Tapittaakko vai kitata niitin reiät vesilinjan alapuolella?

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
Avatar
Notreal
Viestit: 2014
Liittynyt: 22 Huhti 2008 00:10

Viesti Kirjoittaja Notreal » 07 Tammi 2009 20:15

lacrits68 kirjoitti:
Jarmo Niinimäki kirjoitti:
Pekka Huhta kirjoitti:Ja tosiaan juuri tuon kitin kuivumisen takia sitä ei saa laittaa paljaalle puulle, mieluummin en laittaisi ilman pohjustetta edes kyllästetylle
Millä pitäisi pohjustaa kyllästämisen jälkeen? Vernissalla? Lyijymönjällä?
Lasikuidulla! ;)

--Janne--
Betonilla! ;-)
Notreal
Veneilyä Suomessa jo ensimmäisessä sukupolvessa.
Princess OJ8834

Avatar
Jarmo Niinimäki
Viestit: 701
Liittynyt: 28 Syys 2005 12:55
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jarmo Niinimäki » 07 Tammi 2009 22:59

Notreal kirjoitti:
lacrits68 kirjoitti:Lasikuidulla! ;)
Betonilla! ;-)
Ei kai pojat ryhdy v...tuilemaan tyhmemmälleen ;-)

Ok, kestetään...
Jarmo Niinimäki
m/s Summanmutikka

Avatar
lacrits68
Viestit: 463
Liittynyt: 31 Heinä 2006 16:42
Paikkakunta: ulkomaat, Uumaja, Swe
Viesti:

Viesti Kirjoittaja lacrits68 » 07 Tammi 2009 23:02

moi!

hehe ei suinkaan...! Voisitte kan kertoa viläkin tyhmemälle että miks ne pitäis kitata tai tulpata? Mites suraava toimisi....kyllästys+myrkyt, mönjä (rauta tai lyijy) 2x primeri ja lopuksi pohjaväri? Nehän kuiteski jää vedenalle piiloon....!

--janne--
"Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do, than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover." - Mark Twain

Avatar
Veli-Matti
Viestit: 7971
Liittynyt: 08 Loka 2003 21:59
Paikkakunta: Varjakka

Viesti Kirjoittaja Veli-Matti » 07 Tammi 2009 23:15

No jaa, maailman sivu on tehty veneitä ja tehdään edelleenkin joissa ei ruuveja tai niittejä ole edes upotettu tai sitten on vain upotettu parisen milliä eli niukkisnaukkis sen verran että kanta menee puun sisään.
Ongelmia tulee sitten kun puhdistaa puupuhtaaksi eli ruuvit/niitit alkavat kulumaan kannastaan.
Kolmannella tai neljännellä pohjan puhtaaksiotolla joutuu sitten kiertelemään niitä kantoja ja ne alkavat jäämään liian pintaan mutta jos lasketaan kyllästyskierroksi vaikka 15-20 vuotta niin sehän tekee 45-100 vuotta...
Veli-Matti

http://www.varjaagi.fi" onclick="window.open(this.href);return false;

http://kuvablogi.com/nayta/1972556/" onclick="window.open(this.href);return false;


"Aina löytyy eskimoita, jotka osaavat neuvoa kongolaiselle miten selvitä parhaiten helteessä..."

MarkoN
Viestit: 4
Liittynyt: 13 Touko 2008 09:23

Viesti Kirjoittaja MarkoN » 04 Touko 2009 05:16

Jatkan tätä aikaisempaa viestiketjua, kun asia on itselläni juuri ajankohtainen.

Usein olen jäänyt näissä keskusteluissa kaipaamaan pidemmän aikavälin kokemuksia jonkin menetelmän toimivuudesta/toimimattomuudesta, joten ennen kuin esitän pari kysymystä, tässä pari havaintoa…

