VHF-puhelimet?

Puuveneiden sähkölaitteet. Sytytys- lataus- ja lisälaitteet.
Avatar
Oqu
Viestit: 226
Liittynyt: 16.06.2010 22:15
Paikkakunta: Turkkune

VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja Oqu » 27.01.2013 14:24

Olisi tarkoitus hommata tulevaksi kesäksi paattiin veehooähvä, ja olen alustavasti katsonut tuollaista: http://www.marinea.fi/simrad_rs25_vhf-puhelin" onclick="window.open(this.href);return false;

Minkä merkkisiä radioita teillä paateissanne on ja onko noissa jotain erikoisempaa huomioitavaa? Tuossa linkin mallissa ei ole ulkoiselle antennille paikkaa, joten mitenköhän mahtaa kajuutallisessa veneessä pelata, eli lyhentääkö paljonkin kantomatkaa?
Kaikki paitsi hyvä kyllästys on turhaa.

Jyde
Viestit: 56
Liittynyt: 27.05.2009 20:41
Paikkakunta: Kotka

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja Jyde » 28.01.2013 22:04

Siis kyllähän tuollaisessa kiinteästi asennettavassa VHF-radiossa on vain ja ainoastaan liitäntä ulkoiselle antennille. Alkaisi muutenkin olla melkoinen teho tuo 25w ajettavaksi pieneen patukkaan hytin sisällä.

Ande
Viestit: 1182
Liittynyt: 08.08.2003 13:35

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja Ande » 28.01.2013 23:13

Noista merkeistä osaa oikein sanoa, ittellä on vanha vhf missä ei ole dsc tms. ja sen takia jossain vaiheessa miettinyt vaihtaa uudempaan.. Ihan sen takia, että vaimo voi hälyttää apua jos itelle jotain sattuu.
joissainhan on jopa radio ja ilmapuntari nykyään mutta joo makukysymys. Lowrancea tai Garminia olen ajatellut seuraavaksi.
E mare libertas

Avatar
Oqu
Viestit: 226
Liittynyt: 16.06.2010 22:15
Paikkakunta: Turkkune

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja Oqu » 29.01.2013 8:02

Eli tuohonkin tarvitsisi ostaa antenni erikseen? Kun näissä mitä olen katsonut ei tuotepaketin sisältöön sitä kuulu. Ja jos tuon liittää plotterin NMEA-porttiin niin onko mahdollista että plotterissa oleva ulkoinen antennitatti toimisi myös tuon vhf:n antennina? Tyhmä kysymys ehkä mutta..

Kaipa nää jutut tulee esille tulevalla vhf-kurssilla, mutta koitan kerätä itselleni vähän infoa ennen sitä..

Tuossa http://www.marinekauppa.com/product/711 ... -vhf-radio" onclick="window.open(this.href);return false; näyttäisi olevan fm-radio myös, joka olisi kätevä koska en haluaisi asentaa älyttömästi laitteita pieneen kajuuttaan.
Kaikki paitsi hyvä kyllästys on turhaa.

Keimo
Viestit: 40
Liittynyt: 27.11.2010 11:28
Paikkakunta: Heinola

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja Keimo » 29.01.2013 12:49

Oqu kirjoitti:Eli tuohonkin tarvitsisi ostaa antenni erikseen? Kun näissä mitä olen katsonut ei tuotepaketin sisältöön sitä kuulu. Ja jos tuon liittää plotterin NMEA-porttiin niin onko mahdollista että plotterissa oleva ulkoinen antennitatti toimisi myös tuon vhf:n antennina? Tyhmä kysymys ehkä mutta..

Kaipa nää jutut tulee esille tulevalla vhf-kurssilla, mutta koitan kerätä itselleni vähän infoa ennen sitä..
Kyllä, VHF-antenni pitää ostaa erikseen. Myös tuohon jälkimmäiseen Lowrancen radioon.

NMEA-väylässä kulkee vain NMEA-lauseita, sitä ei voi käyttää antennina. Toisekseen GPS-antenni ei sovellu VHF-antenniksi, toimivat aivan erilaisilla taajuuksilla. Radiotaajuuksilla pätee "koolla on väliä", mutta tuo koko pitää vielä suhteutaa taajuuteen ja tehoon. GPS-antenni pelkästään vastaanottaa ja toimii gigahertsiluokan taajuuksilla, VHF-antennin pitäisi myös lähettää ja taajuudet muistaakseni luokkaa 150MHz (kymmenen kertaa matalampi taajuus).

