Soutusumppuihin

EMMI

Emmi lumisateessa
Emmi Holmenin puolella
Emmi seilaa

Emmi on pieni teräväperäinen sumppuvene, mitoiltaan 5,7 X 1,9 X 0,65 metriä. Veneessä on 3,5 hv Wickström tyyppiä A.
Veneeseen on olemassa myös spriipurje ja klyyvari, vaikka se ehkä paremmin sopiikin koneella ajettavaksi kuin purjeveneeksi. Emmin rakensi Aaslan nuottakuningas, Kaphoornari ja Ruonin torppari, v. 1878 syntynyt Konsta Malmi Rymättylässä 1941 ja se on näin ollen vanhin veneeni. -Malmi ei ollut mikään ammattimainen veneenrakentaja, hän teki eläessään kolme isompaa venettä joista Emmin kerrotaan olleen paras. Soutuveneitä hän kyllä teki paljon. Emmi on rakennettu jo nykyaikaiseen tapaan painokaaria käyttäen. Alunperin Emmi on naulattu huonoilla suomalaisilla venenauloilla jotka pikku hiljaa ruostuvat pois. Siksi Emmi aina vähän vuotaa. Myöhemmin on naulojen väliin pantu niitit.

Emmiä nostetaan 1987 - tuuli 20 m/sek, lämpötila -4.

Vaikka Emmi on alunperin rakennettu moottoriveneeeksi on sen runkomuoto vielä hyvin vanhanaikainen: keula on leveä ja kantava, perä kapea. Emmin kulkiessa täyttä vauhtiaan (5,5 solmua) on perä miltei veden pinnan tasalla. Meriominaisuuksia se ei kuitenkaan tunnu haittaavan. Olen kokeeksi ajanut Emmillä Selkämeren aallokossa tuulen puhaltaessa 18-20 m/s, eikä Emmillä ole siellä mitään hätää. Emmin keulapiitassa oli mastonreikä ja alla mastokenkä joten tottakai minun piti kokeilla myös purjehtimista. Tätä varten lisäsin Emmiin köliä n. 15 senttiä. -Emmiin ei saa oikein hyvää balanssia koska masto on liian keulassa, mutta kyllä sillä myös purjehtimaan pääsee.

Emmi on myös mainio kalavene kuten kuvasta näkyy.

Ostaessani Emmin Kauko Lehtiseltä 1988 oli vene ikäisekseen kohtalaisessa kunnossa. Takasteevi oli paikoin pehmennyt, mutta siitä selvittiin paikkauksella. Samoin köli jouduttiin sahaamaan ja höyläämään pois miltei ensimmäisen laudan tasalle ja pulttaamaan tilalle uusi, korkeampi kölilankku. Telkeitä ei Emmissä nähtävästi ollut koskaan ollut, ainoastaan turkkilevyt pohjalla. Koska aioin käyttää Emmiä nimenomaan verkkokalastukseen, ajopuiden kuljettamiseen yms. roskastavaan työhön, tein Emmiin telkilaudat normaaliin tapaan. Loppuun ruostuneen rautaisen peräsimen heitin myös romukasaan ja tein tilalle uuden puisen peräsimen jölvareineen. Purjehtimista varten jouduin tekemään Emmiin myös maston, spriitangon ja puukspröötin sekä tarvittavat plokit. Isopurjeen olin aikoinani ostanut Jungfruskäristä Martin Lindqvistiltä, fokka löytyi samoin omista varastoista. Vuonna 2005 sain päähäni tehdä Emmistä kokonaan purjeveneen Vaihteeksi olisi kiva seilata pienellä veneellä. Olen nostanut koneen pois, olen tehnyt Emmiin uuden peräsimen, uuden mastopiitan, maston ja purjeet. Tarkoitus on mitellä Emmin purjehduskykyä ystäväni, Rymättylän kirkkoherra Ilkka Pärssisen omistaman Inkeri-veneen kanssa. Inkerikin on Konsta Malmin tekosia, saman kokoinen kuin Emmi mutta vuotta vanhempi. Runko on kuitenkin aivan eri muotoinen, syväys on pienempi, keula leveämpi ja perä kapeampi. Molemmissa on täsmälleen samanlaiset purjeet. Elokuussa 2006 pääsimme asiaa kokeilemaan Naantalin saaristolaisvenepurjehduksesssa. Kisa oli sikäli hankala että tuulta ei ollut juuri ollenkaan. Emmi oli kesällä alkanut vuotaa pahasti ja oli todella raskas, painoa lisäsi vielä toista sataa kiloa painolastia ja tyhjennyspumpun akku. Inkeri oli varmasti ainakin 200 kiloa Emmiä kevyempi ja sen huomasi kyllä selvästi - Emmin liikkelle lähtö kesti selvästi kauemmin kuin Inkerin. Vauhtiin päästyään Emmi kulki kuitenkin ehkä hivenen kovempaa. Kisa päättyi kuitenkin Emmin voittoon, tosin hyvin pienellä marginaalilla ja vasta protestin jälkeen. Oikullisesta tuulesta ja Emmin suhteettomasta painosta johtuen pidän vielä ratkaisemattomana kysymystä veneiden keskinäisestä nopeudesta.

Emmin uudet purjeet.

Soutusumppuihin