Pääsivulle


TEEN TILAUKSESTA TALONPOIKAISVENEIDEN PURJEET JA RIKITYÖT

Nykyaikaisten purjeiden tekijöitä meillä kyllä riittää, mutta vanhojen luonnonmateriaalien käsittelyn taito on vaipumassa unohduksiin. Itseäni kiinnostaa eniten juuri vanhan tyyppisten purjeiden teko, jossa käsityön osuus on iso ja näkyvä. Eikä vanhan näköisiä purjeita arvostavan ole enää pakko tyytyä helposti homehtuvaan puuvillaan. Uusista polyesterikankaista - kuten Clipper canvas, Duradon tai Oceanus - tehdyt purjeet ovat sekä ulkonäöltään että sormitunnultaan vaikeasti puuvillasta erotettavissa. Kuitenkin ne kestävät paremmin sekä valoa että ennen kaikkea kosteutta.
Talonpoikaisveneillä kilpaileva joka haluaa käyttää sileitä dacronpurjeita, voi valita myös tyylikkäämmän ruskehtavan kankaan ja pystyleikkauksen - kaikkea on nykyään saatavissa.
Teen myös perinteiset mastot ja puomit hitaasti kasvaneesta suokuusesta sekä köysi-ja rikityöt puuplokeineen.

Esimerkki tekemistäni puuvillapurjeista Purjetta liikataan

Kuvissa verkkovene Boijan, purjeiden pinta-ala yhteensä 31 m2. Nämä purjeet on tehty 430 gr. puuvillakankaasta, liikit on vahvistettu hamppuköydellä.

  Lisää kuvia tekemistäni purjeista. Lisää tietoa purjeista ja rikitöistä täältä.

Purjeita koskevissa asioissa voitte ottaa kontaktia:

Harro Koskinen
Mäntyrannantie 8
21160 Merimasku
Puh / tel 02 4369 479, 02 4635 228, 0500 9085 48
Sähköposti

Minulta kysellään silloin tällöin purjeiden hoitamisesta, varsinkin pesusta. Itselläni on näistä asioista suhteellisen vähän kokemusta, joten joudun turvautumaan ammattimaisempaan tietoon. Alla Aura Sailsin ja North sailsin verkkosivuilta löydettyä tietoa:

Aura Sails - Purjeiden hoito

-Pidä purjeet pois auringosta silloin kun et purjehdi. UV-säteily vähentää purjekankaan kestävyyttä
purjekankaan uv - suojauksesta huolimatta

-Älä päästä purjeita lepattamaan. Liikkien lepattaminen tuhoaa nopeasti kankaan.

-Purjehduksen jälkeen on hyvä löysätä genoan nostin ja isopurjeen puomiliikki. Näin estät liikin
venähtämisen.

-Kuivata purjeet ennen säilytystä homehtumisen estämiseksi

-Älä säilytä purjeita kuumissa tiloissa, korkeat lämpötilat heikentävät kankaita.


Purjeiden huolto

PESU

Pehmeä harja, veden lämpö 60-70° C, saippuaa tai pesuainetta, ei kuitenkaan kovin emäksisistä, (lipeää etc). Kovin likaiset purjeet voi jättää likoamaan yön yli kylmään veteen, johon on lisätty natriummetasilikaattia (100 g/ 1 litra). HUOM. metasilikaatti ei sovi galvanoiduille metalliosille esim. liikkivaijerille. Haponkestävään se ei vaikuta.

TAHRAT

VERI: Liota kylmässä vedessä, johon on lisätty ½-kahvikupillista ammoniakkia/2 litraa vettä. Huuhtele huolellisesti. Jos tahra on vielä jäljellä, kostuta ja hankaa kevyesti 1% pepsiini-liuoksella.

HOME: Ylimäärä harjataan pois kevyesti kuivalla, kovalla harjalla. Tahraa liotetaan n.2 tuntia kylmässä 1% natrium hypokloriitti-liuoksessa. Huuhdellaan hyvin vedellä. Käsittely uusitaan tarvittaessa.

ÖLJY, RASVA: Pienet tahrat poistetaan taputtelemalla trikloretyleenillä kostutetulla rievulla (purjeen alapuolelle on syytä laittaa kangas tai paperia). Suuremmat tahrat poistetaan liuotin-detergentti yhdistelmällä. Esim. 1 osa vahvaa pesunestettä (ei lipeää) + 2 osaa tolueenia. Liuosta hangataan voimakkaasti purjeeseen, annetaan seistä 20 min. ja huuhdotaan lämpimällä vedellä.

TERVA, PIKI: Orgaanisia liuottimia käyttäen. Esim. trikloretyleeni ja sprii.