Eiköhän näistä VHF-kurssilla kerrota. Valitettavasti itse en ole saanuta aikaiseksi kurssin käymistä, mutta toisaalta taas ei ole omaan veneeseen aikomusta VHF-radiota edes laittaa (sisävesillä). Radion käytön perusteisiin saanut joskus pikakurssituksen.
Oqu kirjoitti: Tuossa http://www.marinekauppa.com/product/711 ... -vhf-radio" onclick="window.open(this.href);return false; näyttäisi olevan fm-radio myös, joka olisi kätevä koska en haluaisi asentaa älyttömästi laitteita pieneen kajuuttaan.
Stereoradio ja monokaiutin :) Tuohon saa toki liittää ulkoiset kaksi kaiutinta, mutta tehoa tarjotaan vain 2x2W. se tietysti on jokaisen omasta käytöstä kiinni, miten kovalla sitä radiota haluaa/joutuu rallattamaan :)

Mielenkiintoisia vehkeitä molemmat. Toinen kertoo, koska kala liikkuu (ilmapuntarin peruseella) ja toinen soittaa uutiset ja merisään :)

Avatar
Oqu
Viestit: 226
Liittynyt: 16.06.2010 22:15
Paikkakunta: Turkkune

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja Oqu » 29.01.2013 20:20

Joo, jos ne antaa normaalin takuun lisäksi saalistakuun niin sitten ehdottomasti toi simrad! :D

Toi radio riittäis varmasti mulle, kun veneillessä kuuntelen lähinnä vaan merisäätä. Toinen vaihtoehto olis ostaa kunnon kannettava pikkuradio, kuten tivoliaudio, mutta se sitten maksaakin jo tuollaisen vhf:n verran ja vie kallisarvoista tilaa. Koulussa kaveri, jolla on vhf ja on niitä kymmenen vuotta myynytkin, kertoi myös että antenni tarvitaan. Sellaista en mielelläni katolle lisäilisi (ruma) mutta ilmeisesti se on sitten pakko, kun puhelimen haluan.
Kaikki paitsi hyvä kyllästys on turhaa.

Ande
Viestit: 1182
Liittynyt: 08.08.2003 13:35

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja Ande » 29.01.2013 23:07

Tai sitten hommaat käsi-vhf:än niissäkin jo aika hyvä kuuluvuus kumminkin ja ei tartte antennia laitella ;-)
E mare libertas

Avatar
raimå
Viestit: 859
Liittynyt: 26.05.2006 1:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja raimå » 30.01.2013 1:10

Mulla on juurikin tuo samainen Simrad. Plotterissa kiinni nmean kautta ja luonnollisesti paikkatieto plotterista suoraan digikutsuun. Jos kovin paljon mökää ajohytissä niin laitteen oma kaiutin vähän heikkotehoinen. Kannattaakin asentaa siten että kaiutin osoittaa suoraan päätä/korvaa kohden niin kuuluu paremmin. Antenniks kannattaa suoraan ottaa sellanen kaksmetrinen piiska kera hyvä läpiviennin. Itse ostin ulkonäköseikkojen takia sellaisen metrisen ja kuuluvuus ei todellakaan ole kovin kummoinen. Rannikon kutsut ja lähetykset sinne kuuluu kyllä hyvin, mutta esim. laivojen lähetykset eivät kuulukaan kun eivät voi lähettää yhtä kovalla teholla kuin Turgusesta lähettävät. Eli pitkä piiska moottoriveneeseen. Mallia voinee ottaa noista meripelastuksen pienemmistä vehkeistä:)

Niin unohtuis sanoa että muuten käyttäjäystävällinen ja laadukkaan oloinen peli!
http://fiskaritupuna.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Avatar
spalmgre
Viestit: 5
Liittynyt: 27.12.2012 16:15
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja spalmgre » 08.02.2013 1:42

Ostin Standard Horizon VHF jossa sisäänrakennettu GPS. Maksaa Suomessa 348€. Maksoin rahteineen noin 165€. Lisäksi tulee liikevaitovero 24% ja tulli. En ole saanut lasku mutta arvelen että kannatti ostaa.
Toimitusaika oli noin viikko. Mutta Suomen tullissa kesti myös viikon kun eimät ymmätäneet mikä laite.

Koska laitteessa GPS ei tarvitse väyliä tai ulkoisia GPS laitteita. Koska GPS on puhelimen sisällä voi GPS antenni (älä sekoita GPS vastaanottimeen) olla tarpeen jos puhelin asennetaan kajutaan. Tällaiselle on piuhat valmiina.

Eli hätäviesti lähte paikkatiedoilla. Puhelin toimii myös nopeusmittarina ja näyttää paikka kordinaatit. Näppäimet ym tuntuu todella laadukkailta.

