Rautamönjä (järnmönjä)

Yleistä keskustelua puuveneisiin liittyvistä asioista.
olliver
Viestit: 2
Liittynyt: 25.04.2017 6:46

Re: Rautamönjä (järnmönjä)

Viesti Kirjoittaja olliver » 30.04.2017 10:13

maalto kirjoitti:Hei!
Möin juuri veneen, jonka pohjaan järnmönjäsin. Aine oli pohjassa 8 vuotta, eikä ollut irronnut kuin ihan peukalonpään kokoisesta kohdasta. Saattaa olla, että tuo kohta on osunut johonkin. Voin ehdottomasti suositella rautamönjää.

terveisin

Mikko
Kiitos vastauksesta! Onkohan muilla omia kokemuksia rautamönjän käytöstä?

Avatar
antero vipunen
Viestit: 17
Liittynyt: 27.10.2015 17:17

Re: Rautamönjä (järnmönjä)

Viesti Kirjoittaja antero vipunen » 30.04.2017 21:35

Mulla on nyt ollu yhden kauden pohjassa ja pilssissä. Hyvin se toistaiseksi on pysyny. Myrkkymaali hilseilee mönjän päältä, mutta itse rautamönjä pitää kiinni puussa. Pistin omaan seokseen hitusen sinkkivalkoista joukkoon ruotsalaisen ohjeen mukaan.

harza
Viestit: 41
Liittynyt: 08.08.2009 23:35
Paikkakunta: Porvoo

Re: Rautamönjä (järnmönjä)

Viesti Kirjoittaja harza » 06.06.2017 17:29

Minulla on Kiiskessä nyt kolmatta kesää rautamönjä osassa pohjaa, tänä vuonna sitten jo koko pohja. Rapsuttelin useassa osassa kaikki vuosien saatossa kertyneet maali- ja töhnäkerrokset pois, kyllästin PÖ:llä ja sitten perään kolme-neljä kerrosta rautamönjää päälle. Hyvin on pysynyt kiinni, mutta huomaa kyllä syksyllä pohjaa pestessä punaisesta pesuvedestä, että kovin on pehmeää. Toisaalta aiemmin käyttämäni Hempelin Basic myrkyllä oli sama ominaisuus.

Mönjänä käytin Kymin Palokärjestä saatavaa ruotsalaisen Ottoson färgmakerin rautamönjän tumminta sävyä https://kauppa.kyminpalokarki.fi/produc ... rautamonja. Ko. mönjä sisältää myös sinkkivalkoista hematiitin ja PÖ:n lisäksi. On painavaa ja paksua tavaraa. Ensimmäiset maalikerrokset öljytylle puulle olen ohentanut reilun 50% vernissalla ja yhä tavara on raskasta sivellä ja peitääkin yllättävän hyvin.

Tiedä sitten johtuuko mistä vai orastavasta vihreydestä, mutta lähdin tässä samalla kokeilemaan pohjan myrkkymaalittomuutta. Eroa aiemmin Hempelin Basicilla käsiteltyyn pohjaan ei ole näkynyt rautamönjätyillä alueilla; näkkiä ei ollenkaan, muutakin lima/levämäistä kasvustoa minimaalisesti. Osaltaan tähän voi vaikuttaa laituripaikani sijainti Porvoon Vessöön itäpuolella, jollain tapaa tämän voinee laskea Porvoonjokisuistoksi, siis itämerivedeksi yhä suolattomampaa. Tämä viimeinen lausuma aivan mutu-pohjalta. Mikäli asia vuosien saatossa muuttuu huonompaan suuntaan, pidätän oikeuden pyörtää niin päätökseni kuin mielipiteeni :)

silsavarvas
Viestit: 4
Liittynyt: 18.03.2017 17:29

Re: Rautamönjä (järnmönjä)

Viesti Kirjoittaja silsavarvas » 19.12.2017 13:03

Pohjan raaputus, maalaus ja tervaus olisi edessä ensi keväänä. Pohjamaaliksi valikoitunee rautamönjä, koska lompsa ei kestä Rylardin lyijymönjää eikä Saimaan ja oman systeemin armahtaminen lyijyrikastumilta sinänsä haittaakaan.

Ruotsalainen resepti on sinänsä yksinkertainen, mutta hematiittikomponentti mietityttää. Hematiitti ja rautaoksidi taitavat olla saman tavaran (Fe2O3) eri nimiä, joita tyypillisesti käytetään eri rapautumisasteiden kuvaamiseen.

Onko Hangon Värin italianpunainen käypäistä tavaraa vai onko syytä ostaa kaksi kertaa kalliimpaa rautaoksidia sillä nimellä? Mitä eroa näillä edes on ja mitä tuollainen punamulta oikeastaan sisältää? Wikipedia kertoo, että ei mitään muuta kuin rautaoksidia ja vettä, (Fe2O3·H2O) mutta samalla mainitaan, että koostumus vaihtelee alueittain.

Mitä kamaa olette sotkuissanne rautakomponenttina käyttäneet?

Vastaa Viestiin