Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Puuveneiden sähkölaitteet. Sytytys- lataus- ja lisälaitteet.
Avatar
mixurium
Viestit: 92
Liittynyt: 05.11.2008 11:01
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Viesti Kirjoittaja mixurium » 24.03.2015 21:17

Lainsäädäntö on ilmeisesti muuttunut, joten aikaisemmat venejääkaapit kaasulla eivät enää täytä nykyvaatimuksia.
Käsittääkseni veneeseen tulevan jääkaapin tulisi nykymääräysten mukaan olla suljetun järjestelmän mukainen, joka ei ota palamiseen
tarvittavaa ilmaa sisäiloista eikä päästä palokaasuja sisälle. Tällaisia kaasujääkaappeja ei ilmeisesti vielä ole markkinoilla vai oletteko löytäneet jostain? Mielestäni jääkaapissa tulisi olla sähkön lisäksi tuo kaasu energialähteenä, jotta esim. luonnonsatamassa ei akut tyhjene heti.
Fiskari Andromeda
”Must on tulluu, puuvenehulluu”

jmh
Viestit: 42
Liittynyt: 21.08.2009 7:20

Re: Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Viesti Kirjoittaja jmh » 27.03.2015 22:18

Minulla on sattumoisin pentterirempan jäljiltä kunnossa oleva jääkaappi (akku/maasähkö/kaasu) Jos kiinnostaa niin laita yks.viestiä....

jh

Avatar
Northling
Viestit: 2643
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Viesti Kirjoittaja Northling » 28.03.2015 0:37

Moro

Laita tollanen http://www.marinea.fi/isotherm_asu_3201 ... makoneikko" onclick="window.open(this.href);return false;
Ei paljoa kulu sähköä. Automatiikka varaa kylmää elementtiin silloin kun sähköä on saatavissa laturista (kone/rantasähkö/aurinkopaneeli tms.). Silloin kun ollaan pelkkien akkujen varassa kaappi käy säästöohjelmalla ylläpito moodissa ja säästää sähköä.

Meillä on ollut 12 kesää käytössä ja koskaan ei ole sähköt loppunu ja kyse on kuiteskin purjeveneestä, jolla purjehditaankin.

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Avatar
Moshulu
Viestit: 13
Liittynyt: 27.03.2015 14:50
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Viesti Kirjoittaja Moshulu » 28.03.2015 13:10

Kun hankittiin kylmälaatikko/jääkappi olisin halunut ostaa kaasuversio. Sellaista venekäyttöön sopivaa en mistään löytänyt. Kun kyselin kokemuksia niin moni kertoi että sammuu helposti jos/kun savupiipusta muodostuu tuulestajohtuva vastapaine. Ilmeisesti tämä on yksi syy miksi kaappeja ei valmisteta. Mökkikäyttöön kyllä köytyy.

Loppujen lopuksi löysin saksan Amazonesta kylmäboksin joka maksoi noin 300€ + 50€ rahti. Suomessa vastaava oli karvan alle 600€. Yhden kesän kokemuksella olemme erittäin tyytyväisiä. Kylmätehoa löytyy reippaasti. Eli kuohuviinipullon voi helposti jäähdyttää jääkylmäksi ja lämpimät oluet saa aina kylmäksi.

Kun hakee sähköllä toimivaa ratkaisua niin avaisana on kompressori. Norttin kuten minun esittämä ratkaisu perustuu kumpikin vähävirtaiseen kompressoriin. Hyvin monessa kaapissa on sama Danfossin kompressori. Harkitsimme myös tuo kylämää varaava lisäosa jonka Nortti esittä. Se on hieno mutta aika kallis. Sama raha voi harkita laitettavan lisäakkuun ja laturiin tai aurinkopaneliin.

Avatar
raimå
Viestit: 859
Liittynyt: 26.05.2006 1:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Viesti Kirjoittaja raimå » 28.03.2015 18:31

En oo viimeisimpiä määräyksiä lukenut mutta satuin pari vuotta takaperin samaan laituriin veneilyliiton pääkatsastajan kanssa. Hänen kanssaa puhuttiin kaasujääkaapista ja hänellä oli omassa tekemässään alumiinipurressa jaakaapin "poisto" ihan samaan tilaan eikä mitään pakoputkea käytössä. Kyseessä ei tosin ole nukkumatila.

Meillä oireili kaasukaappi kun pakoputki oli kiinni. Selvisi että tekee kondenssia joka valuu palopesään ja sen kautta tietysti aiheuttaa häkää ym. hajuja. Heti kun nyppäsin tuon "pakarin" pois ja annoin tuulettua ajohyttiin ongelma poistui.

