Maalatun/lakatun veneen tervaus ja muita kysymyksiä

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Avatar
Culprit
Viestit: 8
Liittynyt: 02.02.2010 14:39
Paikkakunta: Ylöjärvi

Re: Maalatun/lakatun veneen tervaus ja muita kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Culprit » 02.05.2013 21:06

Siis laitettiin primerit ja kaikki, täysin hempelin ohjeen mukaisesti, sen takia vähän ihmetyttääkin että miten se sillain pois sieltä on lähtenyt.

Ajateltiin nyt testata tota tervaamista, koska käytetään kuitenki ihan vaan Näsijärvessä venettä. Miten on siis kuinka hyvin toi antifouling maali kannattaa rapsutella pois ennen tervaa? Onkohan haittaa jos maalia jää paikkapaikoin pohjaan ja lyödään vaan terva päälle.

Avatar
Simon
Viestit: 958
Liittynyt: 23.03.2007 0:27
Paikkakunta: Kaskinen

Re: Maalatun/lakatun veneen tervaus ja muita kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Simon » 02.05.2013 21:43

No varmasti joku vastaa, että täysin väärin aiottu. Minäpä kerron, että tänään tein tuon saman tempun, mulla on n. 60 vuotias perämoottorivene, alkuperäinen kyllästys on varmasti tehty hyvin, toki viimevuotiset laiskuuttani satunnaisesti, mutta tervalla höystettynä aina silloin tällöin. Myrkkyväri on viimeksi maalattu 3 vuotta sitten ja nyt harjasin "sitä" ja vedin tervan päälle, hyvin näytti imeytyvän joten puolessa kesässä katsotaan miten äijän tempun kävi?

Nuoruudestani muistan ainoastaan tuon tervan pohjan käsittelyyn, sitten tuli lyijymönjä ja Ferrex, vasta 60 luvun lopuilla "myrkkymaalit", otappa noista sitten selvää?

Pekka Huhta
Viestit: 936
Liittynyt: 14.04.2003 10:33
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Maalatun/lakatun veneen tervaus ja muita kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja Pekka Huhta » 06.05.2013 10:23

Jos primerit ja muut lähtee ihan liuskoina pois niin pohjatöissä on ollut vikaa. Tuliko primerin alle kyllästettä? Mitä muita pohjatöitä tehtiin ennen primerin levitystä? Millainen keli oli ekaa primeriä maalatessa? Milloin vene on ylipäänsä edellisen kerran kyllästetty? Pääsikö vene syksyllä kenties jäätymään vielä märkänä, eli jäikö nosto liian myöhään? Moni asia voi vaikuttaa tuohon hilseilyyn.

Sisävesillä noi antifoulingit nyt ei ole mitenkään välttämättömiä, että sen puolesta terva kelpaisi. Isoin ongelma on se että terva kuitenkin pehmenee veden alla ja alkaa pikkuhiljaa huuhtoutua poiskin. Kun tervaa (tai siis tervattua puuta) pitää muutaman viikon veden alla niin tervasta tulee vaaleanpehmeää räkää joka ei pidä vettä eikä näinollen suojaa puuta juuri millään lailla. Vesi tulee pehmenneestä tervasta suoraan läpi. Ei nyt lorisemalla, mutta pehminnyt terva ei kuitenkaan estä veden imeytymistä puuhun kovin tehokkaasti. Sen puoleen suosittelisin joko raappaamaan pois mikä irti lähtee ja jatkamaan maalilla tai sitten vetämään kokonaan pohjan puhtaaksi ja tekemään koko maalisavotan uusiksi.

Maalin päälle tervaaminen on vielä turhempi juttu sen takia, että terva ei suojaa maalia eikä alla olevaa puuta ja lisäksi maalin päällä ollessaan se estää tehokkaasti minkäänlaiset uusintamaalausyritykset. Ja tietty kun se ei maalin päällä pääse imeytymään yhtään puuhun, niin se kuivuu siivottoman hitaasti.

Pekka

J-P
Viestit: 68
Liittynyt: 26.05.2011 18:49
Paikkakunta: Sipoo/Inkoo

Re: Maalatun/lakatun veneen tervaus ja muita kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja J-P » 28.05.2013 20:43

No nyt (jo) on kiulu pihassa. Ajoissa niinku aina :-). Juhannukseks vesille! (katotaan vuosilukua sitte tarkemmin 8} )
Kuljetus makso sitte loppupeleissä 607€ ammattilaisen tekemänä. Hintahan on tietysti kaikille sama, näin köyhästä vaan tuntuu äkkiseltään aika suolaselta 8} . Senpä takia pikkasen venähti veneen saanti pihaan ja sitä myöten tän veneilykauden veneilyt jäi välistä.

