Sivu 1/1

kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 31.07.2011 13:19
Kirjoittaja late p51
Miten on, onko kuusesta veistetty kölitukki paljonkin herkempi lahoamaan ja pehmenemään kuin mäntyinen? Tarkoitus olisi uusia yhden 10 m limilaudoitetun projektin köli takapolvioineen. Järeän , hyvän , tarkoitukseen sopivan männyn löytäminen lähistöltä on vaikeampaa kuin vanhan kuusen , joita olisi tontilla omasta takaa. Onko noita kukaan foorumilla kuusesta tehnyt ? ???

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 31.07.2011 16:27
Kirjoittaja traba
Kestäähän se. Kyllä kuusesta on tehty vähän kaikkee...

Kuusesta tehtin aikanaa mm. heinäseipäät koska ne ei lahonneet niin helposti kuin mäntyiset tai muu puulaji, ja sitä kuusta oli paljon. Kuusi on kevyenmpää ja ihmee vähemmän kyllästettä kuin mänty, mutta jos mänty ja kuusi molemmat on ns. huonosti kyllästetty ta niitä kyllästettään tulevaisuudessa huolimattomasti, kestää kuusi paremmin lahoa kuin mänty. Kuusesta olen tehnyt soutuveneistä ja yhden pienen purkkarin kölin, kölitukit, emäpuun ja veistokaaret. Kuusi vaatii "enemmän" veistoa kuin mänty ja on siten vähän vaikeampi veistää (lohkeaa ym. helpommin muin mänty). Mutta ongelmana varmasti on kuusen suuri oksaisiuus, koska kaikki oksat on tulpattava ja kölitukeissa ei oksia tulisi olla. Mäntypuussa okssia voi olla koska on "terveitä", kuusessa siis kaikki on "kuolleita" ja ne on saatava tulpattua. Jos männyssä sinulla on tuo ongelma, niin kusessa tulee se oksaisuus ongelma.

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 22.08.2011 14:52
Kirjoittaja Ambrosio
Tuttava hommasi kuusesta veistetyn soutuveneen abaut 10 v sitten. Hoiti asiallisesti ja tervaili melkein vuosittain. Samoin peitteli talveksi oikeinpäin. Silti tänä keväänä oli pari lautaa pahasti lahonneita oksien kohdalta vissiin ja vene käyttökelvoton 8-| . Veistäjä ei hommaa kommentoinut vaikka minusta puutavarassa oli taatusti vikaa, ja kehoitin vähän kovistelemaan. Mietin vain juuri kuusen sopivuutta ylipäänsä venepuuksi... oliko jätetty oksat tulppaamatta, vai oliko talousmetsästä kaadettua...
Mitä olette mieltä - olisiko takuukorjaus paikallaan?
T:P

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 22.08.2011 22:25
Kirjoittaja Simon
Kyllä kuusipuu (terve ja tihesyinen) on mitä parasta veneenrakennukseen, keveä ja oksaisuuden johdosta ei halkeamiakaan juuri esiinny. Toki ammattitaitoisen veistäjän pitää tietää käyttämänsä puutavaran sopivuus ja laatu.

Olen rakentanut veneitä vuodesta 1967 asti, Mahonkia, tammea, mäntyä, mutta kuusi on ollut yleisin laudoituksen materiaali , mutta en ole vielä kuullut, että vastaavia lahovikoja olisi ollut, toki tiedossani on, että kolme rakentamaani on kuidutettu eri syistä.

Ps. niin noita veneitä tuli tehtyä vajaa kolmesataa, ei toki kaikki kuusesta.

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 22.08.2011 23:20
Kirjoittaja late p51
Tässäpä tuli just näitä näkökulmia . Jäi jotenkin syömään ihmistä, kun nuorempana (6-70 luvun taitteessa) kuuntelin veistäjien juttuja liiterissä ja jonkun mielestä furu va skit trä. Ja kuitenkkin köli oli sit aina mäntyä. Nykyisen metsänkasvun tuottama kuusi taitaa kyllä olla aika höttöä ainakin täällä etelärannalla , joten kasvupaikka taitaa olla kuusellakin olla aika merkitsevä, samoin kuin kaatoaika. Vai? Vene jota nyt äimistelen , on 30-luvulla tehty , parikymmentä vuotta maalla asunut limilaudoitettu mäntyinen moottorivene. Lahovikaa ei kauheasti heti löytynyt, mutta kölistä puuttuu takaosa.?Kuva

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 23.08.2011 7:09
Kirjoittaja matti
late p51 kirjoitti:Miten on, onko kuusesta veistetty kölitukki paljonkin herkempi lahoamaan ja pehmenemään kuin mäntyinen? Tarkoitus olisi uusia yhden 10 m limilaudoitetun projektin köli takapolvioineen. Järeän , hyvän , tarkoitukseen sopivan männyn löytäminen lähistöltä on vaikeampaa kuin vanhan kuusen , joita olisi tontilla omasta takaa. Onko noita kukaan foorumilla kuusesta tehnyt ? ???
Vastaus, vaikkei suoraa kysymykseen; oletko ajatellut , että voisit liimata männystä.
Itse liimasin 50mm lankuista päällekkäin, puusepän laatuisesta läpisahatusta =mäntytyvitukista sahatusta-yli puolet punaista honkaa, ydinvapaata. Tuossa toisaalla Jape kirjoitti, että kestää epoksilla 10v ??, mutta luotan liimaukseen kun on pohjatukit 30cm välein läpipulteilla.
Jos sieltä Emäsalon suunnalta ei löydy, niin kaimalla Pihlajassa valtatien varrella on? (oli) "navetan liiterillinen" ko laatuista, itse ostin v 2000 sahattua= 5v varastoituna ollutta.