Kyseessä on 60-luvulla Ruotsissa rakennettu (honduras)mahonkinen purjevene, jonka vesilinjan alapuolista osaa ei ole otettu puupuhtaaksi eikä kyllästetty ainakaan 20 vuoteen (edellinen kyllästys oli tehty nähtävästi Owatrolilla, mutta siitä ei ole varmuutta). Edellinen omistaja ei käyttänyt kittiä, joten pohjasta löytyneet kitit olivat ainakin yli 20 vuoden takaa. Kittiä oli käytetty kahdessa tarkoituksessa: peitetty muutamien jälkiasennettujen ruuvien kantoja sekä nähtävästi kiville ajamisista seuranneita muutamia kolhuja. Moottori on uusittu noin 30 vuotta sitten, jolloin moottoripeti on myös uusittu ja sen asennuksessa ulkopuolelta kiinnitettyjen ruuvien kannat oli kitattu. Käytetystä kitistä ei ole tietoa, mutta se oli täysin valkoista, erittäin kovaa ja erittäin tiukasti kiinni. Kun syksyllä vaivalla saimme pohjan lyijymönjät skrapattua ja pohjan kevyesti hiottua, tuntui, etten jaksa poistaa kittejä, kun tuntuivat olevan niin hyvin kiinni. Onneksi en kuitenkaan saanut mielenrauhaa, vaan talven mittaan poistin kaikki kitit sekä ruuvinkantojen päältä että kolhuista. Kittien alla ei näyttänyt olevan mitään primeriä, ei ainakaan lyijymönjää, vaan mönjä oli vedetty kitin päälle. Kaikkien kitattujen kolhujen alta mahonki oli alkanut mustumaan ja pehmenemään. Yhdestä kohdasta puu oli lahonnut kitin alta lähes läpi laudan, joten siihen veneveistäjä joutuu vaihtamaan uutta puuta. Eli havainto yksi: kolhuihin ei kittiä ainakaan ennen primeriä/lyijymönjää. Sen sijaan ruuvinkantojen ympäristöt olivat pääsääntöisesti aivan terveitä, paitsi muutaman - niissä puu olikin päässyt sitten pehmenemään jo aika pitkälle ruuvien ympärillä. Eli havainto kaksi: noin 80 prosenttisesti kittaus oli toiminut hyvin ruuvinkantojen päällä ilman primeriä, mutta lopuissa ei ja niissä puu on jo vähän vaurioitunut.

Kyllästimme veneen reilu kuukausi sitten pellavaöljyseoksella ja kohta aloitamme vetämään pintaan Rylardin lyijymönjää, josta ensimmäisen kerroksen ohennamme 50 %:sesti pineenitärpätillä, sitten ohentamaton lyijymönjä, sitten Hempelin Yacht primer kaksi kertaa ennen myrkkyä.

Kysymys yksi: noihin pintakolhuihin emme laita enää kittiä, vaan ne on hiottu siisteiksi ja päälle vedetään mönjä. Jos myrkkymaalausta varten haluaa tasaisen pinnan, ne voisi kitata mönjäyksen jälkeen, mutta onko kokemusta, pysyykö kitti paremmin lyijymönjän päällä tai Yacht primerin päällä?

Kysymys kaksi: ruuvinkantojen peittämisen osalta päädyn ehkä siihen ratkaisuun, että ensin koko alalle - siis myös ruuvinkantojen päälle - yksi kerros ohennettua lyijymönjää ja sitten vasta kittaus. Onko pitkäaikaisia kokemuksia, miten hyvin toimii/pysyy erilaisilla kiteillä? Miten nopeasti kitin voi vetää ohennetun mönjän päälle (lyijymönjähän ei kai saisi kuivua liian pitkään ennen seuraavaa mönjäkerrosta)?

Kysymys kolme: liitukittiä/pellavaöljykittiä emme ajatelleet käyttää noihin kittauksiin, vaan jotain kaupasta saatavaa "synteettistä" tuotetta. Mikä voisi olla toimiva tuote em. tarkoitukseen? Onko kokemuksia esimerkiksi International Watertite -epoksikitistä, jonka pitäisi ainakin tuoteselosteen mukaan käydä vesilinjan alapuolelle? Nähtävästi myös Bravan Stucco Epossidico, mutta en tiedä, saako sitä Suomesta.

Avatar
Jarmo Niinimäki
Viestit: 701
Liittynyt: 28 Syys 2005 12:55
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jarmo Niinimäki » 04 Touko 2009 11:37

MarkoN kirjoitti:Kysymys yksi: noihin pintakolhuihin emme laita enää kittiä, vaan ne on hiottu siisteiksi ja päälle vedetään mönjä. Jos myrkkymaalausta varten haluaa tasaisen pinnan, ne voisi kitata mönjäyksen jälkeen, mutta onko kokemusta, pysyykö kitti paremmin lyijymönjän päällä tai Yacht primerin päällä?
Aivan liian vähäisellä kokemuksella jotta sitä voisi yleistää totuudeksi, sanoisin, että epoksi pysyy sekä lyijymönjän että pimerin päällä, mutta pellavaöljykitti ei oikein pysy Yacht Primerin päällä mutta kylläkin mönjän päällä. Korostan vielä, että kokemusta minulla on vain parista pienestä kittauksesta ja muuttujia on ollut muitakin kuin pohjan maali, joten tähän tulee suhtautua suurella varauksella.
Jarmo Niinimäki
m/s Summanmutikka

Northling
Viestit: 2767
Liittynyt: 23 Huhti 2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Northling » 04 Touko 2009 12:18

Moro

Ihan vaan oma mielipide tähän...

Epoksikitti on täysin joustamaton eli kova saattaa laudan turvotessa irrota ja/taikkoa laudan solurakennetta, joka taas voi johtaa lahoon?