Laite on todnäk. John Nurminen osastolla Venemessuilla. Jos ei niin kotelo, näppäimet ym. samat kuin 1600 mallissa.

Tässä linkki:

http://www.thegpsstore.com/Standard-Hor ... Radio.aspx" onclick="window.open(this.href);return false;
Moshulu Ö8, L13, http://www.moshulu.org" onclick="window.open(this.href);return false;

Avatar
vanhami
Viestit: 507
Liittynyt: 16.04.2003 14:35
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja vanhami » 12.02.2013 11:33

Tuo Standard Horizon 1700 on todella hyvä vaihtoehto silloin kun muuta GPS laitetta ei ole saatavilla tai jos halutaan GPS laite tuplata. Toisekseen asennuskin on yksinkertaista. John Nurminen Marine on maahantuoja Standard Horizon tuotteille ja verkkokaupasta saa 299 eurolla.

http://www.merikartat.fi/standard-horiz ... 12265.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Venemessuilla on tarjouksessa vielä hieman halvemmalla, tulkaa paikan päälle toteamaan.

Jos tilaatte VHF:n amerikasta on se amerikkalaisella kanavasetillä, eikä kovinkaan käytännöllinen suomessa ja etenkään Skandinaviassa. Siitä puuttuu L ja F kanavat. Nuo L ja F kanavat ohjelmoidaan ainoastaan suomeen tuotaviin malleihin. Samoin osa kanavista ei ole oikeita.

Tiedän sen, kun itse ne sinne laitan. Kanavasetiksi voidaan vaihtaa kyllä international, mutta se ei auta asiassa.

Ohjelmointi onnistuu kyllä jälkikäteen täällä suomessa, mutta toki se jotain maksaa.

Kanavat 16 ja 71 (VTS) kyllä toimii ongelmitta.

Antenniksi voisi olla aika mukava esimerkiksi tällainen.

http://www.merikartat.fi/scout-antenni- ... 12914.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Veneiden näprääminen on kivaa. Samoin saaressa siggen polttelu takakannella olutpullo kädessä. Veneilystä en niinkään perusta.

http://www.mikavanhala.fi

Yrittäjänä venetarvikekaupassa.
http://www.heater.fi/

Avatar
raimå
Viestit: 859
Liittynyt: 26.05.2006 1:25
Paikkakunta: Helsinki

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja raimå » 17.02.2013 13:04

Mika: itse ostin juurikin tuollaisen lyhyen antennin. Vaikuttaisi että kantomatka on jokseenkin onneton tuolla. Mitä mieltä olet niistä parin metrin piiskoista, onko vastaavaa hyötyä?
http://fiskaritupuna.wordpress.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Avatar
spalmgre
Viestit: 5
Liittynyt: 27.12.2012 16:15
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja spalmgre » 18.02.2013 9:42

Maahantuojan ylihinta ei voi puolustaa millään muulla kuin pelottelulla että jokin kanava puuttuu!?

Tein tietoisen valinnan että en tarvitse L ja F kanavia.

Meille puhelimen hankinta on ennenkaikkea turvallisuus kysymys. Silloin L ja F kanavat ei ole tärkeitä. Rannikkolaivurin radjotutkinnon suorittanut tietää että työkanavia on riittävästi vaikka L ja F ei olisikaan käytössä. Ja kansainvälisesti nämä ei joka tapauksessa ole käytössä.

GSM toimii kutakuinkin kaikkiaalla. Joten VHF tuskin käytetään "puhelimena".

Oma maahantuonti säästi yli 100 euroa mikä mielestäni on merkittävä raha.
Moshulu Ö8, L13, http://www.moshulu.org" onclick="window.open(this.href);return false;

Avatar
vanhami
Viestit: 507
Liittynyt: 16.04.2003 14:35
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja vanhami » 20.02.2013 14:47

raimå kirjoitti:Mika: itse ostin juurikin tuollaisen lyhyen antennin. Vaikuttaisi että kantomatka on jokseenkin onneton tuolla. Mitä mieltä olet niistä parin metrin piiskoista, onko vastaavaa hyötyä?
Kuinka pitkä kaapeli, kuinka monta liitosta, kuinka korkealle asennettu, mitä kaapelia olet käyttänyt? Kyllä 0,9m antennilla oikein asennettuna pitäisi saada jo ihan asiallinen kuuluvuus.