Matti

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 23.08.2011 16:53
Kirjoittaja late p51
Kelpo lautaa mäntyisenä kyllä löytynee läheltä - en kyllä ole vielä sitäkään etsinyt, mutta aattelin tuota akselivinkkeliä.. Jos uusii sen tuollaisena juurimutkana kuten alunperin. Tarvisi jo kai nyt syksyllä katsella ja kraapia esille kaadettavaa puuta mistä tuon kulman saa veistettyä esiin. Alkuperäinen köli kun on haljennut just niin, että polvio jäi, mutta suurinpiirtein kaikki muu katos..
Toisaalta, voisihan tuota liimaamistakin aatella ilman ylipaavillisia ajatuksia. ;-)

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 23.08.2011 19:44
Kirjoittaja matti
Onko se haljennut puun sydämen kohdalta.
Useasti ihmetellyt, että miksi venemestarit ovat käyttäneet köliin puuta jossa ydin, johtaa väistämättä kölin halkeamiseen ja senmyötä lahoamiseen.
Eikö ole ollut (onhan niitä aina ollut isoja puita) vai eikö ole raaskittu kaataa niin suurta puuta, että olis saatu köli tehtyä ydinvapaasta??? vai onko semmoisen siirtely ollut niin vaikeaa, ettei ole saatu kulkemaan/sahattua ja tehty sopivan kokoisesta riuusta.
Mulla on nyt katoksessa vene johon lupasin vaihtaa kölin joka on haljennut koska tehty keskipuusta.
Samoin olen useissa soutuveneluokan veneissä nähnyt lautoja jotka on sahattu keskeltä puuta=melkein aina haljenneet.

Jos oikein muistan, niin kaljaasi Ihanan köli on kuusesta tehty.

Matti

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 23.08.2011 23:21
Kirjoittaja late p51
Kattelin, että on just sydämestä haljennut, kun on niin pienestä tehty. Paatti ei vielä ole omalla tontilla kun pitää muokata vaunua semmoiseksi, että saa kyytiin tuon kivutta. Tuo köli on kai johonkin osunut sopivasti siten ,että on peräsinvärkinkin vienyt mennessään. Tai sitten haljennut muuten vaan. Loppuviikosta tai viikonloppuna saa paremman kuvan projektista , kun on saanut sen kiskottua 361 Valmetilla ;-) pihaan.

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 24.08.2011 11:38
Kirjoittaja Veli-Matti
Kyllä kuusi on Suomen olosuhteissa hyvä venepuu siinä missä mäntykin ja siitä on tehty täällä Perämeren alueella veneitä kauan ja kestäviä veneitä. Tutulla on reilu 80 vuotias kuusilautainen luotolainen jonka köli, kaaritus ja laudoitus ovat kuusta. -60 luvulla sattuneen haverin jälkeen toisella kyljellä on mäntylauta, muutoin rovi on ihan originaali lukuunottamatta muutamaa kaarta ja uutta konepetiä. Hakkaa esim. mahongin pohjoisen olosuhteissa lukuunottamatta ulkonäköä maalein 10-1 ;-)

Minusta 10v vanhasta veneestä ei kannata ruveta kyselemään takuukorjausta varsinkin jos on veneen toinen tms omistaja. Ensimmäisenä omistajana kävisin ehkä kyselemässä "no, mites se nyt näin on mennyt...."

Kyllä kuusestakin saa tehtyä erittäin hyviä, hyviä, huonoja tai "ei niin hyviä veneitä" samoin kuin männystä, tammesta, lasikuidusta, mahongista, alumiinista, teräksestä, betonista ja mitä niitä nyt oikein onkaan. Tekijän ammattitaito materiaalivalinnassa on se ratkaisevin...
Minullakin on ollut yksi helevetin huono kuusilauta soutuvene ja erittäin hyvä kuusilauta fiskari.

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 13.09.2011 19:17
Kirjoittaja hkhk
Näitä puulajeja on paljon mietitty. Hämmästyin, kun kuulin, että Hollannissa tehtiin ikkunan pokat kuusesta. Meillähän mäntyä on pidetty ikivarmana. -Hollannissa meren äärellä puu joutuu koville.
Mielestäni yksi puurakentamisen keskeisistä seikoista on puurakenteen tuulettuminen. Tuossa juuri käytän 100 vuotta ladon seinässä ollutta tuppeen sahattua tuuman lautaa. Ihan hyvän näköistä. Mutta heti kun tämän päivän sade pääsee kastelemaan laudan huonossa tapulissa, niin lauta alkaa homehtua. Mutta kun nostan laudan pinon viereen pystyy, se ei homehdu mihinkään, vaikka sataa.

Re: kestääkö kölitukki kuusesta?

Lähetetty: 22.02.2015 15:10
Kirjoittaja late p51
Tämän projektin alku ei ole kauheasti edennyt. Neljä sopivankokoista juurimutkaa on nyt katsastettu ja kaikista on löytynyt tyvilahoa valmiina.
Kuva
Eiköhän tämä tästä vähitellen kuitenkin...