Hintataso on lähes KAIKILLA käsityöaloilla alhainen, kuten myös puuveneveistäjillä. Se ei ole vain ja ainoastaan puuveneiden ongelma. Tämä johtuu paljon siitä, että valtio tavan takaa 'rankaisee' yrittäjyyttä, erityisesti pienyrittäjyyttä ja sellaisiksi aikoville. Eli hintataso on normaali käsityöläisen tuottama hintataso jonka nostaminen on hankalaa, vaan katteet olisi tehtävä muualta. Mielestäni esim soutuveneen hinta ei ole kallis tai halpa, vaan kuluttajalle hyvä. Yhteiskunnalliset puitteet ym. tekee asiasta hieman kalliimman. Ja mitä tulee mainitsemaasi kysyntään ja sen nostamiseen, en näe että siinä on ollut ongelmaa edes lama-aikana.
Puuveneillä ei ole imago-ongelmaa, ja jos on niin sitä ei ainakaan ole ammattiveistäjillä havaittu. Tai sitten emme vaan ymmärrä asiasta mitään, siis näistä imagoista sun muista kvarttaali jutuista ja härpättimistä. Teen perinneveneitä ja ne ovat usein olleet työveneitä, niin mikä siinä siten on se imago - onko se veenn vai duunarin imago? Ellet sitten tarkoita työn jälkeä, joka on muutenkin meille kunnia-asia joka tunnustetaan myös kansainvälisesti. Toki monta työtä/venettä voisi tehdä 'huonomminkin' ja se monille asiakkaille riittäisikin. Mutta riittääkö se itse veistäjälle, on myös kysyttävä.
Kuha kirjoittaa:
Kyllä niitä perinne- ja soutuveneitä tehdään kansanopistokursseilla, seurakunnissa kirkkoveneitä, yhdistyksissä perinnepursia ja -laivoja jne. Se on hyvä asia, ja hyvää harrastus. Toki siellä on mukana aina yksi tai useampi mestari joka opettaa. Mutta päällimmäinen käsitys kuitenkin on asiasta, että ne ovat ihan kelpo veneitä tehneet....voi vetää sen johtopäätöksen että puuveneet eivät kehity ja niitä tehdään vain harrastajien toimesta perinteiden vaalimiseksi. Jos tämä käsitys on pinnallinen ja väärä niin silloin asiaan kannattaa puuttua. Jos asiat ovat hyvällä mallilla niin ei sitten mitään.
Mutta asia ei ole VAIN näin, sillä veneveistäjiä Suomessa on useita jotka tekeeveneitä ammatikseen eikä puuhasteluna. Myös tuotekehitys näkyy hyvin ammattiveistäjien tuotannossa, esimerkiksi J. Viinikaisen tekee modernia oman malliston luksus moottorivenettä, Reijosen Jari on kehitellyt käsittääkseni kaikkia venemallejaan vuodesta toiseen itselleen sopivaksi, Red Sky veneveistämö tekee innovatiivista työtä uusilla rakennustekniikoilla ja materiaaleilla, Lage Sundforsilla, Jan Backmanilla ja muilla pohjanmaan veistäjillä on omat mallinsa jotka em. veistäjät ovat ne itse suunnitelleetkin jne. jne..
Eli tuotekehitystä on, innovatiivisuutta on ja eteenpäinkulkemista on. Mutta kaikki tämä tapahtuu hissukseen ja 'vene kerrallaan', koska varsinainen työtekehittely usein tapahtuu ihan siinä rakentaessa työn ohessa.
Puuveneillä ei ole imago ongelmaa - kuten kirjoitat - tai jos on niin sitä ei ainakaan ole ammattiveistäjillä havaittu. Tai sitten emme vaan ymmärrä asiasta mitään, siis näistä imagoista sun muista kvarttaali hienoista jutuista. Jos tekee perinneveneitä ja ne ovat usein olleet työveneitä, niin mikä siinä siten on se imago? Onko se työven eimago? Ellet sitten tarkoita työn jälkeä, joka on muutenkin meille kunnia-asia joka tunnustetaan myös kansainvälisesti. Toki monta työtä/venettä voisi tehdä 'huonomminkin' ja se monille asiakkaille riittäisikin. Mutta riittääkö se itse veistäjälle, on myös kysyttävä.
