Onko kuidutettu aina huono?

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
JussiK
Viestit: 308
Liittynyt: 20.01.2006 14:24
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja JussiK » 04.09.2012 9:13

Arvailen että kuidutus on alunperin tehty märälle ,öljyiselle tai muuten käsitellylle puulle jonka johdosta hartsi ei ole liimautunut puuhun alunperinkään, ja hyvä puoli on jos sitä ei ole naulattu,koska irti se olisi jokatapauksessa enemmän tai vähemmän, nyt on ilmeisesti tilanne että se on selvästi irti ja tiedät että jotain on tehtävä.

Minusta tuossa on kaksi vaihtoehtoa 1. kuitu kokonaan pois,kuivatat rungon aivan ruutikuivaksi kaikki öljy / kylläste pois puunpinnasta (ei välttämättä mahdollista) uusi kuidutus ja mieluummin epoksi, ei polyesteri hartsilla.
ja vaihtoehto 2. Kuitu pois ,risat/ pehmenneet laudat ym. osat vaihtoon.ja annat pohjan olla puupinnalla, edellyttää tietysti ettei pohjasta löydy ihan valtavia vaurioita tai lahoa, muuten tämä kakkos vaihtoehto on valtavan työläs kallis ja veneenveistäjän taitoa vaativa.

niin tai näin, puuhaa riittää.
Jussi K

late p51
Viestit: 79
Liittynyt: 01.11.2009 7:55
Paikkakunta: 06950

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja late p51 » 06.09.2012 9:39

Ajattelin tuota kakkosvaihtoehtoa. Siten , että aika vähän auttaisi tekemisiäni irrottaen lisää kuitukuorrutusta . Näyttää siltä ,ettei paatti ole kuidutuksen jälkeen ollut meressä , kun ei ole mitään eliöstöä eikä minkäänlaista likaa pinnassa. Vettä on kyllä päässyt sateen muodossa sisään , kun on ulkona , enemmän tai vähemmän peitettynä ollut muutaman vuoden. Vene on joskus landattu johonkin niin reteästi , että etusteevi on katkennut ja korjausten jälkeen eivät saumat laudoissa ole kohdallaan ; sikaa on pantu paljon. Varmaan ainakin osasyy kuituun. Haluaisin kuitenkin maistella paattia vedessä kauden -pari ennen sisustuksen purkamista atomeiksi , joten enemmän lahoamisen torjunnaksi kyllästeistä kyselyni. Ensi - ja seuraavaksikin talveksi on jo olemassaoleva keskentekoinen projekti .

Timola490
Viestit: 4
Liittynyt: 26.03.2009 9:49
Paikkakunta: Oulu

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja Timola490 » 11.09.2012 20:19

Jos kaikki kuidutukset on turmiollisia puuveneissä, miksi sitten jääpellitykset ei lahota kaikkia summalaisia?

Miksiköhän ei tehdä enemmän pellityksiä kuidutuksen sijaan? Lyijymönjä tvs. väliin ja on tiivis. Pellit saa kuulemma irti korjauksia varten jos on järkevästi tehty. Laittais levyt ruuveilla niin varmana saa helposti pois.

Olen korjannut yhden laskuitupulpettiveneen peräpeilin. Ko. tapauksissa laminoidaan vanerilevy jäykisteeksi kahden lasikuitukerroksen väliin. Kukaan vastaavia korjauksia tekevä ei varmana naulaa lasikuitua kiinni, koska harsti imee kiinni kuin tauti käsittelemättömään puuhun. Kylläste on varmaankin naulauksen syy.
Maaninen romunkerrääjä

JussiK
Viestit: 308
Liittynyt: 20.01.2006 14:24
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja JussiK » 12.09.2012 9:26

Kuka sanoo että "kaikki kuidutukset on turmiollisia" ? ei minusta ainakaan.Paljon on (liian paljon?) kuiduttamalla pilattuja veneitä eihän sitä käy kiistäminen. mutta lähes aina vika on ollut tekijässä ei materiaaleissa. ei kyllä kovin helposti löydä puuvenettä missä ei ole kuitua edes täkissä ja hytin katossa.