Kompressorikaappi olis kyllä ihana $$$$....
http://fiskaritupuna.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

bonito
Viestit: 787
Liittynyt: 26.12.2006 10:53
Paikkakunta: Pori

Re: Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Viesti Kirjoittaja bonito » 01.04.2015 7:32

Mulla on ollut kaksi kaasujääkaappia, teräsveneessä oli Elektroluxin 110 ltr:n, joka teki niin kylmää, että maito oli hileessä vaikka säätö oli 1:llä, kokemuksesta innostuneena ostin Elektroluxin 60 l:n alumiiniveneeseen. Se toimi kyllä silloin kun oli +15, kun oli +25 jääkaapissa oli +15. Kaappia kuljetettiin huollossa kahdessakin paikassa, ei siinä ollut kuulemma mitään vikaa. Tein uuden, väljemmän tilan sille, tein sen taakse henkireiän ulos, laitoin tietokoneen laitepuhaltimen jäähdytysritilän alle, mitään apua ei niistä ollut. Nostin kädet pystyyn. Nyky paatissa on Waeco, joka sekään ei ole ollut ihan "viaton". Se on herkkä ali-ja/tai ylijännitteelle. Sille pitää tuoda sähkö 2m:n päästä 6mm2 johdoilla, mulla oli ennen Bellan veistämön asentama Engel, Waecon asensin sen piuhoihin, kalliiksi tuli, 300€ kikkare kärähti, ei riittänyt 2,5mm2 johdoista kulkeva virta. Engelin kulutus startissa oli n. 4,7 amp., Waecon alle 4amp. Waecon maahantuoja ei ottanut osaa edes varaosa takuuna, Waeco oli silloin 3kk yli takuuajan. Laitoin vahvemmat johdot, viime kesän se toimi(kop kop), vielä

Avatar
Moshulu
Viestit: 13
Liittynyt: 27.03.2015 14:50
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Viesti Kirjoittaja Moshulu » 01.04.2015 9:41

Kompressori jääkaapeissa on jännitteen tunnistus joka sammuttaa jääkaapin kun akku tyyjenee. Tämä siis siksi että akku ei menisi tyhjäksi. Meidän boksissa on korkea ja matala asento millä voi säätää millä jännitteellä kompressori sammuu.

Kompressorin moottori haukkaa korkean virtapiikin kun se käynnistyy. Jos akku ei ole riittävän täynnä (=korkeamjännite) tipahtaa jännite (hetkellisesti) käynnistyshetkellä jolloin suojaelektroniikka sammuttaa kompressorin koska luulee että akku on tyhjentymässä.

Toinen syy miksi edellisessä tilanteessa jännite laskee on jos johdot ovat liian ohkaset. Siksi pitää jääkaapille vetää vähintään 6mm2 johto (paksumpi jos matka on pitkä). Ja koska sama virta kulkee myös miinus johdossa kannattaa vetää parijohto. Tärkeätä on myös että johto lähtee sellaisesta paikasta johon tulee sähköä riittävän paksulla johdolla. Vaihtoehtoisesti voi jääkaappi kytkeä suoraan akkuun. Johtoon pitää aina asentaa sulake ellei johto kytketä sähkökaapin sulakepeesään. 6mm2 johdon sulake on 16A.

Kansainvälisissä keskustelufoorummeissa käsitellään tämä aika monessa paikassa. Yleinen käsitys on että kompressori ei mene rikki vaan ohjauselektroniikka joka on erillinen vaihdettavissa oleva osa. Tämä on tekemieni hakujen perusteella sen verran kallis että uuden kompressorin osto on samanhintainen. Tosin löyttyy eri koodeilla eri ohjainyksiköitä ja kun oikein hakee näyttäisi löytyvän myös selvästi halvempia malleja. Edellisestä johtuen päädyin ostamaan uusi takuulla varustettumkaappi Saksan Amazonesta jossa waeco 25l maksaa noin 350€ ja 15l alle 200€.

Avatar
CC
Viestit: 815
Liittynyt: 17.05.2008 1:50
Paikkakunta: JKLn MLK

Re: Jääkaappi kaasulla, eikö luvallisia ole markkinoilla?

Viesti Kirjoittaja CC » 01.04.2015 13:04

Mulla olis veneen vanha 12V n. 100L kompressorikaappi joutavana. Polttaa sulaketta, eikä kiireen takia tullut tutkittua viime kesänä sitä. Ostin uuden, kun oli pakko äkkiä saada. Kaappi on aika vanha, mutta tekniikka sitä uudempi Danfossin koneella. Voisin luopua edullisesti, jos joku haluaa harrastaa.
36 Cavalier Crusader, nyttemin uudessa kodissa.

Vastaa Viestiin