mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
sivi
Viestit: 15
Liittynyt: 09.05.2008 14:41

mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja sivi » 08.02.2013 15:13

kaksikomponentti aineilla käsittely on vaikeaa koska aineita on sekoitettava kahdesta purkista. Varsinkin kovetin kovettuu nopeasti kun se saa toistuvasti liimaa. Jokainen tietää myös minkälaista vanhan purkin avaaminen on . Kun halutaan riittävä UV suoja niin esim kaksikomponentti lakkaa on vedettävä useita kertoja. Kun jokaiselle maalauskerralle tekee seoksen niin yleensä puolet menee hukkaan. Työvälineiden käsittely on myös haastavaa. Puuosien käsittely kunnolla vaatii kaksikomponentti epoksin pohjalle ja sekin vaatii aikaa ja välineitä.

teimme vahingossa mullistavan huomion. Kun sekoittaa kaksikomponentti aineet ja vie " loput " kylmään, esim ulos näillä säillä niin esim valmis kaksikomponetti lakkaseos ei kovetukkaan vaan sitä voi käyttää useita päiviä. Tämä helpottaa huomattavasti lakkausta. Jos haluaa esim neljä kerrosta kaksikomponentti lakkaa niin riittää kun tekee riittävän suuren annoksen ja vie jäljelle jääneen osan ulos pakkaseen.
kaksikomponentti lakka on uudelleen lakattavissa 8 tunnin kuluttua jolloin neljän kerroksen saa valmiiksi parissa päivässä

Kun katsoo lakkapurkin ohjeita niin siinä annetaan kovettumisajat, 30 C 6 h, 20 C 8 h, 15 C 12 h jne. Kun piirtää ko tietojen perusteella käyrän kovettumisajasta niin nolla-asteessa lakka ei kuivu koskaan.


simo

Viilari
Viestit: 101
Liittynyt: 21.07.2009 11:16

Re: mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja Viilari » 08.02.2013 17:43

Eipä tuo mullistavaa ole,epoksilla kostutettuja hiilikuituprepreggejä ollut kaupan kauan,Niitä pitää kohdella kuin ruokapakasteita,koko ajan kylmäsäilytyksessä ja silti tulee viimeinen käyttöpäivä joskus vastaan.

Avatar
caracal
Viestit: 198
Liittynyt: 20.09.2006 19:44

Re: mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja caracal » 08.02.2013 17:50

Hmm... oikeilla jäljillä, mutta joku varoituksen sana kuitenkin. Kyllähän ihan "ammattilaisetkin" hyödyntävät kylmäsäilytystä käyttöajan jatkamiseksi hartseille, liimoille ja tiivistemassoille, mutta pitää ymmärtää mitä tekee.

On totta, että kovettuminen hidastuu kylmässä, mutta ei se aikaa pysäytä, eikä ilmiö välttämättä ole lineaarinen. Eli jos purkissa kerrotaan kovettumisajat +20C ja +10C, ei ihan suoraan voi päätellä 0C:sta muuta kuin että se on hitaampaa kuin +10C. Seuraavaan kevääseen ei todennäköisesti säily käyttökelpoisena pakastimessa, mutta mainitsemassasi muutaman peräkkäisen lakkauksen tapauksessa kyllä. Isoa paukkua tehdessä sekoitussuhteen saa myös tarkemmin kohdilleen.

Kun kylmän aineen tuo työskentelylämpötilaan, tapahtuu sama kuin oluelle jääkaapista otettaessa, siihen tiivistyy kosteutta. Se ei ole ainakaan epoksille ollenkaan toivottavaa, polyuretaanilla on kai joku viha-rakkaussuhde veteen, Mile voisi kertoa enemmän. Lämpenemisen ajaksi pitäisi onnistua suojelemaan kosteudelta jotenkin. Ja lämpimäksihän tavara pitää saada, jotta se notkistuu levitettävään kuntoon.

Epoksin kovettumisessa vapautuu lämpöä, seos lämmittää itse itseään ja voi alkaa kärytä ja aihettaa palovaaran. Mitä isompi erä, sitä ärhäkämmin. Joten jos hyvässä uskossa jätät ämpärillisen vaikkapa venetelttaan "pakkaseen", joka sitten yllättäen lauhtuukin, voit kokea ikävän yllätyksen. Sekoitettu kaksikomponenttiaine on aina jollain lailla perään katsottava, kunnes se on kovettunut.

Pakkasen pysyminen on tietenkin helpointa varmistaa käyttämällä kotipakastinta. Muille perheenjäsenille ei tarvitse kertoa mitään, he huomaavat sen kyllä heti maistaessaan mitä tahansa samassa pakastimessa ollutta ruokaa. Silloin sinun kannattaa olla jo kaukana. ;-) Ei ikinä näitä mömmöjä ruokien lähelle, yhtä vähän kuin lyijymönjää leivän päälle.

Mitä muuten tarkoitat kun sanot "Varsinkin kovetin kovettuu nopeasti kun se saa toistuvasti liimaa"? Aina eri lusikat perusaineelle ja kovettimelle. Silloin purkitkin aukeaa helpommin, kun komponentteja ei sekoiteta ennen aikojaan.
..."niin hyvää puuta, niin hyvää puuta, niin hyvää puuta se on"... - Kiiskinen, Kilpeläinen, Koskinen

sivi
Viestit: 15
Liittynyt: 09.05.2008 14:41

Re: mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja sivi » 08.02.2013 20:29

Anteeksi mutta mikä on hiilikuituprepregge ????

En huomannut mitään käyttö ongelmaa kun lakkasin pakkasessa olleella valmiiksi sekoitetulla kaksikomponentti lakalla.
Ainakin minua se helpotti huomattavasti.