Hyvä kysymys muuten tuo "miksi jääpellitykset ei lahota" jos kuitu lahottaa ?, olen kyllä kuullut väitettävän ja nähnytkin että kymmenien vuosien ikäisen pellityksen alta usein löytyy vaalea täysin terve puu.
luulisi että pelti hautoo ihan siinä missä kuitukin ? vai onko sama ilmiö kuin polttopuupinossakin muovi hautoo ja pitää märkänä ,ja pelti pitää kuivana .

Onhan pellityksen teko huomattavasti vaikeampi ,vaativampi projekti kuin kuidutus, kuitua nyt osaa läträtä kuka vaan. mutta jos on jäissä tarkoitus ajella pitää pellin olla kait vähintään millistä ,ja
se ei ihan joka jampalta nätisti veneen kylkeen enää taivukkaan ?
Jussi K

stresspill
Viestit: 156
Liittynyt: 19.05.2006 20:38
Paikkakunta: Helsinki

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja stresspill » 12.09.2012 11:08

Kuidutuksen onnistuminen taitaa täysin riippua pohjasta jolle aletaan vetämään, jos puu on imenyt itseensä kaikki kuviteltavissa olevat pilssiin kaatuneet mömmöt jäteöljyistä glykoliin, niin ei siinä mikään kuitu tule pysymään vaikka nitoisi sentin välein kiinni. Polyesterihartsi alkaa tuossa tapauksessa pikkuhiljaa liukenemaan ja lopulta jäljellä on enää vaan hapertunut ruttoinen lasimatto, vaikka pinta vielä maalauksien takia näyttäsikin kohtuulliselta. Vesirajaan asti kuidutettua pidän huonompana, kuin kokonaan ympärikuidutettua, koska kuitu kumminkin irtoaa kyljestä ja vesi pääsee puun ja kuidun väliin; ei kuiva koskaan ja jäädyttää loputkin kuidut kölilinjasta halki. Epoksilla ja kunnon kuitulaaduilla kokonaan ympärikuidutettu varmasti kestää 10x pidempään, kuin polyesterillä ja hakematolla vedelty paatti. Nykyään hintaero epoksin ja polyesterin välillä ei ole kummoinen, eli mikäli kuidutettuun tekee korjauksia, niin mielestäni ehdottomasti epoksia peliin ja kunnon mattoja.

JussiK
Viestit: 308
Liittynyt: 20.01.2006 14:24
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja JussiK » 12.09.2012 11:34

polyesterin ja epoksin hinnat lähellä toisiaan ?? ,viimeeksi kun kyselin (tosin n.3v sitten) oli epoksi vielä n. 6x kalliimpaa.
Olen nähnyt myös version jossa vesilinjaan asti polyesterillä ja saumaan n. 10 cm suikale kudottua rovinkia epoksilla varmistamaan reunaa.
Ja hyvin toimii.Epoksihan siis tarttuu polyesteriin mutta ei päinvastoin.

Tosin väitän kyllä että jos puu on mitä pitääkin eli kuivaa ja öljytöntä polyesterinkin tarttuvuus on riittävä = väkisin irti revittäessä ottaa puuta mukaan.
Esim. joskus kuidutus päivän päätteeksi, laitoin pohjaa vasten kuivia rimoja estämään peitteen osumista, jo lähes jämähtäneeseen kuituun (polyester)
ja aamulla totesin että ne rimatkin oli vielä niin liimaantuneet ettei ehjänä irronneet, sitä puun kuivuus vaatimusta ei voi liikaa korostaa.


https://picasaweb.google.com/1100417782 ... 0688739474" onclick="window.open(this.href);return false;
Jussi K

stresspill
Viestit: 156
Liittynyt: 19.05.2006 20:38
Paikkakunta: Helsinki

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja stresspill » 12.09.2012 12:12

Harvoinpa vain se puu on kuivaa taikka puhdasta vieraista aineista. Polyesterin huono ominaisuus on sen imevyys, eli se alkaa imemään itseensä puun suunnasta tulevaa öljyä, vettä ja kyllästettä, siksi lasikuituveneissä ei voi liikaa korostaa pintojen vesieristettä sisä ja ulkopuolella, "puuveneessä" tätä eristettä ei sisäpuolelle tule. Joskus voisi olla viisaampaa vetää vaikka paksu topcoatti pintaan ennen kuidutukseen ryhtymistä, ainakin tällöin hartsi saataisiin irti öljyisestä puusta.