MAALIT ja LAKAT: Trikloretyleeni "taputtelu", lisäksi tarvittaessa hangataan asetonin ja amyliasetaatin 1/1 sekoituksella. Lakka lähtee spriillä.
Lipeäpitoisia maalinpoistoaineita ei saa käyttää.
Tarvittavia kemikaaleja saa apteekista ja ehkä myös maalikaupoista.

HUOM: Kemikaalit ovat myrkyllisiä ja tulenarkoja. Hyvä tuuletus on tarpeen.


North Sails - Purjeiden käyttö ja huolto

Matkapurjeiden kestävyys

Purjehduskaudella...

-Pidä purjeet pois auringosta silloin kun et purjehdi. Pidä keulapurjeet pusseissa ja laita aina puomisuoja suojaamaan isopurjetta. Kolmen kuukauden yhtämittainen uv-säteily vähentää purjekankaan lujuutta puolella.

-Varmista kauden alussa takiloinnin yhteydessä, että kaikki takilassa olevat terävät helat ja erityisesti saalinkien päät on suojattu hyvin. Muista myös vanttiruuvien sokat.

-Vastatuulikäännöksissä muista irrottaa genoan jalus viimeistään, kun keula osoittaa suoraan tuuleen. Genoan painuminen saalinkeja vasten voi aiheuttaa paikallisia venymiä tai repeämän.

-Purjehduksen jälkeen on hyvä löysätä rullagenoan nostin ja isopurjeen puomiliikki. Tällä tavalla estät liikin pysyvän venähtämisen.

-Älä päästä purjeita lepattamaan. Lepattaminen vahingoittaa kaikkia kankaita ja heikentää näin purjetta. Muista säätää snörppejä niin, että liikit eivät lepata. Liikkien lepattaminen ei ole pelkästään häiritsevää ääneltään, vaan se tuhoaa nopeasti kankaan.

-Älä koskaan aja moottorilla purjeet ylhäällä.

-Purjeet eivät rypisty turhaan, kun säilytät ne laskostettuina. Varsinkaan laminaattikankaista valmistettuja purjeita ei missään tapauksessa saisi tunkea pusseihinsa, vaan ne tulisi aina laskostaa huolellisesti.

-Kuivata purjeet ennen säilytystä homehtumisen estämiseksi. Nylonista tehdyt spinakkerit ja genakkerit voivat päästää väriä, jos niitä säilytetään märkänä.

-Korkeat lämpötilat heikentävät kankaita. Varsinkin spectra/dyneema on herkkä materiaali, jonka ominaisuudet huononevat korkeassa lämmössä. Älä säilytä purjeita suljetuissa tiloissa kuten auton tavaratilassa kuumina kesäpäivinä.

Puhdistaminen...

-Purjeet on hyvä puhdistaa kauden päätyttyä, jos se vain on mahdollista. Suomen vesillä suolan määrä ei ole kovin suuri, eikä purjeisiin keräänny juurikaan suolaa roiskeista. Erilaisten likatahrojen poistoon voi käyttää kaikkia sellaisia mietoja kotitalouspesuaineita, joilla voi myös pestä kädet (esim Fairy). Käytä pehmeää harjaa, ja harjaa kevyesti.

-Öljytahroja voi puhdistaa monilla eri liuottimilla, mutta mikäli kyseessä on laminaattikangas, älä käytä mitään mietoja kotitalouspesuaineita vahvempaa, koska liuottimet voivat sulattaa laminaattikankaan liiman.

-Mikäli purjeeseen ilmaantuu hometahroja, ne on syytä puhdistaa heti, sillä muutoin on olemassa vaara, että home leviää koko purjeeseen.

Huolto...

-Pienet repeämät, jotka eivät sijaitse lähellä liikkejä tai vahvistusten reunoja voi repeämän suurenemisen estämiseksi paikata teippaamalla purje- tai muulla vastaavalla teipillä .

-Muutama katkennut tikki tuskin aiheuttaa ongelmia muualla kuin liikkien läheisyydessä. Käy kuitenkin ompeluttamassa heikot saumat ennen kuin ne pettävät kokonaan. Täysin auennut sauma repeää usein ja sen korjaaminen on jo paljon suurempi työ kuin muutaman sauman vahvistaminen.

-Tarkistuta purjeesi kerran vuodessa. Voit tehdä sen myös itse. Levitä purjeet ja katso onko purjeessa kuluneita kohtia, katkenneita tikkejä tai repeämiä.

Säilytys...

-Säilytä purjeet talvella hyvin kuivatettuina lämpimässä kuivassa paikassa.

-Laskosta purjeet huolellisesti talvisäilytystä varten. Hyvin taiteltu purje vie vähemmän tilaa eikä siihen painu turhia ryppyjä.

Pääsivulle