Kovete aine kovettuu itsekseen kun se saa ilmaa.

Avatar
caracal
Viestit: 198
Liittynyt: 20.09.2006 19:44

Re: mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja caracal » 10.02.2013 0:49

Prepreg on lyhenne sanasta preimpregnated eli esikyllästetty, ja tarkoittaa valmiiksi hartsilla kyllästettyjä lujitteita, useimmiten kankaina tai yhdensuuntaiskuitunauhoina. Pakkasessa varastoituna säilyvät käyttökelpoisina puolesta vuodesta vuoteen, ja vaativat yleensä autoklaavikovetuksen (paineistettu uuni). Kallista ja työlästä, mutta huolellisesti tehtynä laminaatin ominaisuuudet ovat jotain aivan muuta kuin tavallisen muoviveneen rakenteissa. Käytetään siellä, missä vain paras on kyllin hyvää ja hinnalla ei ole väliä, eli formula-autoissa ja muissa huippu-urheiluvälineissä, sotavehkeissä ja lentokoneissa.

Minkä tyyppinen lakka sulla on käytössä, polyuretaani? Mulla on ollut käytössä laminointihartsia, epoksia, joka töissä oli romutettu vanhentuneena, toin sen kotiin 90-luvun alussa. Nyt purkki alkaa olla tyhjä, mutta ihan käypää tavaraa sekä perusaine että kovete. Kovete tosin on alkanut syövyttää peltitölkkiään hieman.
..."niin hyvää puuta, niin hyvää puuta, niin hyvää puuta se on"... - Kiiskinen, Kilpeläinen, Koskinen

sivi
Viestit: 15
Liittynyt: 09.05.2008 14:41

Re: mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja sivi » 10.02.2013 11:52

Minun tapauksessa kyse on puuosien lakkauksesta.
Kyse ei ole muovin laminoinnista.
Käytän kaksikomponentti polyuretaanilakkaa.

Jos haluaa kunnon UV suojan niin on lakattava 6 - 10 kertaa ja jokainen tajuaa mikä sotku siitä seuraa jos joka kerta joutuu sekoittamaan annokset erikseen

Avatar
CC
Viestit: 819
Liittynyt: 17.05.2008 1:50
Paikkakunta: JKLn MLK

Re: mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja CC » 10.02.2013 13:25

Mullistavuudesta niin tiedä, tuli jo 70-luvulla säästeltyä epoksia pakastimessa.
Mutta oikeasti, jos haluaa 2k-tavaran toimivan kuten valmistaja on tarkoittanut, on parasta kyllä sekoittaa joka satsi erikseen ja käyttää se sallitun ajan puitteissa. Käyttäjälle näkymättömistä kemiallisista muutoksista voi olla, tai ei ole haittaa toiminnalle, mutta varma ei voi olla...
36 Cavalier Crusader, nyttemin uudessa kodissa.

Viilari
Viestit: 101
Liittynyt: 21.07.2009 11:16

Re: mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja Viilari » 10.02.2013 15:24

Tuossa Kevran tietoa prepregeistä:
http://www.kevra.fi/fi/Tuotteet/Lujitteet/Prepregit/" onclick="window.open(this.href);return false;

Mile
Viestit: 1181
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Re: mullistava keksintö kaksikomponetti käsittelyyn

Viesti Kirjoittaja Mile » 12.02.2013 16:50

Terve, täällä kaivattiinkin jo...

Vesi ei todellakaan kuulu kovettuvan epoksin sekaan; siihen jää reikiä eikä sellainen pidä vettä.

2K uretaani todellakin rakastaa vettä ennen kovettumistaan; materiaalin "hartsi" eli polyoli muiden alkoholien tapaan imee itseensä vettä ja liukenee veteen .... kovete joka useimmiten on MDI ( yhdenlajin di-isosyanaatti) puolestaan reagoi kemiallisesti suorastaan raivokkaasti muodostaen sivutuotteena hiilidioksidikaasua.

Eli jos PU maali tai lakka kuplii, johtuu tämä liian korkeasta kosteudesta; joko siinä hartsissa tai sitten maalattavassa pinnassa , työvälineissä, tai vaan liian kosteaa ilmaa.

Osa uretaanivaahdoista paisutetaan vedellä , ja myös mm. Bison Timber Max vaahtoaa saumassa kosteuden vaikutuksesta.

Tuosta ajan vaikutuksesta kovettumiseen ; lämpötilan kasvu 10 asteella puolittaa kovettumiseen menevän ajan. tämä toimii melko laajalla skaalalla alas tai ylöspäin, mutta rajansa tässäkin. Kaikille kemiallisille reaktioille jollainen 2K hartsin kovettuminen aina on, on olemassa ns. kynnys-energia ; ts. reaktio ei lähde käyntiin eikä pysy käynnissä tietyn lämpötilan alapuolella.

Valmiit epoksipre-pregit on esikovetettu tiettyyn geelimäiseen tilaan, ja sen jälkeen pysäytetty kylmässä. Nämä eivät lähde kovettumaan enää huoneenlämmössä ( paitsi hyvin hitaasti, eikä silloinkaan kovetu kunnolla) - nämä systeemit kovetetaan lämmittämällä. Samaan perustuvat myös yhdessä paketissa myytävät lämpökovetteiset epoksit.

Mutta näinhän se menee, pitämällä hartsit kylmänä niiden purkkiaika on paljon pidempi.

Suljettuun lasi- tai peltiastiaan ei mitään kosteutta pääse sen enempää kuin siellä purkissa oli ilman joukossa silloin kun kansi suljettiin. PU imee sen kyllä mieluusti.
Mile

Vastaa Viestiin