Olen itse repinyt tälläisen pelastetun "puuveneen" kuituja kölistä auki, eikä se ollut kaunista katsottavaa, haurasta ruton tärvelemää mattoa. Toki kuidut oli olleet tuon puun kuorena jo 30 vuotta, eli johan tuon paatin ikää oli jatkettu reippaasti ja vieläkin se kelluu, tosin epoksilla korjattuna.

Epoksia saa ~10€/kg

Timola490
Viestit: 4
Liittynyt: 26.03.2009 9:49
Paikkakunta: Oulu

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja Timola490 » 12.09.2012 20:27

Taitais olla vaan paras naulata pellinpalat siihen kohti missä on halkeamaa tai muuta reikää. Ei heti kuitua jokakohtaan. Entäs piki + kattohuopa...pieneen vanhaan kippoon voisi kokeilla tommosia juttuja. Laivoja kai tilkittiin ennenvanhaan muurahaispesilläkin vuotokohdista, ei ollu kusilaituja sillon...
Maaninen romunkerrääjä

Avatar
Simon
Viestit: 958
Liittynyt: 23.03.2007 0:27
Paikkakunta: Kaskinen

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja Simon » 12.09.2012 22:44

niin tosiaan 40 ja vielä 60 luvullakin (siis viimevuosisadalla) oli aika yleinen korjaustoimenpide naulata peltipaikka halkinaisen laudan korjaamiseksi ja todella erilaatuisia "mönjiä" ja rättejä peltipaikan alle. Joten aikanansa kutakin? No sitten tulikin tuo ihmeaine "lasikuitu", siihen ja sen sopivuuten en sitten ota enempää kantaa, vaikka kokemusta on tullut työuran varrella hankittua useistakin materialeista, tosin hiilikuitu puuttuu 8}

Avatar
Donna 28
Viestit: 2729
Liittynyt: 08.01.2008 21:10

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja Donna 28 » 17.09.2012 20:03

Kyllä pellin alla puu säilyy paremmassa kunnossa vuosiakin kuin lasikuidun. Viisas mies tuo Simon, ei sano mitään.
Toisaalta aito savolainen mies sanoisi paljonkin eri kantilta ajateltuna, mutta sittenkin vastuu jäisi kuulijalle.
No, minulla taas ei ole muita kuin huonoja kokemuksia lasikuidusta, mutta minä olenkin alun alkaen kainuulainen.
Donna 28 :-)
Varsinaisen veneen nimi on D. Into. Rojektivene on vielä nimetön - sillä on kyllä nimi, mutta se ei tyydytä minua

Elwood
Viestit: 246
Liittynyt: 23.04.2007 11:58

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja Elwood » 17.09.2012 20:59

Jos lähdetään siitä olettamuksesta että pinnoitteesta ei irtoa puuhun mitään ja toisinpäin, puu ei vaikuta pinnoiteeseen, niin eikö se ole aivan sama puun kannalta onko suojaus tehty lakalla, maalilla, pellillä vai kuidulla?

Mile
Viestit: 1179
Liittynyt: 25.02.2005 11:44

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja Mile » 18.09.2012 1:34

Polyesteri päästää vettä lävitseen hissukseen.
Epoksi päästää vettä lävitseen vähän vielä hittaammin.
Pelti ei läpäise vettä alkuunkaan, ei missään muodossaan.

No ei se puu lahoa jos sen kosteus pysyy riittävän alhaisena - tähän perustuu jo joitakin vuosikymmeniä harrastettu epoksikapselointi. Kosteus pysyy aisoissa koska epoksin läpi haihtuu vettä puusta pois samaa tahtia kuin sinne ehtii imeytymään epoksin läpi, tai vielä vähän nopeammin; pohja kun epoksoidaan paksummin kuin kuiva puoli.

No homma ei toimi sitten kun epoksi halkeaa. Siksi kuitua epoksin joukkoon estämään pinnan halkeilua.

Pelti jos on sopivan tiiviisti puuta vasten estää veden menemisen suoraan puuhun, ja suojaa kulutukselta. Puu pitää olla lahoa vastaan myrkytettyä ja mielellään öljyllä täytettyä jotta vettä ei mahtuisi puun sisään. = ihan pirun painava. Ei toki haittaa silloin kun ei haittaa. Ja silloin kun haittaa = tarvitaan pirun paljon enemmän tehoja, ja tietää rankkaa polttoaineen kulutusta.