Ainakin miljoona kysymystä paukahti mieleen heti alkuun.. perustan niille omat kysymystulvat tänne ja tekniikkapuolelle.

Vielä tähän lankaan yksi kyssäri:
Tietääkö joku puuveneammattilaista tai osaavaa/viitsivää harrastajaa inkoosta/lähistöltä? Vois pikkasen vilkasta että mitä se keltanokka on oikeen ostanu. Kertoa hommien prioriteettijärjestystä jne. Venekin pitkälti myyjän puheiden varassa ostettu josta johtuen vasta puolet maksettu. Sais vähän perspektiiviä että maksanko loputkin mukisematta vai onko aihetta tinkaamiseen.

Jos jollain nyt sytty idealamppu että voisinhan mä mutta ei tässä mitää hyväntekeväisyyttä harjoteta: vaivasta maksetaan kyllä kunhan etukäteen osaa ilmottaa suuruusluokan että voin sitten kohteliaasti kieltäytyä jos on tonnikalamakarooni viikot menossa.
7m tasasaumainen avofiskari.
On/off- ikuisuusprojekti, jolla en ole koskaan ollut vesillä.
Kaikki aikanaan.

J-P
Viestit: 68
Liittynyt: 26.05.2011 18:49
Paikkakunta: Sipoo/Inkoo

Re: Maalatun/lakatun veneen tervaus ja muita kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja J-P » 13.04.2014 15:10

Nostetaas vanhaa topikkia.
Aikaa on taas mennyt kaikkeen muuhun. Välillä on ollut aikaa muttei rahaa. Veneprojekti ollut enemmän tai vähemmän jäässä kuitenkin.

Olen vatvonut tervaamispäätöstä koko talven ja pohtinut "kuuluisiko" vene kumminkin lakata, olisiko enemmän hengen mukainen..
Päädyin tervaukseen, ainakin rungon osalta.
Vähäiset kansirakenteet mitä avoveneessä on ovat uusimisen tarpeessa. Vanhat kannet ovat massatut rimakannet, sellaiset kuuluu ainakin lakata.
Toisaalta voisin säästää aikaa ja vaivaa ja tehdä yksinkertaisemmat "lankkukannet" ja tervata ne. (Vaneriin en suostu)
Sitten kun vene on vesillä ja käytössä voi pohtia pitäisikö kuitenkin olla lakatut rimakannet 8}

Sain viimein sovittua veneenveistäjän kanssa että tulee katsomaan kiulua, pitää vielä kysyä ammattilaisen mielipidettä.
Toivottavasti ei tule toteamaan että "ethän vaan maksanu tästä mitään, toi ja toi on ihan mätiä" tms..

Sitten itse kysymyksiin:
Alustus: Runko on tarkoitus kyllästää pellavaöljy/lahonsuoja?/terva seoksella tervan määrää pikkuhiljaa lisäten

-Kun joukossa on tervaa, onko erilliselle lahonsuoja-aineelle tarvetta?
-Tarvitaanko ohennetta?
-Pitääkö pohjan osalta toimia jotenkin toisin että pohjamaali tarttuu?
-Mitenkä tervan menekkiä pitää/voi arvioida? (Siinä vaiheessa kun vanhat jo kuivuu on paha enää tilailla lisää)
-Mistä tervaa kannattaa ostaa ja mitä siitä kannattaa maksaa?

Tällästä tällä erää, hyvää kevättä kaikille

Jussi
7m tasasaumainen avofiskari.
On/off- ikuisuusprojekti, jolla en ole koskaan ollut vesillä.
Kaikki aikanaan.

snurra
Viestit: 86
Liittynyt: 23.09.2012 12:44
Paikkakunta: Espoo

Re: Maalatun/lakatun veneen tervaus ja muita kysymyksiä

Viesti Kirjoittaja snurra » 13.04.2014 15:56

Tervauksen joutuu uusimaan joka kevät, sitä voi siis ostaa reilusti, ei mene pilalle talven aikana, ei maalausta tervan päälle vaan kyllästetyn puun päälle. Ne osat joihin käsi/takalisto osuu kannattaa lakata tai vain kyllästää, näpit/pöksyt aina tervassa ei ihan parhautta.

Vastaa Viestiin