TAUSTAA  
             
                                               

Talonpoikaisveneitä kohtaan on viimeisen kahdenkymmenen vuoden kuluessa syntynyt yhä kasvavaa kiinnostusta. Vanhoja veneitä kunnostetaan, uusia rakennetaan ja talonpoikaisveneiden kilpailuja alkaa ainakin Turun saaristossa olla heinäkuu pullollaan. Silti talonpoikaisveneistä on saatavissa ainakin suomeksi hyvin vähän tietoa. Tätä puutetta yritän tällä sivustolla lieventää.

Hankin ensimmäisen talonpoikaisveneeni vuonna 1984 ja sen jälkeen on niitä tullut muutama lisää. Olen purjehtinut erilaisilla saaristolaisveneillä siitä lähtien, sekä retki- että kilpapurjehdusta. Purjeita ja rikitöitä näihin veneisiin olen tehnyt kymmenkunta vuotta ja viime vuosina olen myös tehnyt veneenrakentajien käyttöön konstruktiopiirustuksia uudisrakentamista varten.

Talonpoikaisveneistä käytetään monia nimiä: saaristolaisvene, perinnevene, allmogevene, postivene. Usein myös kutsutaan talonpoikaisveneiksi veneitä, joilla ei ole mitään tekemistä talonpoikaisveneiden kanssa. Mikä tahansa limisaumainen puuvene ei näet suinkaan ole talonpoikaisvene.

Siksi lienee tarpeen heti alussa määritellä talonpoikaisvene: Talonpoikaisvene on vene joka rakennustavaltaan, materiaaleilltaan, muodoltaan ja purjevarustukseltaan mahdollisimman läheisesti muistuttaa niitä vanhoja käyttöveneitä, joita rannikoillamme käytettiin ennen moottoreiden aikakautta. 


Lisää talonpoikaisveneistä

Miten itse kiinnostuin talonpoikaisveneistä

Päivitetty 23.2.2014