Ja huomautuksena näissä on oletus että nämä vaihtoehdot on tehty tuoreen uuden veneen pinnoitteeksi. vanhan jo hylkyasteella olevan hylyn peitteeksi en ota mitään kantaa. Käärinliinat on käärinliinoja.
Mile

JussiK
Viestit: 308
Liittynyt: 20.01.2006 14:24
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja JussiK » 18.09.2012 9:27

Pariin kohtaan kiinnitin huomiota tuosa Milen tekstissä. "Polyesteri päästää vettä lävitseen hissukseen." Näin olen myös ymmärtänyt ,ja jopa että polyesteri hitaasti liukenee veteen,Mutta senpä takia se useimmiten päällystetään (maalataan) gelcoatilla , en tosin ole sen nykyiseen koostumukseen perehtynyt mutta sen lienee tarkoitus eristää vesi polyesteristä ?
Tai sitten kuten tuossa omassani olen tehnyt ,polyesterin päälle tuli 2 komp. epoksi maali.

"Pelti ei läpäise vettä alkuunkaan, ei missään muodossaan." Eikös vesi tule läpi ihan kaikesta ,jos ei muuten niin kondensoitumalla ? ja voisin kuvitella että kondensiolle on jopa otolliset olosuhteet kun puhutaan pellistä veneen kyljessä eli usein huomattavasti kylmempi vesi ulkopuolella ja toisella puolella lämpimämpi vene, ja vielä vesirajassa välillä auringon lämmittämä pelti joka ajoittain kastuu viileämmällä vedellä .

+ en kyllä ikinä tule uskomaan että jos vene vesirajasta alaspäin päällystetään n. 300x 300mm kokoisilla pelleillä ja ne naulataan kiinni etteikö ne vuotaisi saumoista ja/ tai naulanreijistä.
em. ei todella tarkoita että pitäisin puuveneen pellittämistä huononaratkaisuna ,päinvastoin.

En vain ole vielä kuullut syytä siihen miksi pellin alla puu säilyy paremmin kuin kuidun alla , mutta uskon näin olevan kun kokeneemmat niin väittää ,ihan kaikkea ei jaksa alkaa itse perinpohjin tutkimaan.

Tuo peräsin muuten joka jossain tuolla kuvissa taitaa vilahtaa on juuri tehty niin että ruuti kuiva puu kapseloitiin kokonaan epoksin ja kuidun sisään tosin on siihen jatkossa pakko tehdä muutamia reikiä jo kiinnityksenkin takia ,ne vaan pitää yrittää tehdä mahd. tiiviiksi ,saa nähdä miten sille käy ?

https://picasaweb.google.com/1100417782 ... 0688739474" onclick="window.open(this.href);return false;
Jussi K

Avatar
Oqu
Viestit: 226
Liittynyt: 16.06.2010 22:15
Paikkakunta: Turkkune

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja Oqu » 18.09.2012 12:07

Kondensoituminenhan on vaan ilmankosteuden tiivistymistä johonkin, eli siihen kylmään peltiin tiivistyy ilmankosteutta. Vähän ku etelässä kaljalasin ulkopintaan. Ei se vesi/kalja siitä pellistä/lasista kyllä tuu läpi koskaan, tai sit siinä on reikä. :) Muuhun tässä viestiketjussa en otakkaan kantaa..
Kaikki paitsi hyvä kyllästys on turhaa.

JussiK
Viestit: 308
Liittynyt: 20.01.2006 14:24
Paikkakunta: Kotka
Viesti:

Re: Onko kuidutettu aina huono?

Viesti Kirjoittaja JussiK » 18.09.2012 15:18

Noh juu en toki väitä, että kondensoitunut vesi olisi kirjaimellisesti sitä samaa kuin toisella puolella,ja voihan jopa olla toisella puolella öljyä ja toiselle puolelle "tulee" ,vettä.
mutta luotan että suurin osa lukijoista tajuaa pointin. Eli on pinnoite mikä tahansa niin se ei toimi täydellisenä kostumisen estäjänä.

Jos ei suoranaisesti laske vettä lävitseen, niin kondensoitumisen vaara on, näillä lämpötilaeroilla joita venemaailmassa esiintyy.
Jussi K

Vastaa Viestiin