Laittaisin (tai siis laitoinkin ja pysynyt on) sitä ihan kaupasta saatavaa pellavaöljykittiä mönjän päälle primerin alle. Myös ikkunakititksi kutsutaan. Ei kovetu ainakaan niin kauan kun puussa riittää kyllästettä. (saattaa se vanha kittikin olla tuota samaa, mutta kyllästyksen puutteessa kuivunut kovaksi)

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Avatar
Jarmo Niinimäki
Viestit: 701
Liittynyt: 28 Syys 2005 12:55
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Viesti Kirjoittaja Jarmo Niinimäki » 04 Touko 2009 13:36

Hyvin löyhästi ketjuun liittyen: Mitä mieltä olette, kun nyt maalaan kyllästetyn Summanmutikan (mäntyrunko) pohjan 3-4 kertaan rautamönjällä (lyijymönjän sijasta) niin onko tuossa mitään järkeä käyttää jonakin välikerroksena Yacht Primeria? Pintamaaliksi kokeilen kuitenkin tuota rautamönjää, sillä venehän ui juomavesissä Saimaalla.
Jarmo Niinimäki
m/s Summanmutikka

MarkoN
Viestit: 4
Liittynyt: 13 Touko 2008 09:23

Viesti Kirjoittaja MarkoN » 05 Touko 2009 22:54

Kiitokset Northlingille näkemyksestä, että epoksikitti ei ole elastinen. Viestiketjun alussa Veli-Matti ja Pekka Huhta olivat kyllä kyseenalaistaneet epoksi(kitin) käyttämisen, mutta joustamattomuus perusteluna ei tullut esille. Eli taidan hylätä epoksikittivaihtoehdon...

Veneellämme korjauksia tekevä puuveneveistäjä suositteli Plastic Paddingin "elastista kittiä", mikä nähtävästi tarkoittaa ko. firman tuotetta "kemiallinen puu". Aikaisemmasta keskustelusta www.puuvene.net/keskustelu/viewtopic.php?t=1503 ymmärsin, että osa keskustelijoista piti ko. tuotteesta, mutta osa ei, esim. Pekka Huhdan mielestä sitä ei pidä käyttää, koska imee vettä. Onko muuta/perustellumpaa tietoa/kokemusta? Muita vaihtoehtoja?

Pitäisiköhän tässä kuitenkin päätyä pellavaöljykittiin, vaikka tämä kuuluista "miehen vaisto" sanoo, että ei? Kävin työpaikan vieressä katsomassa Clas Ohlsonilla myytävää Dana Limin "Linoliekit"- pellavaöljykittiä. Onko kokemusta? Purkissa oleva ohje herätti heti jatkokysymyksen: kuivumisaika 1 viikko.... Olen ymmärtänyt, että tuossa ajassa lyijymönjä kovettuu aivan liikaa, joten jotain nyt mättää. Pitääkö siis vetää nopeasti seuraavat kerrokset välittämättä pellavaöljykitin ohjeellisista kuivumisajoista?

Ja palatakseni alkuperäisiin kysymyksiini: miten pian kitti lyijymönjän päälle? Toisekseen Northlingin vastauksesta ymmärsin, että hän veti kitin(kahden kerroksen) lyijymönjän päälle, mutta joistakin ohjeista olin aistivani, että kitti vedettäisiin ohennetun lyijymönjän tai ohentamattoman lyijymönjän väliin.

No, onneksi vene ei todennäköisesti uppoa ensi kesänä, tein kummin vain, mutta en haluaisi kyllä seuraavaan 15- 20 vuoteen tehdä samaa projektia tälle (pitkäköliselle) veneelle

Northling
Viestit: 2767
Liittynyt: 23 Huhti 2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Kitti

Viesti Kirjoittaja Northling » 05 Touko 2009 23:50

Moro

Ei sen ikkunakitin tarvii kuivaa olla, sen voi maalata päälle vaikka seuraavanapäivänä.
Säilyy paremmin joustavana.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Avatar
Jarmo Niinimäki
Viestit: 701
Liittynyt: 28 Syys 2005 12:55
Paikkakunta: Vantaa
Viesti:

Re: Kitti

Viesti Kirjoittaja Jarmo Niinimäki » 07 Touko 2009 21:45

Northling kirjoitti:Ei sen ikkunakitin tarvii kuivaa olla, sen voi maalata päälle vaikka seuraavanapäivänä.Nortti
Tai kuten minä juuri äsken, kolmen tunnin kuivumisen jälkeen :) No, eihän tuo varmasti hyvä tarkaisu ole, sillä kitti muotoutuu mönjätessä ja pensselin mukaan lähteen välillä hippusia, mutta kun aikataulu ei muuta mahdollisuutta juuri nyt antanut.
Jarmo Niinimäki
m/s Summanmutikka

Vastaa Viestiin