Jos käytetään esim normaalia RG58 kaapelia ja pituutta on sillä toistakymmentä metriä, häipyy signaalista puolet jo kaapeliin.
Veneiden näprääminen on kivaa. Samoin saaressa siggen polttelu takakannella olutpullo kädessä. Veneilystä en niinkään perusta.

http://www.mikavanhala.fi

Yrittäjänä venetarvikekaupassa.
http://www.heater.fi/

Avatar
vanhami
Viestit: 507
Liittynyt: 16.04.2003 14:35
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja vanhami » 20.02.2013 14:52

spalmgre kirjoitti:Maahantuojan ylihinta ei voi puolustaa millään muulla kuin pelottelulla että jokin kanava puuttuu!?

Tein tietoisen valinnan että en tarvitse L ja F kanavia.

Meille puhelimen hankinta on ennenkaikkea turvallisuus kysymys. Silloin L ja F kanavat ei ole tärkeitä. Rannikkolaivurin radjotutkinnon suorittanut tietää että työkanavia on riittävästi vaikka L ja F ei olisikaan käytössä. Ja kansainvälisesti nämä ei joka tapauksessa ole käytössä.

GSM toimii kutakuinkin kaikkiaalla. Joten VHF tuskin käytetään "puhelimena".

Oma maahantuonti säästi yli 100 euroa mikä mielestäni on merkittävä raha.
Onneksi olkoon hienosti itse ansaitusta säästöstä. Selvästikin olet tietoinen hankinnastasi. Rannikkolaivurin tutkinnolla pärjääkin jo hienosti ilman kotimaisia huviveneen liikennekanavia ja voi keskittyä vain olennaiseen.

Suurin osa ihmisistä kumminkaan ei ole tietoisia asiasta, että ulkomailta hankitut laitteet eivät toimi ihan samalla tavoin kuin kotimaasta ostetut. Se, että asian kertoo hyvin selväsanaisesti ei ole pelottelua. En tietenkään halua, että ihmiset tilaavat tuotteita sieltä täältä ja ovat sitten tyytymättömiä niihin ja soittelevat vuoron perään kysyäkseen, voidaanko ne ohjelmoida sopiviksi.

GSM ei todellakaan toimi ihan kaikkialla. Esimerkiksi suomenlahden ylityksen aikana loppuu yhteys aika pian. Jos mennään vaikka eskaaderina muutaman venekunnan kanssa on VHF kätevä tapa viestiä toisten kanssa.
Veneiden näprääminen on kivaa. Samoin saaressa siggen polttelu takakannella olutpullo kädessä. Veneilystä en niinkään perusta.

http://www.mikavanhala.fi

Yrittäjänä venetarvikekaupassa.
http://www.heater.fi/

Northling
Viestit: 2678
Liittynyt: 23.04.2003 11:16
Paikkakunta: Pori
Viesti:

Re: VHF-puhelimet?

Viesti Kirjoittaja Northling » 20.02.2013 19:47

spalmgre kirjoitti:Maahantuojan ylihinta ei voi puolustaa millään muulla kuin pelottelulla että jokin kanava puuttuu!?
Moro

Kyllä virallisen maahantuojan hintaa voi puolustella: siihen sisältyy: rahti, tulli, alv, logistiikkakulut, varastointikustannukset, ammatitaitoisen osto/myyntihenkilökunnan palkkakulut sivukuluineen, koulutus-,mainonta- ja markkinointikulut, mahdollisesti huoltotoiminnan ylläpitokulut, yrityksen kiinteät kulut, (vuokra, sähkö, vesi, data jne jne), lainanhoitokulut ja mikä tärkeintä myyjän kate, jonka takia sitä yritystoimintaa ylipäätään harjoitetaan. Toki nykyisessä taloustilanteessa moni yrittäjä elää pakkasella eli myy ja tuottaa palveluita omalla kustannuksellaan lainarahalla, jonka takeena on todennäköisesti oma talo ja perheen koti. Eli omalla riskillä tässä mennään ja mitään herkkua ei yritystoiminta nykysuomessa ole.

Sitten yhdet hyväkkäät sosialistit ovat kokoajan moittimassa että yrittäjät, jotka tekevät työtä koko ajan konkurssiuhka niskassaan ovat muka niitä riistäjiä ja tuotteet ovat "Ylihinnoiteltuja" tai että hinnoissa on jopa "ILMAA".

Viittaan allekirjoitukseeni!

Nortti
PS. Yllä oleva teksti on minun näkemykseni asiasta, eikä välttämättä edusta yleistä näkemystä. Sinulla on oikeus olla eri mieltä. Pidätän oikeuden muuttaa käsitystäni. Scylla Ottiliana, https://www.youtube.com/ottilianasailing

Vastaa Viestiin