Veneen sähköliitokset, vaihtoehto apikoille

Puuveneiden sähkölaitteet. Sytytys- lataus- ja lisälaitteet.
laivakoira
Viestit: 76
Liittynyt: 10.06.2012 14:32

Veneen sähköliitokset, vaihtoehto apikoille

Viesti Kirjoittaja laivakoira » 19.08.2013 12:30

Moro!

Kun tätä puuvenetouhuilua tulee harrastettua harva se päivä, niin pistinpä tuossa muistin tueksi ja muiden harmiksi pystyyn pienen blogin. Käykäähän tsekkaamassa, löysin nimittäin mielenkiintoisia ja erittäin toimivan oloisia liittimiä 12V kytkentöihin.

http://puuvenemies.blogspot.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

KS1030
Viestit: 691
Liittynyt: 21.01.2006 18:35
Paikkakunta: =VAASA=
Viesti:

Re: Veneen sähköliitokset, vaihtoehto apikoille

Viesti Kirjoittaja KS1030 » 16.10.2013 23:57

Moro,

Varmasti toimivia liittimiä 12 voltin systeemeihin. saman kaltaisia käytetään hyvinkin korkeilla jännitteillä ja virtaakin ajetaan aika paljon läpi.
Tuohan on Tycon (AMP-tuotemerkki) kehittämä liitin alunpitäen joskus vuonna keppi ja kivi. kyseessä fast-on ja fast-in liitin. abiko on tavara merkki ja tuttu lähinnä huoltamoilta.

Fast-on tyyppiset liittimet on niitä "perinteisiä" joita kuitenkaan ei kovinkaan enää suosita (teollisuudessa ja white goods -tuotteissa)koska ovat aika kömpelöitä. Sopivilla koteloilla niitä kuitenkin käytetään mm. pesukoneissa ja muissa laitteissa joissa mikään ei saa maksaa mitään. white-goods tuotteissa käytetään lähinnä noista uudempaa versiota joka on ns. nollavoima liitin.
Ajoneuvopuolella ja venepuolella tuon tyyppisiä liittimiä ei käytetä lainkaan. siis siten että uutena asennettaisiin. jos käytetään niin kyseisen veneen sähkö-/johdinsarja suunnittelija on 30 vuotta ajasta jäljessä ja täysin tietämätön oikeista komponenteista. Noilla fast-on ja fast-in liittimillä ei saada järkevää liitosta kosteisiin tiloihin. liitos ei ole kaasutiivis joten messinki lähtee oksidoitumaan kontaktipinnoilla jne jne.

Oikeat littimet on aivan toisista tuoteperheistä. moninapaliittimet ja sitten ns. terminaaleina ehdottomasti jousiliittimet. kaikki muut on höpöjuttuja. jos lähdetään oikeasti hyvää hakemaan niin moninapaliittimien kontakteissakin perusaine pitäisi olla fosforipronssia eikä messinkiä niin ei jousivoima kuoleennu ja piuhat tietty tinapinnoitettua. Harrastelijat toki tekee niinkuin tykkää ja jotkut jopa tinaa pihan päitä ... 8-|
Blogissa olevat liittimet.. eli fast-in ja fast-on ... on tarkoitettu automaattikoneeseen ja siksi nauhassa. niitä saa irtonakin ja niille pitää olla oikeat pihdit.. ei mitään abikopihtejä tms.

Teveisin (entinen) teollisuuden johdinsarjaspesialisti
_________________________
KS1030-76 , Valmet 361D -61
Kuva

Vastaa Viestiin