämään keventämällä airojen päihin. Kiinteät puuhankaimet lyötiin partaissa oleviin pesiin ja kyllä ne kuulemma soutamalla liikkui, komeastikin. Nestehän ei pysty vastustamaan leikkausvoimaa, joten vene lähtee liikkeelle vaikka höyhenellä työntäisi ja kyllähän motivoitunut soutaja nyt aina 1 hevosvoiman peräprutkua vastaa!
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 09 Syys 2013 15:38
Kirjoittaja Northling
Moro
Ison rääkipaatin pitkät airot on oltava sisäpäästään paksut, jotta ne ovat tasapainossa klyykan eli hankaimen kohdasta. Tähän paksuun painavaan päähän on sitten tehtävä ohennus, jotta nyrkki yltää airon pään ympäri.
Nortti
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 09 Syys 2013 19:28
Kirjoittaja Ande
Juurikin noin kuten Nortti sanoi mutta siltikin ne oli/on paskamaiset soutaa.. Siinä saa vetää ihan hapoilla, että saa lastatun paatin liikkumaan..
Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 09 Syys 2013 20:54
Kirjoittaja pellamo
Mutta niinhän se on monesti muutenkin fyysisissä jutuissa että jos ei äijässä pullistu muuta kuin poski niin paljon mitään ei tuu aikaseksi
Nortin kertomiin airojen painotusjuttuihin liittyen tuli mieleen että kerran näin tässä Oulunseudun satamassa n.7m avopaatissa airot joissa oli vielä porattu "kahvapäähän" reikää joka oli täytetty
n.20mm rautatangolla juurikin vain tasapainotuksen takia......ymmärrettävää kyllä kun asiaa mietti airojen ollessa varmaan ainakin viismetriset

Re: Katsastusvarusteena airot, mutta miksi?
Lähetetty: 10 Syys 2013 11:54
Kirjoittaja Karunan Kauhu
Tekniikkalaji, väittäisin että aika moni jollalla soutamaan opetellut tekee liian pitkää vetoa. Isoilla airoilla kannattaa tehdä vain tehokas nyppäys kun niiden puhelinpylväiden turha liikuttelu edestakaisin menee aika äkkiä raskaaksi. Pätee mun mielestä puuveneellä soutamiseen yleisemminkin.