Sivu 1/1
liitukitin lakkaaminen
Lähetetty: 05 Huhti 2007 09:08
Kirjoittaja suoraa_huutoa
Tein eilen liitukittiä (vernissaa, liitujauhoa ja terraa). Kitti syntyikin melko mukavasti ja tein siitä melko paksua koska aion laittaa ruuvireikien peitoksi.
Kysymys kuuluukin: kovettuko tämä kitti, kun laitan ruuvin reikiin ?
Jos kovettuu niin kuinka nopeasti ja voinko hioan kittauksen tasaiseksi lakkausta varten ?
kiitos vaustauksista.
-Matti
Lähetetty: 05 Huhti 2007 10:09
Kirjoittaja kardinaali
Kai se kitti kovettuukin, muttei koskaan hiottavaksi asti. Tuppaa kitti ruuvinreikiin ja paina/veistä se sitten pinnan tasalle. Käsittääkseni liitukitti on vähän jo pilalla, jos sitä pystyy hiomaan; vernissa on silloin imeytynyt ainakin osittain puuhun ja jäljellä on hauras liitujauhotappi.
Lakkaa päälle vaan, vaikka kai sen kitin kannattaa antaa vähän aikaa asettua.
Lähetetty: 05 Huhti 2007 12:22
Kirjoittaja MP-28
Kailan Talotohtori -kirjassa neuvotaan liitukitistä: pitää olla niin jäykkää, että käsillä lämmittämällä notkistuu sen verran, että voi asentaa. Kittiä saa laittaa ainoastaan maalatulle pinnalle, ei paljaalle puulle.
Lähetetty: 05 Huhti 2007 12:49
Kirjoittaja suoraa_huutoa
Puu on kyllästetty ja kylläste kuivunut, joten siihen se on varmaan passelia.
Kitti on tosiaan sellaista että vaatii käsissä pyörittelyä ennen asennusta.
Toimin siis niin, että tungen kitin reikään ja tasoituslastalla koitan saada puupinnan tasolle. Sitten vaan lakkaa päälle.
Toivottavasti lakka pysyy tässä
Kiitos neuvoista.
-Matti
Lähetetty: 05 Huhti 2007 12:57
Kirjoittaja cabana
Kyllähän se lakka pysyy siinä hyvin muutaman kymmenen vuotta.
Useankin veneen olen puulle hionut ja vanhaa kittiä joistakin paikoista niittien päältä joutunut poistamaan ja uutta tilalle laittamaan.
Oivallista ainetta moneen paikkaan on liitukitti.
Lähetetty: 05 Huhti 2007 20:00
Kirjoittaja Simon
Olen ymmärtänyt, että sinulla on juuri oikeanlainen (pellavaöljykitti) aivan sama kuin ns. "ikkunakitti" ja olet sen "vaivannut" niin jäykäksi, ettei käteen tartu. Seuraavaksi teet näin: otat sopivan palan kittiä käteesi ja painat voimakkasti kitin peukalolla ruuvin tai niitin upotukseen ja hyvällä teräslastalla katkaiset painamasi kitin poikki. Jatkat siitä ja opit kuinka helppoa se onkaan. Nyt kun olet kitannut koko veneen, otat puhtaan rätin ja kostutat sen tärpätillä ja pyyhit kittaamasi alueen mieluimmin vastakkaiseen suuntaan kuin "katkomasi" kitti, sen jälkeen vielä puhtaammalla tärpättirätillä peset koko alueen ja huomaat kuinka tämä ihmekitti onkin tasoittunut hienosti ilman hiomista. Ja mikä parasta vähällä vaivalla.
Re: liitukitin lakkaaminen
Lähetetty: 19 Joulu 2023 20:45
Kirjoittaja kimsir
Vanha viesti mutta itselleni ajankohtainen, nimittäin kittasin liitukitillä ruuvinreiät, pronssiruuvit ja nyt noin kahdeksan vuoden jälkeen joidenkin kittipaikkauksien päältä lakka irtoilee, tarkalleen kitin päältä, ei muualta. Kitti oli tuoretta ja vene oli kyllästetty erittäin hyvin, kun kittailin kitillä, en olutta;). Steevin ja limin saumat myös tiivistin öljykitillä, eikä siellä ole lakan irtoilua. Vene on lakattu luonnonöljy öljylakalla, oliskohan Spinnaker ekat lakat ja myöhemmin Epifanes. Muovit on pidetty poissa pinnoista. Keväällä pitänee raapustella ja paikkailla. Lohkeilut on vesirajan yläpuolella luonnollisesti, kun lakkauksesta on kyse. AIemmin ruuvinreiät oli kitattu lakan ja sahanjauhon seoksella ja ennen putsausta olivat hyvässä kunnossa. Kitti on kuivuessaan "kivikovaa" ja öljyistä, erilaista, kuin puu kuitenkin, joten ilmeisesti öljyinen kitti ei kuitenkaan sekoitu öljylakan kanssa yhteen, vaan väliin jää jonkinlainen pinta, tai sitten kitti kuivuessaan irroittaa lakkapinnan? Tää on havaintoon ja pintakäsittelyyn perustuvaa arvailua, ei tietoa:) Lisää arvailua, voihan olla, että kitti on mikrotasolla irtoillut, jonkinlaisen liikkeen johdosta (kyseessä limisaumainne vene, jossa runko on ns. joustava) ja irroittanut lakan kitistä tai/ja päästänyt veden sisään irroittaakseen lakan, vai tarvitaanko siinä vettä ollenkaan, kun lakka irtoilee? Mutta miksi steevin ja limirungon sauma on pysynyt ehjänä? Olisko kitin pinta-alalla merkitystä:o)
Ihmettelyä riittää puuveneen kanssa
Kimmo