Kuha kirjoittaa:
Jos luit kirjoituksen tarkemmin, huomaat että kyseessä oli aloittelevan veistäjän tilanne, ja hänellä ei varmasti ole pitkää tilauskirjaa. Mutta selvää on että soutuveneen katteet jäävät ohkaisiksi paitsi niillä, jotka niistä malleistaan on kehittänyt varsinaisen 'sarjatuotannon'. Kyse on monasti siitä, että mihin pyrkii.Reagoin lähinnä siihen esimerkin 10€ tuntipalkkaan josta pitää vielä maksaa työkalut. Se ei vaikuttanut terveeltä tilanteelta yhdistettynä pitkään tilauskirjaan. Toki sivutoimena sekin voi virkistää.
Oman ensimmäisen soutuveneen tekeminen kesti yli 130 tuntia ja siinä varmasti oli tuntipalkkana tuo kymppi, mutta sen saa tehtyä 80-90 tunnissa kun niitä riittävästi veistää. Tuntipalkka siis ratkaisevasti nousee kosma materiaalikulut ovat samat. Jokaisessa työssä on maksettava oppirahat.
Materiaalikustannukset esim. venelaudan ja prikkojen/naulojen kanssa ei aina mene ostohinnat suhdannettain, koska niiden saatavuudessa on omaa vaihtelevuutta ja se tekee asiaan oman sävynsä. Myös kuparin maailmanhinta toki vaikuttaa hintaheilahteluihin. Suoranaisesti lama ei niinkään. Itse tilaan esim naulat ja prikat Englannista koska se on halvempaa, ja mielestäni englantilaiset venenaulat on kivamman näköisiä ;)
Kuha kirjoittaa:
Mielellään kovasti rajaat ja luokittelet asioita sellaisiin kategorioihin joista ainakaan minä en ole koskaan kuullut, miksi? Uniikkikappaleita tehdään niin ulkomaisista puulajeista kuin kotimaisistakin. Jokainen puuvene kun tehdään, on aina uniikki riippumatta siitä mistä puumateriaalista se on tehty! Miksi eksoottisista puulajeista uniikkikappaleet jäävät pienen piirin iloksi? Nytkin niillä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa, niin uusissa kuin käytetyissäkin? Kyllä usein näillä puuveneharrastajilla on tuttavapiiriä ja lapsiakin, jotka ovat puisia arkiveneityä nähneet, joten ei harrastajat ne lopu ;)Tietysti voimme rajata puuveneet esimerkiksi eksoottisista puulaaduista tehdyiksi uniikkikappaleiksi mutta tällöin homma jää pienen piirin iloksi. Mistä niiden uniikkikappaleiden ostajat tulevat jos tulevat polvet eivät puista arkivenettä ole nähneet? Tai jos näkevät, niin se on huonosti kuidutettu/laho/työläs.
Kuha kirjoittaa:
Kyllä tässä kaikki tarvitsee samoja tarvikkeita, ei tuo uutta ole ja niitä on Suomesta vielä saanut joskin hinnat vähän vaihtelee kausittain. Ja jos joku 'erehtyisi' kasvattamaan LISÄÄ venepuuta, se olisi ihan hyvä juttuSuurempi tekijämäärä takaisi myös raaka-aineiden ja tarvikkeiden saatavuuden paremmin kuin pieni. Vaikka tekisi uniikkia niin onhan se hyvä jos myös joku muu tarvitsee samoja tarvikkeita kuin itse. Jokuhan voisi jopa erehtyä kasvattamaan metsää tästä näkökulmasta.

Kuha kirjottaa:
Uutta tuotantoa tehdään erittäin paljon, jos nyt ei ihan massana, niin ainakin samaa mallia useita ja peräkkäin. Mitä nyt yksi mies massaa voi tuottaa, niin sitä kyllä tehdään. Mielestäni Reijosen Jari kirjoitti tässä säikeessä hyvin. Se kannattaa lukea uudestaan....entä jos tekee uutta designia massatuotantona?